​Pe 26 decembrie când în România sosea cu microbuzul prima tranșă de vaccinuri antiCOVID-19, autoritățile susțineau că s-a ales transportul terestru din motive de siguranță. Mai exact, gheața carbonică în care este transportat vaccinul s-ar fi putut topi în avion redevenind gaz și ar fi existat riscul intoxicării piloților. La trei zile de atunci, când a doua tranșă de vaccinuri a ajuns în România pe cale aeriană, autoritățile au revenit cu noi precizări.

Vaccinul anti-Covid in RomaniaFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid

Mai exact, acestea susțin că „transportul terestru utilizat pentru prima livrare de vaccin a fost ales în urma unei analize care a avut în vedere mai mulţi parametri, printre care: necesitatea livrării sincronizate în mai multe State Membre într-o dată fixă, cantitatea limitată de cutii termoizolante pentru transport destinate unei singure locaţii din Statul Membru, transportul pe perioada zilelor libere de Crăciun”. Mai mult, se precizează pe site-ul dedicat campaniei de vaccinare, „cutiile termoizolante pentru transport sunt independente de modalitatea de transport (aerian sau terestru) şi conţin încorporat un dispozitiv de monitorizare a temperaturii”.

Informările făcute pe site-ul oficial dedicat campaniei de vaccinare:

26.12.2020:

  • Modalitatea de transport a vaccinurilor împotriva COVID-19 a fost aleasă ținând cont de necesitatea respectării condițiilor de siguranță. Conform indicațiilor producătorului, acest vaccin trebuie transportat în gheață carbonică. Gheața carbonică este formată din dioxid de carbon înghețat, care are tendința de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzește. Gazul format s-ar fi putut răspândi în spațiul închis al avionului, în cazul în care s-ar fi optat pentru transportul aerian, iar viața piloților și a personalului de la bord ar fi fost puse în pericol de intoxicare (ceea ce ar fi necesitat asigurarea unor condiții speciale). Prin urmare, s-a preferat transportul rutier, acolo unde acest lucru a fost posibil.

29.12.2020:

  • Transportul terestru utilizat pentru prima livrare de vaccin a fost ales în urma unei analize care a avut în vedere mai mulţi parametri, printre care: necesitatea livrării sincronizate în mai multe State Membre într-o dată fixă, cantitatea limitată de cutii termoizolante pentru transport destinate unei singure locaţii din Statul Membru, transportul pe perioada zilelor libere de Crăciun.
  • Menţionăm că livrările săptămânale către România se vor efectua atât prin transport aerian, cât şi terestru. Ambele căi de trasport pot fi utilizate deoarece cutiile termoizolante pentru transport au fost calificate atât pentru transportul terestru, cât şi pentru transportul aerian.
  • Condiţiile speciale de depozitare ale vaccinului Pfizer/ BioNTechh la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C sunt asigurate de către dispozitivele speciale de transport: cutiile termoizolante pentru transport, care conţin gheaţă carbonică.
  • Aceste cutii termoizolante pentru transport sunt independente de modalitatea de transport (aerian sau terestru) şi conţin încorporat un dispozitiv de monitorizare a temperaturii. Acest dispozitiv de monitorizare a temperaturii urmărește în mod constant temperatura în timpul transportului, pentru a asigura faptul că vaccinul congelat a fost menținut la temperatura necesară pe durata transportului.