VIDEO Klaus Iohannis: România va furniza Moldovei până la 200.000 doze vaccin anti-Covid / Maia Sandu: Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici, la Chișinău, după mulți ani de îngheț / Ați fost alături de noi și la bine, și la greu

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 29 decembrie 2020, 13:01 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis si Maia Sandu, la Chisinau
Foto: Presidency.ro
România va furniza Republicii Moldova „până la 200.000 de doze de vaccin” anti-Covid-19 și va trimite la Chișinău, în etapa imediat următoare, o echipă de experți români care să ajute autoritățile moldovene în acest proces, a declarat marți Klaus Iohannis, într-o declarație comună de presă cu noul președinte al Moldovei, pro-europeana Maia Sandu.

Această decizie face parte dintr-un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, anunțat de Klaus Iohannis la Chișinău și care mai include:
 • Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum;
 • Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare; este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora;
 • România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19;
 • România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.
 • Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;
 • Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție;
 • De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susținem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat;
 • Totodată, am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova inițierea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale.
Declarațiile au fost făcute în cadrul primei vizite la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte, în urma votului covârșitor exprimat de către cetățenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidențiale din data de 15 noiembrie.

Cei doi șefi de stat au anunțat și semnarea unei declarații comune, care poate fi citită mai jos:

„România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.

Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.

Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune”.


HotNews.ro a transmis VIDEO și LIVETEXT cele mai importante declarații ale celor doi președinți.

Maia Sandu:
 • Mă bucur foarte mult să vă găzduiesc aici la Chișinău în această primă vizită în Moldova după mulți ani de îngheț
 • De azi, Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă
 • Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state
 • România a fost alături de Moldova din prima zi de independență
 • Ați fost alături de noi și la bine, și la greu
 • Zeci de mii de copii și tineri au învățat în liceele și universitățile din România și au fost primiți ca acasă
 • În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de Covid-19
 • România a venit și cu investiții în domenii strategice: conducta Iași Ungheni Chișinău
 • România e cel mai important partener comercial al Moldovei
 • Accentuez deschiderea noastră față de investițiile românești
 • Iată de ce este atât de important să reformăm justiția și să ducem o luptă eficace împotriva corupției
 • Cetățenii Moldovei au nevoie în continuare de ajutor pentru a ieși cu bine din criza sanitară și economică
 • Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Moldovei cât mai curând
 • Va trebui să depășim și efectele crizei economice. Și aici contăm pe sprijinul României
 • Moldova și România au o limbă comună, o istorie și cultură comune
 • Sper să reușim în următorii ani să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut
 • Construcția unui pod nou va conecta cetățenii Moldovei de Iași și de autostrada care va lega estul Europei de UE
 • Vreau să organizăm un forum de afaceri
 • Aceste deziderate se regăsesc în declarația comună adoptată azi, prin care ne-am exprimat hotărârea de a aprofunda cooperarea și de a acționa împreună pentru îndeplinirea obiectivelor comune

