Închisoare până la 10 ani pentru promovarea practicilor "antițigăniste" - lege promulgată

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 4 ianuarie 2021, 14:13 Actualitate | Esenţial


Sala judecata
Foto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia
Legea care definește termenul de "antițigănism” drept "percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora” și care reglementează pedepsele pentru atitudinea anti-romă, ce pot ajunge până la 10 ani de închisoare, a fost promulgată luni de către președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019, iar votul decizional al deputaților a fost dat în 15 decembrie 2020.

Actul normativ definește următorii termeni:
 • a) prin antiţigănism se înţelege atât percepţia, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/organizaţiilor neguvernamentale, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiile şi limbii romani;
 • b) prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste. În această categorie pot fi incluse organizaţiile cu sau fără personalitate juridică, partidele şi mişcările politice, asociaţiile şi fundaţiile, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, precum şi orice alte persoane juridice care intră sub incidenţa prezentei legi;
 • c) prin simboluri antiţigăniste se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul;
 • d) prin materiale antiţigăneşti se înţelege: imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
Legea prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani de închisoare pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.

Astfel:
 • Promovarea, în public, în orice mod, de idei, concepții sau doctrine antițigăniste se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
 • Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice alte mijloace, de știri și informații, materiale antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.
 • Pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi se aplică și în cazul confecționării, vânzării, răspândirii, precum și pentru deținerea în vederea răspândirii de simboluri antițigăniste. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor antițigăniste. Dacă aceste acțiuni sunt săvârșite în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, nu constituie infracțiune.
 • Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup. Dacă persoanele respective denunță autorităților existența organizațiilor, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului, nu vor exista sancțiuni.
 • Dacă persoana care a săvârșit una dintre fapte ajută, în cursul urmăririi penale, la aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organziat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
Inițiatorii legii au invocat motive legate de o înțelegere mai precisă a practicilor discriminatorii, fiindcă în momentul de față "antițigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură”.

"Cu toate acestea, antițigănismul dă naștere unui spectru mult mai larg de expresii și practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse. Antițigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci și la ceea ce se face și la ce nu se face. Pentru a recunoaște impactul său complet, o înțelegere mai precisă este crucială”, spun inițiatorii proiectului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10373 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:19)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Discriminarea (Vineri, 8 ianuarie 2021, 23:15)

   el_mishu [utilizator] i-a raspuns lui

   pe criterii etnice nu duce la nimic bun. Cu totii trebuie sa fim tratati in mod egal si decent - sa avem acleasi drepturi (de a fi respectati ca si oameni) si aceleasi obligatii (de a plati taxe, a nu incalca legea, etc.).
 • +21 (23 voturi)    
  Urmează poliția gândului? (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:20)

  BEDE [utilizator]

  "Antițigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci și la ceea ce se face și la ce nu se face" - cumva dacă un țigan este oprit să fure, cel cre îl oprește este condamnat la închisoare pentru antițigănism? În schimb, dacă oprește în acelaș mod un hoț de altă etnie este OK?
  Cumva să fie condamant oricine îi cere o persoană de etnie romă să îi facă?
  Poate să fie condamnat și cine are anumite gânduri care nu sunt corecte...
  • +5 (9 voturi)    
   Deja m-am speriat de această lege (Luni, 4 ianuarie 2021, 17:36)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   tâmpită.Îmi retrag plângerea pentru furtul găinilor
   mele(nu demult) și promit o recompensă ,pentru
   rapiditate și profesionalism,în timpul jafului.
   Să fie primit!
 • +27 (33 voturi)    
  dar pedepse ptr antiromanism nu exista ?? (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:25)

  CezarN [utilizator]

  Ca in ultimii zeci de ani mai umiliti si mai batjocoriti ca romanii nu am vazut sa fie in tara asta. Si asta in propria lor tara. Si nu am vazut nicio pedeapsa, fie ea si simbolica, data de justitia romana cuiva.
  • +4 (6 voturi)    
   sunt stupefiat!!! (Luni, 4 ianuarie 2021, 21:59)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Ar trebui ca Parlamentul Romaniei, presedentia si tot statul roman sa se desfiinteze!
   Incurajeaza rasismul si discriminarea contra romanilor..Nu am nimic ciu tiganii (asa le spun romanii si ungurii, cehii, sirbii, croatii etc. de sute de ani!!! - doar noi romanii suntem pedepsiti!!!- incredibil!!) dar nu ar trebui ca Parlamentul Romaniei, presedintele si/sau guvernul sa faca o lege unde sa apere toti oamenii in fata discriminarii - si romani, si tigani, si unguri, si orice alta natie sau culoare si sa nu dea legi speciale pentru o categorie aparte?!! De ce unii sunt mai speciali ca altii? De ce unii pot fi insultati, batjocotiri, umiliti, precum romanii, si unii - nu? De ce as sta intr-o tara (sau de ce ar exista?) care incurajeaza batjocorirea mea si apara doar una sau alta din minoritati? Rusine voua Parlament si Presedentie - cuvant prea usor sa va descrie "realizarea"!
 • +14 (18 voturi)    
  Iată un lucru bun ! (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:26)

