Liderii țărilor din Golf se strâng marți în Arabia Saudită pentru un summit la care așteaptă semnarea unui acord pentru încheierea disputei cu Qatar ce a afectat unitatea în Golful Persic într-un moment de tensiuni regionale ridicate cu Iranul, transmite Reuters.

Summit QatarFoto: FAYEZ NURELDINE / AFP / Profimedia

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, dar și Egiptul, au tăiat legăturile diplomatice, comerciale și de transport cu Qatarul, la mijlocul anului 2017, susținând că acesta sprijină terorismul. Qatarul a negat acuzațiile și a spus că boicotul a fost menit să-i afecteze suveranitatea.

Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al-Thani, a plecat marți dimineață spre al-Ula, unde are loc summitul, după ce Arabia Saudită a anunțată că va redeschide granițele aeriene, maritime și terestre cu Qatar.

În timp ce Arabia Saudită a spus clar că va ridica embargoul, celelalte trei țări nu au făcut încă vreun anunț, dar un oficial american a spus că ”ne așteptăm” să se alăture deciziei. Potrivit acordului ce urmează să fie adoptat, Qatar va suspenda procesele intentate în urma boicotului.

Toate țările sunt aliați ai Statelor Unite. În Qatar este cea mai mare bază militară americană din regiune, Bahrainul găzduiește Flota a Cincea a Marinei SUA, iar Arabia Saudită și Emiratele au și ele pe teritoriul lor soldați americani.

Ultimele evenimente se înscriu în seria de acorduri din Orientul Mijlociu dorite de Washington – celelalte incluzând Israelul și statele arabe - cu scopul de a crea un front unit contra Iranului.