Klaus Iohannis:
 • Mă bucur să mă aflu astăzi aici, la Chișinău, alături de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, pe care doresc să o felicit, și cu acest prilej să subliniez cât de importantă este victoria pe care a obținut-o la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020. Îmi permit chiar să spun că este o victorie de o importanță istorică.
 • Am plăcerea de a fi primul oaspete primit de doamna Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului său. Este, fără îndoială, o confirmare a relației speciale dintre România și Republica Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare am aniversat zece ani, în aprilie 2020.
 • Mă bucur că această vizită la Chișinău se realizează pe fundalul unui vot masiv al cetățenilor Republicii Moldova în favoarea implementării reformelor democratice, în conformitate cu valorile integrării europene.
 • Acest vot clar în favoarea reformelor reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Republica Moldova să se îndrepte. Eu sper ca toate forțele politice din Republica Moldova să înțeleagă acest semnal limpede și să nu acționeze în sens contrar.
 • Numai prin implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, Republica Moldova poate să devină un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient.
 • Respectarea principiilor și a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, o justiție independentă, lupta eficientă împotriva corupției sunt elementele pe care este construită prosperitatea și stabilitatea statelor din Uniunea Europeană. Fără însușirea acestor elemente la nivelul statului, prin reforme, Moldova nu va putea avea o dezvoltare armonioasă și durabilă.
 • România își dorește ca Republica Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de instituții democratice și puternice, capabile să le asigure securitatea și bunăstarea. Cu aceeași forță și convingere ca și până acum, vom urmări menținerea și promovarea Republicii Moldova ca temă prioritară pe agenda Uniunii Europene și a Statelor Membre ale Uniunii Europene, precum și consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova.
 • Doresc să subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. Prezența mea astăzi aici, investițiile realizate dezinteresat de România și asistența semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru.
 • Suntem alături de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator și pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confruntă.
 • În acest sens, îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova. Prin acest pachet de sprijin, România are în vedere următoarele:
 • - Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum;
 • - Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare; este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora;
 • - România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19;
 • - Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.
 • - Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;
 • - Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție;
 • - De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susținem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat;
 • - Totodată, am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova inițierea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale.
 • De asemenea, Ministerul Apărării Naționale din România va realiza transferul către Republica Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.
 • Am convenit cu Președintele Maia Sandu că este importantă continuarea proiectelor comune de interconectare strategică, mai ales în domenii precum energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații.
 • Am discutat despre necesitatea continuării, în siguranță, a investițiilor românești în Republica Moldova și am asigurat-o pe doamna Președinte că avem întreaga disponibilitate pentru a realiza investiții în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, confesiunea sau orientarea politică, așa cum am făcut și până acum.
 • Am fost de acord să depunem împreună eforturi pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și Republica Moldova și pentru promovarea patrimoniului cultural comun, care este parte integrantă a patrimoniului european.
 • Totodată, în cadrul discuțiilor, am subliniat relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale şi a suveranității Republicii Moldova și, mai ales, fără afectarea viitorului său pro-european.
 • Pentru a continua dialogul nostru, am adresat doamnei Președinte Maia Sandu invitația de a efectua o vizită oficială la București.
 • Astăzi, am adoptat împreună o Declarație comună care își propune să consolideze parteneriatul nostru strategic.
 • Declarația reconfirmă relația bilaterală specială la aniversarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.
 • Am convingerea că preluarea mandatului prezidențial de către doamna Sandu va reprezenta punctul de plecare pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în spiritul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, care să ducă la afirmarea sa ca stat modern, european și democratic, în conformitate cu așteptările legitime ale cetățenilor săi.
 • Vă rog să contați, doamnă Președinte, pe ajutorul meu și al României!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13777 vizualizari

 • -37 (57 voturi)    
  o fapta buna (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:25)

  Marius_001 [utilizator]

  In sfarsit l-au pus aia de la UE sa faca si o fapta buna. ca atunci cand era impreuna cu ciolos le taia imprumuturile promise, inventa criterii de performanta. ziceai ca e expert fmi nu alata...
  • +24 (30 voturi)    
   Serios? (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:39)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Marius_001

   Acum in Moldova este un presedinte, atunci era un pres rusesc!
 • +26 (50 voturi)    
  Pasi inainte spre normalitate (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:27)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Suntem romani si de-a stanga si de-a dreapta Prutului, doar valurile istoriei ne-au despartit.

  Cand in Moldova de dincolo de Prut vor fi 50%+1 oameni care au si cetatenie romana, atunci vom fi aceeasi tara.

  Chiar si ca state diferite, dar in UE...

  Mai e un pas important de facut, de clarificat statutul Transnistriei si a Armatei a 14-a care sta acolo de zeci de ani, desi nu e teritoriu rusesc, nici macar ucrainean.
  • +4 (20 voturi)    
   200 de ani de rusificare au lăsat urme (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:34)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Cam greu să fie 50% români puri.
   20% au prima limba vorbita slavica.
   Cam unidirectionala dărnicia...
  • -2 (12 voturi)    
   romani? (Marţi, 29 decembrie 2020, 16:24)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Care serbeaza Craciunul si Anul Nou pe stil rusesc si isi boteaza copiii Vladimir, Anastasia, Daria? :))))) Doar in visele tale.
 • -28 (68 voturi)    
  Klaus, ai luat-o razna? (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:35)

  MisuG [utilizator]

  Cum poti sa faci asa ceva?
  In loc sa furnizezi vaccinul propriilor cetateni, tu directionezi o parte din el cetatenilor moldoveni? Ai luat-o razna? Eu si familia mea dorim sa ne vaccinam si probabil o sa ajungem sa ne vaccinam dupa moldoveni?
  • +8 (42 voturi)    
   Floricica Dansatoarea butonează? (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:46)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui MisuG