  Tescovin [utilizator]

  Nu, nu mă refer la lege în sine, ci la termenul „țigănism” care apare în textul legii, fie și agrementat cu prefixul „anti-”. O binevenită renunțare la falsa pudoare a utilizării cuvintelor din familia „țigan”. Dă un mult așteptat semnal că, în sfârșit, cuvântul pare să fi ieșit de la index. Sau nu ?...
  • 0 (4 voturi)    
   Buna asa .... (Luni, 4 ianuarie 2021, 17:19)

   Mileu [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Nu mai blamati legea ... priviti "capul de pod" creat. Prin prezenta lege se recunoaste termenul tzigan ... asociat etniei. Deci poitica pasilor marunti va duce peste cativa ani la renuntarea termenului de rrrom sau cum o mai fi si sa se revina la termenul consacrat in istorie.
 • +15 (15 voturi)    
  Cåte o lege speciala pentru fiecare minoritate (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:29)

  xolv [utilizator]

  "discriminata"!!
 • +37 (37 voturi)    
  .... (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:29)

  Casalot [utilizator]

  Asemenea legi nasc de obicei mai multa ura. Ar fi trebuit sa fie un proiect generic impotriva manifestarilor de ura impotriva unei minoritati sau categorii sociale. Nu inteleg asemenea abordari. Cu asemenea legi cu dedicatie pentru unguri, tigani sau homesexuali cred ca mai degraba va creste numarul sustinatorilor partidelor extremiste.
  • +3 (3 voturi)    
   Excelent! (Luni, 4 ianuarie 2021, 19:26)

   mini_max [utilizator] i-a raspuns lui Casalot

   Foarte bine punctat.
 • +24 (28 voturi)    
  Oh boy (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:30)

  HankRearden [utilizator]

  Oare ideile de genul: "sa limitam ajutoarele sociale" or sa fie discriminatorii? Sau promovarea ideilor ca vrajitoria si tarotul sunt inselaciuni?

  Sau daca nu dam bani la cersetori, deci nici la cersetorii romi, o sa fim pasibili de 10 ani de bulau? Sau daca facem scandal in autobuz cand am prins pe vreunul cu portofelul nostru la ei? Mi se pare discriminant: daca statul roman ne poate lua 40% din venit, de ce n-ar putea si hotzul de etnie?
 • +16 (20 voturi)    
  //// (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:34)

  GemstonePig [utilizator]

  Antiromanismul practicat de ...ăăă nici nu stiu cum sa spun ca sa nu fiu banat (sau condamnat) se pedepseste tot pana la 10 ani?
 • +22 (26 voturi)    
  Sa se dea atunci si o lege (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:37)

  Astazi [utilizator]

  contra anti-romanismului, experienta arata ca e mult mai frecvent intalnit, inradacinat chiar in psihologia multor multicolori.
 • +21 (25 voturi)    
  Dar daca tiganii discrimineaza romanii ...? (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:38)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Sunt sate intregi cu populatie majoritar tiganeasca, iar acolo pot fi manifestari anti-... orice, maghiare, romane, germane...

  Lor nu li se aplica nimic ?
 • +14 (16 voturi)    
  Atitudine anti-țigănistă sau anti-romă ? (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:47)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Legea lu' Pește !

  Ori sunt romi, ori sunt țigani... !
 • +25 (27 voturi)    
  Victoria Socialismului (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:48)

  Victor Micea [utilizator]

  Astia au inebunit ! Cica Antițigănismul cuprinde "un spectru mult mai larg de expresii și practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse". Adica orice. Si ca sa fie clar ca ei hotarasc ce vor muschii lor -"Antițigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci și la ceea ce se face și la ce nu se face". Intre 3 si 10 ani de puscarie pentru... nimic. Corectitudinea politica este fascism/comunism la patrat.
  • +12 (12 voturi)    
   CP ia avânt și la noi (Luni, 4 ianuarie 2021, 15:44)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   Deocamdată având un specific local. Încă n-am ajuns la stadiul când legiferăm, ca alții, pronume gender-neutral sau cote obligatorii de „diversitate” prin instituții, universități și companii. Mai e până acolo, dar ne încălzim plini de elan cu incriminarea „antițigănismului”. Polițist al gândirii (sau poate milițian ?...) - iată o meserie de mare viitor !
 • +25 (25 voturi)    
  Orice lege se poate si abroga (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:50)

