Deschiderea stațiunilor de schi din Italia a fost amânată până pe 18 ianuarie, în condițiile în care, într-o singură zi, rata de pozitivitare a crescut cu trei puncte. Trei regiuni ar putea redeveni zone roșii, după expirarea restricțiilor de sărbători.

Spital Covid in Lombardia, ItaliaFoto: Profimedia Images

Într-o singură zi, rata de pozitivare în Italia a crescut cu trei puncte, de la 14,1% vineri la 17,6% sâmbătă.

În plus, rata de transmitere a infecției continuă să crească. Cifrele prefigurează, la expirarea decretului de Crăciun, pe 6 ianuarie, restaurarea zonei roșii sau portocalii pentru unele regiuni, scrie La Stampa, citată de Mediafax.

Cele mai expuse riscului, în acest moment, sunt Veneto, Liguria și Calabria. Foarte aproape de pragul care le poate transforma în zonă roșie sunt și Puglia, Basilicata și Lombardia.

Din 7 ianuarie, regiunile ar trebui să revină în zona galbenă (cu excepția Abruzzo), însă rata de contaminări ar putea schimba datele problemei. Guvernul va stabili acest lucru săptămâna viitoare, pe baza noilor date despre infectări. În special, în Friuli Venezia Giulia, Valle d'Aosta, Piemonte, Trento și Emilia Romagna au o probabilitate mare de a depăși pragul critic de ocupare a paturilor din spitale, în timp ce pentru Lombardia, Trento și Veneto, același lucru este valabil și pentru terapia intensivă.

Tot pentru a preveni riscul de contaminare, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat ordinul de amânare a redeschiderii stațiunilor de schi până la 18 ianuarie 2021.

Interdicția ieșirii din case după ora 22.00 va rămâne în vigoare. În zonele galbene, restaurantele și barurile vor putea servi până la ora 18. Piscinele, sălile de sport, cinematografele și teatrele vor rămâne închise. Pe de altă parte, expozițiile și muzeele cu intrări limitate ar putea fi redeschise.

Sâmbătă Italia a avut 11.831 noi cazuri de Covid din 67.174 teste. Au mai murit 364 de oameni, numărul total al victimelor ajungând la 74.985. Vineri, noile cazuri au fost de 22.211 din 157.524 teste, în timp ce decesele au fost de 462. Scăderea numărului se datorează, așadar, numărului mai mic de teste efectuate, dar rata infecției a crescut semnificativ.