Fostul șef al DNA Călin Nistor și fostul procuror general Tiberiu Nițu se pensioneză, decretele în acest sens fiind semnate miercuri de către președintele Klaus Iohannis. Nițu are 49 de ani, iar Nistor, 50 de ani.

Tiberiu NituFoto: AGERPRES

Administrația prezidențială a anunțat că Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție, delegat în funcția de procuror șef al Secției de combatere a corupției, a lui Călin Nistor. El se va pensiona începând cu 15 ianuarie 2021.

Conform decretului semnat de Klaus Iohannis, fostul procuror general Tiberiu Nițu se va pensiona din 1 ianuarie. El era procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești.

Cine este Călin Nistor

Călin Nistor, care era delegat în funcția de procuror-șef al Secției de Combatere a Corupției din DNA, a cerut să se pensioneze, iar CSM i-a aprobat solicitarea în 8 decembrie. El are 50 de ani.

Călin Nistor a fost unul dintre adjuncții fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. În ianuarie 2019, el a preluat conducerea DNA, până la numirea unui titular, iar apoi interimatul i-a fost prelungit.

El a preluat conducerea DNA după ce Anca Jurma a refuzat prelungirea interimatului pe care l-a asigurat după revocarea din funcție a Laurei Codruţa Kovesi. Călin Nistor a candidat pentru postul de procuror-șef al DNA, dar a pierdut în favoarea actualului șef al instituției, Crin Bologa.

Nistor şi-a început cariera în 1995, când a fost pentru un an procuror la Parchetul Judecătoriei Drăgăşani, apoi timp de patru ani a fost avocat în Baroul Vâlcea. Începând din 2000, Călin Nistor a revenit în magistratură, mai întâi tot la Parchetul Judecătoriei Drăgăşani, apoi la Parchetul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea şi la DNA.

Cine este Tiberiu Nițu

Tiberiu Nițu are 49 de ani, iar la momentul la care a cerut pensionarea era procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești.

Conform CV-ului său, el și-a început cariera în magistratură în 1995, la Parchetul Judecătoriei Ploiești, instituție pe care a ajuns să o conducă în perioada 2002-2005.

Din mai 2013 și până în februarie 2016, Tiberiu Nițu a fost procuror general al României.

El a demisionat pe fondul unui scandal, mai exact după ce a fost acuzat de DNA că ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială. Dosarul a fost deschis în urma morții polițistului Bogdan Gigină, care făcea parte din coloana oficială a ministrului de Interne de la acea vreme Gabriel Oprea, trimis în judecată atunci de DNA.

Tiberiu Nițu a fost acuzat de către DNA de folosirea abuzivă a unei escorte a Poliției Rutiere, în baza unui protocol semnat cu Ministerul de Interne condus de Gabriel Oprea.

În mai 2018, DNA a dispus clasarea dosarului în care fostul procuror general al României era cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu. Dosarul a fost clasat în condițiile în care Curtea Constituțională a dezincriminat parțial infracțiunea de abuz în serviciu și a stabilit că abuzul în serviciu este faptă penală doar atunci când se încalcă o lege sau o ordonanță a Guvernului.