   Scandalagioaico, RO trimite vaccin in primul rând pentru cetățenii români din MD, dar tu nu ești la curent cu astea, stii doar să dai din cioc. Stii cate sute de cetățeni români locuiesc in MD? Nu stii. Atunci, ciocu’ mic - vorba Olguței
   • -3 (3 voturi)    
    Esti cu AUR? Ei sunt cu Unirea? (Miercuri, 30 decembrie 2020, 2:23)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    Ei au toata prostia cu "Basarabia pamant romanesc" si restul. Suntem in UE, Nato, nu mai putem vorbi de asta
  • +9 (45 voturi)    
   mda (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:50)

   Kwisatz [utilizator] i-a raspuns lui MisuG

   Sunt tot cetateni Romani idiotule! si nu uita ca tot noi i-am abandonat acolo...
   • -3 (29 voturi)    
    Rep. Moldova (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:00)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz

    1. Conf. recensamantului ( cca.):
    - 75% moldoveni
    - 7% romani
    - 6,6 ucraineni
    - 4,6% gagauzi
    - 4% rusi
    2. Care "noi" i-am abandonat?
    • +6 (12 voturi)    
     Nu pari a fi român. (Marţi, 29 decembrie 2020, 18:04)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui atc

     Și în România sunt moldoveni, regățeni, bănățeni,bucovineni,olteni,ardeleni.Total înseamnă români.
     • -2 (6 voturi)    
      recensamant (Marţi, 29 decembrie 2020, 18:57)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      1. Desi tie nu-ti par, sunt.
      2..La recensamant, ca de el vorbeam, unde toti suntem cetateni ROMANI( nici nu ne mai intreaba), putem fi de nationalitate romani, tigani, maghiari, turci, etc.NU de nationalitate regateni, olteni , ardeleni, bucovineni, banateni, etc. Asai la ei. Sesizezi diferenta?
   • -1 (15 voturi)    
    Cetățeni moldoveni (Marţi, 29 decembrie 2020, 16:00)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz

    Pot fi vorbitori de română, dar nu cetățeni romani.
    Cetățenia se obține fie prin naștere într-un teritoriu, fie cerând altui stat (in cazul de față cel român, care acorda cu anumite condiții ).
    • +2 (2 voturi)    
     xcxcxcx (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:06)

     solar [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Ce confuzii faci ,omule ? Nu e clar deloc ce vrei să spui !
     • -1 (3 voturi)    
      Cineva zicea că sunt cetățeni români abandonați (Miercuri, 30 decembrie 2020, 0:14)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui solar

      Ghici ce? O bună parte din al doilea război mondial am ajutat aparatul ucigaș al naziștilor, pierzătorii.
      Faptul că am primit înapoi bucata din Transilvania e pentru că fusese dată de naziști altora mai implicați în război.
      Abandon implică lupte cu șanse, nu împărteala de după ww2. Abandonul a fost din partea statelor din occident.
      Câți oameni născuți înainte de 1940 mai sunt în viață în Rep. Moldova ? Aia sunt cetățeni născuți în România Mare, cetățenii de după sunt doar chestiuni politice.
  • -9 (19 voturi)    
   Nu te strofoca... (Marţi, 29 decembrie 2020, 14:34)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui MisuG

   Nu te strofoca nevoie mare cu indignarea ta ! Află și cu această ocazie că AUR , de care te temi atîta ,are implicații clare si indubitabile în PROBLEMĂ ! Toți basarabenii din PARLAMENTUL DE AZI al RO provin si sunt membri AUR ! Si nimeniu nu-i va mai putea dezbina .nici în țară nici în REPUBLICA MOLOTOVA ! Ai privit cu atenție întîmpinarea lui JOHANNIS la CHIȘINĂU ? Nu pe sit -urile ro , nici pe TV -urile din RO , ci pe cele din BASARABIA ! La noi acasă sunt ...INVIZIBILE ! Si este o PROBLEMĂ !
  • +8 (10 voturi)    
   Ce spui tu (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:39)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui MisuG

   ... sosoaca!?
  • 0 (20 voturi)    
   vaccinuri Moldova (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:54)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui MisuG

   Un tata responsabil mai ia de la gura copiilor pe care-i are cu nevasta legala, ca sa le dea si celor pe care-i are cu femeia de peste gard.
 • +17 (29 voturi)    
  Discursuri... (Marţi, 29 decembrie 2020, 13:56)

  Nonidem [utilizator]

