Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, spune că trebuie îngheţate salariile mari din sectorul public, în timp ce salariile mici ar trebui mărite doar în baza unor criterii de performanţă.

Mihai Chirica a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că "România trebuie să privească cu mult realism care este raportul între ceea ce poţi şi ceea ce îți doreşti cu adevărat", el precizând că salariile mari din sectorul de stat ar trebui îngheţate.

"Salariile mari din sectorul public trebuie îngheţate, iar salariile mici trebuie ajustate pe nivelul de competenţă a fiecărui angajat. Toate salariile din sectorul public ar trebui să aibă şi un nivel de performanţă care să justifice orice creştere. România trebuie să privească cu mult realism care este raportul între ceea ce poţi şi ceea ce îţi doreşti cu adevărat, care este nivelul de contributivitate a fiecărui salariat la PIB şi să se creeze un echilibru corect şi constant între toate categoriile de salariaţi", a susținut Chirica, citat de News.ro.

Primarul ieşean susţine că lucrează de 20 de ani în sectorul public şi că au existat în activitatea sa "perioade în care a avut salarii foarte mici, dar şi salarii consistent mari, mai ales în ultima perioadă, dar care nu au fost corect echilibrate".

"Aceste creşteri salariale trebuie strâns legate de nivelul de performanţă a fiecărui angajat. Sunt oameni care îşi merită salariul în sectorul public, dar sunt şi foarte mulţi care nu-şi merită salariul, nu-şi fac activitatea aşa cum se cuvine şi încasează în mod greşit bani din taxele şi impozitele unor oameni care muncesc în această ţară. Legea pe care a promovat-o fosta doamnă ministru, actuală primăriţă de Craiova (Olguţa Vasilescu – n.r.) a fost injustă. Trebuia ca această creştere să se facă prin aplicarea unor criterii de performanţă", a mai spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Salariile bugetarilor, precum și nivelul sporurilor vor fi înghețate la nivelul acestui an, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).