Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor la mitingul din 10 august 2018 din Piața Victoriei, renunță la postul de inspector-șef al Jandarmeriei Prahova, în care fusese împuternicit în luna decembrie, a ajunțat Jandarmeria Română. Instituția precizează că decizia a fost luată de Cazan "în urma discuțiilor apărute în spațiul public care afectează imaginea Jandarmeriei".

Laurentiu Cazan, la Parchetul GeneralFoto: Agerpres
  • "În urma discuțiilor apărute în spațiul public care afectează imaginea Jandarmeriei Române, începând cu data de astăzi, 04.01.2021, lt. col. Laurențiu Cazan a decis să-și retragă acordul privind împuternicirea sa în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova.
  • Pentru asigurarea continuității comenzii, la conducerea Inspectoratului va rămâne prim-adjunctul inspectorului șef, colonel Dragoș Buzoianu.
  • În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aceeași dată, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, ofițerul urmează să îndeplinească atribuțiile avute înainte de această împuternicire", a transmis Jandarmeria.

Cazan va reveni în funcția deținută anterior, adică adjunct al șefului Jandarmeriei București, a precizat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Sorin Despina.

Laurențiu Cazan fusese împuternicit la comanda Jandarmeriei Prahova printr-un ordin semnat de șeful Jandarmeriei Române în 21 decembrie 2020, iar Ministerul Afacerilor Interne susținea că decizia a fost luată "pentru a asigura continuitatea”.

"Privind împuternicirea locotenent-colonelului Laurențiu Cazan la IJJ Prahova, facem următoarele precizări: Decizia a fost luată pentru a asigura continuitatea conducerii acestei unități, ca urmare a trecerii în rezervă a fostului comandant, în baza art. 85, alin 1, lit.b din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare”, menționa MAI.

Laurențiu Cazan fusese împuternicit la comanda Jandarmeriei Prahova pentru o perioadă de 6 luni.

Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este unul dintre şefii Jandarmeriei acuzaţi că au organizat reprimarea manifestaţiei din 10 august 2018. Dosarul privind evenimentele de atunci a fost clasat, dar DIICOT a solicitat redeschiderea, cerând reluarea urmăririi penale pentru o parte din şefii Jandarmeriei de la acea vreme, printre care şi Cazan.