Statele Unite s-au apropiat miercuri de pragul de 4.000 de decese legate de Covid-19 în 24 de ore, un nefast record la final de an, în timp ce lumea întreagă așteaptă noul an cu o speranță: ca vaccinurile să permită eradicarea Covid-19, transmite AFP.

Coronavirus SUAFoto: Profimedia Images

Cea mai îndoliată țară din lume, Statele Unite afișau miercuri 3.927 de decese în ultimele 24 de ore, potrivit datelor universității Johns Hopkins.

Cu 189.671 noi cazuri de Covid-19 în 24 de ore, SUA se apropiau de asemenea de pragul de 20 de milioane de infectări, după ce trecuseră duminică de 19 milioane.

În 31 decembrie 2019, primul caz al unui nou coronavirus, încă misterios, a fost semnalat de Organizația Mondială a Sănătății în China.

De atunci, acest virus a infectat peste 82 de milioane de persoane, dintre care aproape 1,8 milioane au murit.

Perioada sărbătorilor de iarnă, propice călătoriilor, riscă să agraveze și mai mult propagarea. Autoritățile, îngrijorate, nu sunt încă pregătite să renunțe la măsurile de carantină, iar unele țări chiar le-au înăsprit, cum este cazul Germaniei, Irlandei sau Angliei.

Pentru a ieși din această criză, autoritățile mizează pe o campanie de vaccinare lansată la începutul lui decembrie. Miercuri a fost autorizat și vaccinul conceput de grupul britanic AstraZeneca cu Universitatea Oxford.

Vaccinul va fi utilizat în Regatul Unit, care a comandat 100 de milioane de doze, din 4 ianuarie.

Imediat după autorizarea din Anglia, Argentina a autorizat și de urgență acest vaccin.

În schimb, o autorizare în ianuarie în cadrul Uniunii Europene a vaccinului AstraZeneca pare puțin probabilă, după cum a estimat Agenția europeană a medicamentelor (EMA).