- Textul acordului poate fi consultat AICI
UPDATE 18.00: Premierul Boris Johnson a semnat și el acordul. ”Dacă l-am citit? Răspunsul este da”, a spus Johnson.
UPDATE 16.45: Camera Comunelor votează în favoarea legislației de implementare a acordului comercial cu UE post-Brexit. Parlamentarii au aprobat acordul cu o majoritate de 448, respectiv 521 ”pentru” și 73 ”împotrivă”. Acum proiectul merge la dezbatere în Camera Lorzilor.
Dezbaterea LIVE din Camera Comunelor.
UPDATE 15.23: Mel Gibson s-a trezit distribuit în ”filmul” Brexit. Celebrul Braveheart fost invocat de unii parlamentari conservatori care spun că, odată cu acest acord, ”războiul a fost câștigat”, scrie The Guardian.
”Ceea ce am numit lupta pentru Brexit s-a încheiat. Am câștigat”, a scris conservatorul Mark Francois, pe rețelele sociale, adăugând că începând de mâine seară Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană ”pentru totdeauna”.
Mesajul său este însoțit de strigătul pentru libertate al lui Mel Gibson din celebrul Braveheart. Ironic, Braveheart (Inimă neînfricată) este povestea războinicului scoțian, William Wallace, care conduce o rebeliune pentru a-și elibera țara de sub tirania Regelui Edward I al Angliei.
UPDATE 15.18 Downing Street a anunțat că Boris Johnson va susține o conferință de presă la ora 5 pm (ora Londrei).
UPDATE 14.32 Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a anunțat că dezbaterea locală asupra Brexit va începe la ora 1.30 pm (ora Scoției).
Ea a criticat din nou acordul, acuzând guvernul de la Londra că a trădat interesele celor din industria pescuitului, chiar mai mult decât anticipau criticii săi.
Nicola Sturgeon a mai comentat că atât conservatorii, cât și laburiștii nu au altă retorică decât aceea de a-i ataca pe parlamentarii SNP care au anunțat că nu votează acordul. ”Conservatorii nu pot indica un singur element pozitiv din acest acord”, a scris ea, pe twitter.
Indeed. But the Tories have nothing else. They can’t point to a single positive in this deal. And they’ve betrayed the fishing industry to a greater extent than even their worst critics predicted. So this desperate nonsense is all they can muster. And everyone knows it. https://t.co/QEuXCVqhgA
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) December 30, 2020
UPDATE 12.47: Reprezentantul SNP (Partidul Național Scoțian), Ian Blackford, critică acordul și spune că țara sa ”a fost mai întâi europeană, înainte de a fi britanică”. Pentru a beneficia în continuare de UE, Scoția trebuie să redevină o țară independentă, a susținut Ian Blackford.
”Libera circulație, libertatea de a munci și de a studia oriunde vor fi refuzate copiilor noștri și pentru ce?”, a mai spus el.
”E un dezastru. Înseamnă o Marea Britanie izolată în toiul unei pandemii și al recesiunii economice”, a mai spus el. ”Este un act de vandalism economic”, a mai declarat Blackford.
Reprezentantul SNP spune că dacă tot a fost invocată suveranitatea și dreptul Regatului de a decide singură, fără constrângerile UE, atunci niciun democrat nu poate nega dreptul scoțienilor de a decide asupra propriului viitor, aluzie la referendumul de independență față de Marea Britanie.
Ian Blackford i-a mai acuzat pe laburiști de inconsecvență.
UPDATE 12.41 Fostul premier conservator Theresa May salută acordul semnat de succesorul său și faptul că laburiștii vor vota în favoarea lui. Ea a spus însă că acordul este imperfect pentru că reglementează relațiile comerciale, dar nu și piața serviciilor, ceea ce este în detrimentul britanicilor care prestează profesii liberale.
Azi este momentul în care punem deoparte interesele divergente de partid și punem mai presus interesul național, a mai spus May, pledând pentru votarea documentului.
UPDATE 12.25: Un acord imperfect este mai bun decât niciun acord. A respinge acordul semnat înseamnă a ieși din UE fără niciun fel de înțelegere, ceea ce ar duce la haos și probleme economice, argumentează un parlamentar laburist precizând că partidul său va vota în favoarea acordului.
UPDATE 12.21: Premierul Boris Johnson a mai spus că începem să scriem un nou capitol în istoria Regatului Unit. Părăsirea Uniunii Europene este” un doar preludiu” în ceea ce privește rolul de leader pe care îl va juca Marea Britanie în lume. Trebuie să mergem mai departe, să depășim toate diferențele de opinie, și să scriem un nou capitol în istoria Marii Britanii, a mai pledat el.