  Discursuri decente si la obiect!O interconectare cat mai stransa in diferite-ba nu, in toate domeniile este antecamera reunificarii.Primul pas este ca romanii moldoveni sa fie stapani la ei acasa iar victoria neasteptata si istorica a doamnei Maia Sandu este in sensul celor expuse.Inca nu imi vine sa cred ca mizerabilul rusofon si rusofil,cu un aparat de corupere, manipulare ,furt si minciuna,experimentat de 100 de ani,a fost maturat de la butoane.Pentru ca victoria sa fie definitiva, este absolut necesar sa se declanseze alegeri anticipate si partidele romanofone si proeuropene sa obtina majoritatea.
 • -17 (27 voturi)    
  Proasta decizie (Marţi, 29 decembrie 2020, 14:45)

  galeo [utilizator]

  Moldovenii au încredere mai multa in vaccinul rusesc decât în cel american.
  Werner nu face decât să pună gaz pe focul conspirațiilor împotriva vaccinului american.
  • -19 (29 voturi)    
   Ha ha ha (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:29)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   In Romania nu exista in farmacii nici un singur antivirus eficace anti-COVID, pe cand in Rep Moldova este in toate farmaciile, contra cinci leutzi Pe cine crede WWI ca prosteste?
   • +9 (17 voturi)    
    ce aberezi mujicule ? (Marţi, 29 decembrie 2020, 16:23)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    ce aberezi mujicule ?
   • -6 (8 voturi)    
    Vezi că nu știi. (Marţi, 29 decembrie 2020, 18:10)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Tratamentul anticovid se găsește în Moldova la alimentara.Și în România,dar proștii nu știu asta,iar milogii aștepată să primească gratis.DE FAPT ÎN TOATĂ LUMEA ESTE UN TRATAMENT ANTICOVID LA ÎNDEMÂNA TUTUROR:Curge la robinet și trebuie doar să-l folosești responsabil.
 • -9 (15 voturi)    
  Sa le dea (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:26)

  aducatoruladevarului [utilizator]

  si 1 MILION de doze, dar sa le plateasca. Moldovenii ii urasc pe romani, sunt straini de noi.
  • +7 (7 voturi)    
   moldovenii... (Marţi, 29 decembrie 2020, 20:16)

   Ciprian77 [utilizator] i-a raspuns lui aducatoruladevarului

   Nu, nu e chiar asa.
   Sunt moldoveni pe ambele maluri ale Prutului. Moldovenii de la vest de Prut sunt romani...
   E drept ca sunt cativa moldoveni ca Dodon care ii urasc pe romani, dar majoritatea (est) moldovenilor nu-i urasc pe romani.
   Rusii vor sa ne faca sa credem ca moldovenii ne urasc, dar nu e asa. De fapt nici macar rusii nu ne urasc - unii din ei doar vor sa ne dezbine ca sa aiba ei de castigat in zona.
   • -3 (5 voturi)    
    xzxzxzx (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:18)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian77

    Uite , îți dau două nume de deputați din PAS - partidul d-nei MAIA SANDU . Unul rus - V. ȘLUSARI ,celălat ALLA NEMERENCO - o ucraineancă. Ambii au votanți numeroși în spatele lor de altă etnie decît românească .
 • -4 (10 voturi)    
  pardon? (Marţi, 29 decembrie 2020, 19:07)

  zgubilitix [utilizator]

  Cu toata simpatia si compasiunea pe care o am pentru fratii nostri mai saraci decat noi, vreau sa cred ca le dam dozele DUPA ce ma vaccineaza pe mine (= cetatenii acestei tari).

  Dupa ce ne prisosesc, super, ajutam si pe altii, cu drag!

  Dar promisiunea asta nu foarte explicita cu dozele de vaccin in conditiile in care n-avem nici pentru noi...
  • 0 (0 voturi)    
   xzxzxzxz (Miercuri, 30 decembrie 2020, 23:15)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui zgubilitix