  Zapateado [utilizator]

  Totul e sa apara o forta politica dornica sa faca asta. Ia sa ne imaginam ca un partid promite in campania electorala sa abroge legea daca ajunge la guvernare. Ia voturi cu toptanul? Ia. Dar de ce ia? Fiindca toata aceasta lege a trecut intr-un mod SCANDALOS. Fara dezbatere, adica tacit , votata de un parlament pe picior de plecare si fara o minima impotrivire din partea presedintelui Iohannis. Pai legea asta ar fi fost un etalon DIDACTIC de lege neconstitutionala si totusi presedintele n-a trimis-o la CCR. Si de ce neconstitutionala? Fiindca stabileste anumite privilegii ale unei anumite etnii in raport cu alte etnii , absolut nejustificate. Vor zice ungurii: dar de ce nu si o lege care sa reprime anti-maghiarismul? In afara de asta legea sufera profund la capitolul claritate si predictibilitate. Definitia anti-tiganismului este sumara si poate ingloba nu doar manifestari de ura ci si de DEZAPROBARE fata unele apucaturi ale etniei cu pricina.

  Ceterum censeo: presedintele Iohannis a gresit CATASTROFAL fiindca n-a trimis legea la CCR.
 • +15 (21 voturi)    
  .... (Luni, 4 ianuarie 2021, 14:55)

  vasile_r [utilizator]

  Intentia e buna, insa avem deja o lege care condamna rasismul facand cumva toata treaba asta cam inutila.

  Nu pot sa nu remarc faptul ca folosesc in definitiile lor un termen deja la limita (tigan, tiganism, anti-tiganism). Destul de ironic :)
 • +19 (21 voturi)    
  vai de noi (Luni, 4 ianuarie 2021, 15:02)

  gurka [utilizator]

  manca-ti-as...da' o lege de-aia cu munca nu ieste?
 • +16 (16 voturi)    
  Câtă discreție vis a vis de legea antițigănism! (Luni, 4 ianuarie 2021, 15:17)

  Amerlocu [utilizator]

  Niciun cuvânt despre inițiatorii acestei legi mărețe. Parcă ar fi omuleții verzi de pe Marte. De ce oare? Le-o fi rușine de ce au scos din ei?

  Am săpat un pci pe siteul administrațoiei prezidențiale și i-am ginit. Ca să tăiem un pic suspansul hai să-i listăm pe inițiatorii PL-x 648/04.12.2019:

  - PSD: Ciofu Tamara-Dorina, Cojocaru Petru-Bogdan, Dunava Costel Neculai, Gilia Claudia, Hărătău Elena, Lupaşcu Costel, Manole Petre-Florin, Nicolae Andrei, Oteşanu Daniela, Petric Octavian, Popa Ştefan-Ovidiu, Pop Andrei, Rotaru Răzvan-Ilie, Simonis Alfred - Robert, Vîrză Mihăiţă, Vrăjitoru Sorinel-Marian

  - USR: Dan Nicuşor Daniel

  - UDMR: Kulcsár-Terza József-György

  - ALDE: Cucşa Marian-Gheorghe

  - PMP: Moise Costin-Sebastian

  - Minoritati: Ampleev Andrian, Ibram Iusein, Longher Victoria, Pambuccian Varujan, Popescu Mariana-Venera, Stoica Bogdan-Alin, Vasile Daniel

  Asta ca să se știe cui îi datorează nația ultima ispravă legislativă.

  P.S. Merită emarcat ca PNL e singurul partid care nu a avut pe nimeni între inițiatori și de asemenea merită remarcat că Nicușorul USReu a făcut cooperativă cu PSD la afacerea asta.
 • +7 (7 voturi)    
  Babaieti (Luni, 4 ianuarie 2021, 15:46)

  Joro [utilizator]

  sunt tare curios cum o sa se aplice? Uite, de exemplu, pe stadionul Steaua.... cei care mai merg la meciuri inteleg ce spun :)
 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 ianuarie 2021, 15:50)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Rusine (Luni, 4 ianuarie 2021, 22:09)

  wintershadow [utilizator]

  Initiatorior acestei mizerii legislative.
  Bineinteles, in tot acest timp clanurile tiganesti prospera nederanjate de autoritati,.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by