”Vom fi cel mai bun vecin și aliat al Uniunii Europene”, a mai declarat premierul.
UPDATE 12.13 Declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel:
”Acordul pe care l-am semnat astăzi este rezultatul a luni de negocieri intense în care Uniunea Europeană a demonstrat un nivel fără precedent de unitate. Este un acord corect și echilibrat care protejează total interesele fundamentale ale Uniunii Europene și creează stabilitate și predictibilitate pentru cetățeni și companii. Pe subiectele majore, UE este gata să lucreze umăr la umăr cu Regatul Unit. Este cazul schimbării climatice (...) și al răspunsului global la pandemia de coronavirus. În ce privește politica externă, vom căuta cooperarea pe anumite subiecte, pe baza valorilor și intereselor pe care le împărtășim. Acestea sunt subiecte majore pe care le vom discuta regulat, așa cum o facem cu partenerii noștri strategici. Și abia aștept să colaborăm”, a declarat oficialul de la Bruxelles, după semnarea acordului.
UPDATE 11.58: Parlamentul de la Londra s-a reunit pentru a aproba acordul.
Premierul Boris Johnson se adresează membrilor Camerei Comunelor. ”Vom prelua controlul asupra legilor noastre (...) nu avem de ce să ne temem”, a spus Johnson, evocând faptul că Regatul Unit își recapătă astfel suveranitatea.
Johnson spune că Regatul Unit, inclusiv Irlanda de Nord, va beneficia de noi investiții planificate în sectorul pescuitului, unul dintre subiectele cele mai dificile legate de acordul comercial. Liderii europeni au descris momentul ca fiind de o ”importanță istorică” sau ”un major pas înainte”, un punct de cotitură extrem de important.
În faţa drapelelor europene, cei doi lideri europeni, zâmbitori, au semnat aceste texte în faţa camerelor de luat vederi şi ale fotografilor.
Documentele urmează să fie transportate apoi cu un avion al Royal Air Force la Londra pentru a fi semnate și de premierul birtanic Boris Johnson.
Bruxellesul şi Londra au reuşit să ajungă în ajunul Crăciunului la un acord "in extremis" pe tema relaţiilor post-Brexit, după luni întregi de negocieri dificile. Acordul trebuie aprobat și de parlamentul britanic și cel european.
in mare ideea e ca anglia a reusit sa isi p[astreze majorittatea drepturilor, se pare ca UE e pierzatorul innaceasta disputa
Ce anume a pierdut UE?
Te rugăm, luminează-ne și pe noi cei care nu suntem familiati ca tine in chestiuni diplomatice.
Însă tu confunzi UK și UE cu Dorel scolarul, pe care băieții mai mari îl prind in curtea școlii și îi cer banii de covrigi.
Nu știu dacă au fost presiuni sau nu.
Stiu însă că era datoria UE să-și apere cetățenii și firmele de impactul Brexit până în ultimul moment.
Dacă UK ar sta la mâna Franței și Germaniei, ar trebui să-și concedieze toți diplomații.
e simplu, a pierdut banii pe care UK ii dadea anual la bugetul UE: cateva MILIARDE
Romania ia mult mai multi bani de la UE decat da dar UK dadea mult mai multi bani UE decat lua.
UE a pierdut si dreptul pt cetatenii ei de a lucra si a trai in UK, drepturi pt cetateni de a STUDI la Oxford si alte universitati britanice
si peste 5 ani UE pierde dreptul de a pescui in apele britanice la mai putin de 6 mile de coasta UK
etc
UK dadea o fractiune din banii pe care-i primeau. Practic erau pe plus.
Mai mult, unde se faceau toate tranzactiile financiare din UE? Iti spun eu: Londra. Deci comisioanele acolo ramaneau.
Pe unde se faceau importurile in EU? Prin anglia...deci comisioane/salariati/etc....ramaneau acolo...
Practic, UK a castigat nimic...si a pierdut mult...
Cu atat mai mult cu cat Irlanda a pierdut foarte mult...si scotia...si exista un risc imens ca anglia sa piarda irlanda si scotia...si practic o sa ramana o tarisoara...in care doar basinile mai primeaza.
Prin urmare, iti recomand sa te documentezi putin inaitne sa casti gura...
Scotia si Irlanda de nord vor ramane in UK si dupa brexit
importurile de bunuri se vor face tot in UK si de acum inainte si vor putea fi dupa aceea trimise in UE ca si inainte pt ca au castigat un comert liber pt BUNURI si fara LIMITE cu UE
iti recomand sa te documentezi
Faci confuzii intre bursa si centru de tranzactii (cam mare parte s-au mutat in paris, frankfurt si milano...iar cele ramase...or sa plece in maxim 3 ani incepand cu 1 ianuarie 2021).
