Fostul ministru al Mediului Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean Iași, susține că a aflat cu surprindere despre anunțul DNA, care îl acuză de luare de mită, și că nu a cerut și nu a luat în întreaga sa activitate publică "foloase necuvenite cu încălcarea legii". El nu face nicio referire la o eventuală demisie de la conducerea Consiliului Județean sau a organizației județene Iași a PNL.

HotNews.roFoto: Hotnews

Costel Alexe a reacționat printr-un comunicat de presă semnat în calitate de președinte al PNL Iași, în care spune că are încredere în justiție și că vrea ca acest demers să se finalizeze cat mai repede.

  • "Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Vreau să precizez următoarele:
  • Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.
  • Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare”, a transmis Costel Alexe printr-un comunicat de presă.

DNA îi cere președintelui Klaus Iohannis încuviințarea urmăririi penale pentru Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași. El este acuzat că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. DNA nu menționează explicit numele lui Alexe în comunicatul de presă, însă surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro că este vorba despre acesta.

Procurorii îl acuză pe Alexe de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în aprilie și iulie 2020. Conform procurorilor, în martie-aprilie 2020 ministrul de atunci al Mediului a cerut managerului unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă. În schimb, ministerul ar fi urmat să aloce gratuit către fabrica respectivă certificatele de emisii de gaze cu efect de seră și să monitorizeze măsurile luate de combinat pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Potrivit DNA, Costel Alexe ar fi primit, în lunile aprilie și iulie 2020, 22 de tone de produse din tablă, în valoare de aproximativ 103.000 de lei. El ar fi primit mita la punctul de lucru al unei firme administrate de o rudă de-a sa.