   Pornești de la o premisă total greșită ! NU ! NU E CORECT ȘI OMENESC SĂ SUSȚII AȘA CEVA ! Gîndeste-te că am avut un INSTITUT CANTACUZINO în RO -printre cele mai importante din EUROPA, înființat -n 1921 ! Unde ai fost cănd s-a pus la cale aneantizarea lui ? ATUNCI DE CE NU AI PROTESTAT VEHEMENT ÎMPOTRIVĂ ? Acum a ajuns să fie ...militarizat ! Dar nu prea văd să mai fie ce a fost ca potențial de cercetare medical-științifică. ”SLUJBAȘII ” de acolo au plecat în 4 zări și nu-i mai aduci înapoi ! Acest institutut de care habar nu ai ce importanță are pt o țară în întregul ei a putut 100 de ani să țină pasul cu cercetarea și producția vaccinurilor ? Mai poate acum ? Copiii și nepoți mei au fost vaccinați cu produsele sale pt antipoliomielită, varicelă , variolă etc si a fost f bine ! GRATUIT ! Ca ei au fost milioane de copii în țara asta ! Acum ce facem ? Îți admirăm ție judecățile ...greșite ! În loc să faci propaganda asta deșănțată și obscură în scopurile ei , mai bine ai cere răspicat și în stradă , revenirea la existența si dotarea unui INSTITUT VIRUSOLOGIC STRATEGIC în RO ! CHIAR DACĂ RĂMÎNE MILITARIZAT .OMS ți-a spus clar că epidemii și pandemii și mai primejdioase bat la ușile oamenilor ! NU CREZI ?! ROMÂNIA TREBUIE SĂ- ȘI REFACĂ URGENT POTENȚIALUL DIN MEDICINĂ ȘI SĂNĂTATE !
 • +2 (6 voturi)    
  Foarte interesant ! (Marţi, 29 decembrie 2020, 19:28)

  mircea_cjn [utilizator]

  Discursul lui Iohannis face referire la Republica Moldova.
  Maia Sandu, in discursul ei, nici măcar o singură dată nu pomenește de Republica Moldova, ci simplu ... MOLDOVA ! :)
  Peste Prut, forma de guvernământ este republica (ca și la noi) , dar țara se numește Moldova. La fel cum și noi spunem Romania, nu Republica România...
  • +4 (6 voturi)    
   gresit (Marţi, 29 decembrie 2020, 19:49)

   zxcv [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   numele oficial al țării noastre este România (care are ca formă de guvernământ republica), numele oficial al țării de peste Prut este Republica Moldova (nu Moldova care e o regiune istorică a României)
  • +5 (5 voturi)    
   evident... (Marţi, 29 decembrie 2020, 20:27)

   Ciprian77 [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   Noi spunem Rep. Moldova ca sa facem deosebirea de Moldova romaneasca (aia dintre Prut si Carpati).
   Ce-i asa de interesant ca Maia Sandu spune Moldova si sa refera la Rep Moldova cand cam toti basarabenii fac la fel?
   Poate Rep. Moldova ar trebui sa se numeasca Moldova de Est sau Basarabia, dar sunt alte probleme mai importante de rezolvat acum (mai ales coruptia, justitia si economia de acolo).
   Rusii vor tot timpul sa ne dezbine si probabil e bine ca Romania nu a procedat precum Grecia cu Macedonia. Dar situatia e diferita fiindca in Rep. Moldova sunt pest 75% vorbitori de romana in timp ce in Macedonia de Nord grecii nu sunt majoritari.
   • 0 (4 voturi)    
    xzxzxzx (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:32)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian77

    REPUBLICA MOLDOVA este o reminiscență a falsificării istoriei, fabricată încă de pe vremea lui LENIN , cu ajutorul lui CRISTIAN RACOVSCHI, medic bulgar din RO cu vechi state de servicii între socialiștii -narodnici ce activau in RO ca mari revoluționari bolșevici .. ROMÂNIA nu trebuia în ruptul capulkui să accepte denumirea aceasta la ONU în 1992. ( ILIESCU n-a reacționat ! ) MOLDOVA este UNA SINGURĂ și indivizibilă de pe vremea lui Stefan cel Mare !Confuzia fabricată cu sîrg comunist mișelesc , vrea să zică că MOLDOVA de la vest de Prut aparține unui stat rusesc = REPUBLICA MOLDOVA , capabil oricînd să se federalizeze cu statele slave din Balkani
 • 0 (4 voturi)    
  zxzxzxz (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:43)

  solar [utilizator]

  https://adevarul.ro/moldova/politica/video-unire-nu-fi-individ-dat-foc-harta-romaniei-mari-malul-prutului-semn-protest-fata-vizita-iohannis-chisinau-1_5feb49055163ec42716341a3/index.html Iată o mostră ANTI -ROMÂNIA care a dus la AUR ! ”Aurul ”neluat în seamă de nimeni în RO !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by