Pentru importuri te mai uita putin prin belgia si portugalia si cheia...(hint: cam toti marii retailer si-au mutat depozitele din UK in cheia)
Hai...dai si sapa...
Financial Services
--------------------------
Summary: The deal offers little clarity for financial firms. There is no decision on so-called equivalence, which would allow firms to sell their services into the single market from the City of London. The agreement only features standard provisions on financial services, meaning it doesn’t include commitments on market access.
The European Commission, which is in charge of allowing access to the EU’s market, said it needs more information from the U.K. and it doesn’t plan to adopt any more equivalence decisions at this point.
Deci, de la 1 Ianuarie bye bye servicii financiare UK in UE, pana cand vor cadea de acord, adica la pastele cailor
https://www.ons.gov.uk/economy/governmentpublicsectorandtaxes/publicsectorfinance/articles/theukcontributiontotheeubudget/2017-10-31
Cat a incasat in urma tranzactiilor din EU? Facute de EU prin UK?
Pune cifrele aici...si mai discutam
Unde ai citit tu ca importurile se faceau prin Anglia? Adica rosiile turcesti vin in RO din Anglia?
Si unde crezi ca se vor face tranzactiile in continuare din moment ce nici o banca mare nu a plecat din City sau Canary pentru a se duce la Paris sau Amsterdam cum preziceau unii dupa referendumul Brexit.
mdea...prostia adevarat
stiu..probabil esti in anglia...la mancat rosii...dar imi pare rau sa te anunt...Eu nu importa doar rosii...
Adevarat...nici o banca...dar si-au redus efectivele. Este exact ca si cum ti-ai facve casa putin mai departe de buda...asta ca sa vb pe limba ta. Multe banci si-au mutat buna parte dine fective (dar au mai pastrat si acolo..ca si acolo se mai invart bani)
Imi par rau sa-ti spun...dar esti putin cam limitat in gandire...ai impresia ca totul se rezuma la rosii si la Irlanda care face parte din UK...)
"Romania ia mult mai multi bani de la UE decat da dar UK dadea mult mai multi bani UE decat lua."
imi arată că nu înțelegi mecanismele europene de finanțare. De exemplu, cel mai mare finantator UE e Germania.
Pentru celelalte puncte, ce pierde UE pierde și UK in oglindă.
Eu credeam că ai făcut parte din echipa care a negociat acordul după cum vorbeai.
Boris Johnson a fost disprerat sa obtina un acord, oricat a mintit spunand ca e gata sa iasa fara acord. In plus, industria pescuitului e foarte nemultumita de acord. Prima ministra a Scotiei l-a acuzat pe Johnson ca i-a tradat pe pescari (deci nu-mi spuneti ca a iesit aici mult mai bine UK). Bun, nu vor exista tarife si cote la schimburi de bunuri, DAR vor ramane bariere netarifare care vor ingreuna mult schimburile cu controale vamale care sa verifice ca se respecta multe conditii; companiile britanice vor fi sufocate de birocratie, intarzieri si cheltuieli suplimentare din aceasta cauza. Britanicii vor pierde multe drepturi: de a lucra, a studia, a se stabili in UE. Europenii vor pierde dreptul acesta intr-o tara, dar britanicii il vor pierde in 27 tari, printre care favoritele Franta, Italia, Spania, Germania. Mai sunt alte pierderi, dar cea mai grava e aceea ca, mai important decat schimburile de bunuri, pentru UK erau Schimburile de SERVICII. Si pt asta nu au primit drepturi in UE. Adio servicii financiare in UE, servicii de asigurari in UE servicii juridice si altele. Ori pt UK grosul GDP se obtine din servicii. Asta e o pierdere grava, si animalul de Boris a neglijat, ca nu erau voturi in ea. S-a ocupat de pescuit si nici acolo nu a obtinut mai nimic. Iar la suveranitate, au obtinut un 10-15 la suta in plus fata de ce aveau DEJA. Isi vor decide imigratia, dar un raport arata ca ea va creste oricum mult, doar ca din Asia de sud si Africa nu din UE. In fine, guv. UK va plati acum multe miliarde agricultorilor, in locul UE.
cam atat a putut diplomatia romaneasca'
Ce ați spus ? UK este in pierdere ?
A avut și până acum controlul frontierelor.
Asta nu l-a împiedicat pe primarul musulman al Londrei să ceară public ca orașul să rămână în UE.