Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a înaintat o plângere prealabilă Guvernului, ministerelor Finanţelor, Muncii, Dezvoltării şi Avocatului Poporului referitoare la OUG ce prevede menţinerea în 2021 a cuantumului brut al salariilor personalului bugetar la nivelul din decembrie 2020, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asociaţia afirmă că ordonanţa a fost emisă "cu nerespectarea prevederilor legale" şi susţine că actul normativ nu a fost pus în dezbatere publică.

Ordonanța de Urgență care vizează mai multe domenii și care prevede plafonarea salariilor pentru bugetari a fost aprobată miercuri în ședința de Guvern. Premierul Florin Cîțu a spus, la finalul ședinței, că "Ordonanța aceasta trenuleț este o ordonanță care garantează că în 2021 vom avea creșterea economică pe care o estimăm". Printre altele, ordonanța prevede acordarea în continuare a voucherelor de vacanță și menținerea punctului de amendă.

"ACoR consideră că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 a fost emisă cu nerespectarea prevederilor legale, concluzionând în mod succint şi fără echivoc că Guvernul României şi-a depăşit vădit competenţa, acţionând discreţionar, manifestând dispreţ faţă de prevederile constituţionale şi legale", prevede sursa citată.

Conform acesteia, prezenţa acestui "exces de putere de o gravitate extremă aduce prejudicii drepturilor autorităţilor administraţiei publice locale", acestea funcţionând ca autorităţi administrative autonome, fiind astfel încălcate principiul legalităţii şi cel al autonomiei locale.