Acesta a afirmat joi, într-o conferință de presă, că s-a consultat cu profesori de drept constituțional, a verificat jurisprudența recentă a Curții Constituționale și concluzia la care a ajuns este că „nu există absolut nicio problemă de constituționalitate”.
„Nu poți sta cu mâinile în sân când vezi că ai un incendiu în casă pentru că doctorul ți-a prescris să nu te dai jos din pat”, a argumentat Stelian Ion, afirmând că, în calitate de ministru al Justiției, are obligația de a face tot posibilul ca instanțele din România să nu intre în blocaj.
„Nu ăsta a fost scopul acelui referendum” privind interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul Justiției, a susținut Stelian Ion.
Acesta a spus că s-a numărat printre cetățenii care au votat pentru referendumul privind interzicerea OUG în justiție, „foarte necesar” în acele momente în care „așteptam cu sufletul la gură să nu apară în Monitorul Oficial de pe o zi pe alta o nouă ordonanță 13” iar în Parlament se discuta despre modificarea Codului Penal, care ar fi făcut din „România un rai infracțional”.
- (1) Dispozițiile art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2023. În procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.
- (2) În cauzele penale, dispozițiile art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2023. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv se judecă în complet format din 2 judecători.
Nu-ti mai da cu parerea aiurea.
(apropo: ia se scrie fără cratimă în acest context ...)
........ în considerarea faptului că schemele de personal ale instanțelor judecătorești sunt SUBDIMENSIONATE, cu consecințe în ceea ce privește aplicarea de la 1 ianuarie 2021 a dispozițiilor privind judecarea apelurilor în completuri formate din 3 judecători,
.............. întrucât la instanțele judecătorești competente să soluționeze apeluri se constată și o SUPRADIMENSIONARE a volumului de activitate, .......... având în vedere faptul că efectul dispozițiilor normative arătate nu se limitează la completurile care vor judeca APELURILE, ci și la completurile care vor soluționa CĂILE EXTRAORDINARE DE ATAC ....
........................................................................
DECI .... „Cineva” NU si-a indeplinit sarcinile de servici - in perioada 10 oct 2019 - 31 dec 2020.
Vinovat : Ministru Justitiei din aceasta perioada.
Amice ministru, singura abilitată să se pronunțe pe constituționalitate este CCR; aceeași CCR v-a zis și vouă ceea ce noi știam iar voi trebuia să știți: toate referendumurile - chiar și cele consultative - sunt OBLIGATORII, deci, chiar dacă arde toată România, Guvernul NU ARE VOIE să adopte OUG pe justiție; nu e treaba Guvernului să interpreteze voința poporului - poate că poporul vrea completuri (aceasta este forma corectă de plural) de 3, de 5 sau de 125 - obligația lui e să o APLICE!
Plus că nu există niciun fel de urgență - am mai avut completuri de 3 și nu a „ars” nicio instanță.
De iesirea la pensie a judecatorilor la 48 de anui a auzit cineva ? Adaugam la asta si completurile de 3 jud si sa vezi cat o sa dureze un proces ...
Asa ca ciocul mic hahalere psdisto auriste
ORD DE URGENTA 215 30/12/2020 - Portal Legislativ (just.ro)
SE PROROGA aplicarea unui articol din "Legile Justitiei"
www.pna.ro/legislatie.xhtml?sectiune=2&id=5
• Art. 29 – (1) Pentru judecarea în primă instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete SPECIALIZATE.
( N.R. conform: LEGE nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei (cdep.ro)
(2) Abrogat.
Altfel despre ce justitie vorbim!
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23416929-motivarea-deciziei-ccr-privind-completurile-3-legea-instituit-judecatorii-trebuie-fie-specializati-csm-colegiul-conducere-instantei-supreme-trebuit-elaboreze-reguli-care-garanteze-specializarea-acesto.htm
Motivarea deciziei CCR privind completurile de 3: Legea a instituit că JUDECĂTORII TREBUIE SĂ FIE SPECIALIZAŢI.
CSM și Colegiul de conducere al instanței supreme ar fi trebuit să elaboreze reguli care să garanteze specializarea acestor completuri
• ....... reguli dintre care pot fi menţionate: examen de integritate, cunoştinţe specifice, formare profesională specializată, experienţă relevantă în domeniu, elaborarea unor lucrări de specialitate.
DAR ........ de ce este si CORECTA ??
Au avut, si ei si cei care i-au precedat, 2ani jumate sa implementeze completele de 3 judecatori... si surpriza.. nu au facut nimic. Asa ca au prelungit din pix termenul cu inca 2 ani si ceva. Pot sa fac pariu ca in 28/12/2022 iar va arde tara si vom prelungii cu inca 2 ani termenul... MI-E SCARBA
PS: Astept postacii de serviciu care imi vor spune ca guvernul abia a fost investit si nu a avut timp .. LOL
Însă răspunsul meu era cu privire la părerea greșită a colegului potrivit căreia „Ideea completelor de 3 judecatori a fost inaplicabila, de la inceput,” - ceea ce e fals, pentru că timp de câteva luni am avut completuri (repet: aceasta este forma corectă a pluralul) de 3.
Nici desfiintarea sectiei speciale care trebuia intarita in contextul coruptiei si incompetentei CATASTROFALE din Justitia de la Romanica.
Nu poti sa desfiintezi fara sa pui ceva in schimb decat daca reprezinti intereselor statului MAFIOT.
Cetateanul sau Justitia corecta nu au nimic de castigat,doar de pierdut prin aceasta decizie.
Auzi Stelica?Nu mai pacalesti pe NIMENI.