​Este posibil să mai dureze până când lumea va arăta la fel ca înainte. Sau s-ar putea să nu mai fie niciodată la fel. Dar cine poate spune cu mâna pe inimă că ”înainte” era mai bine?

Dimitris Drisis, General Manager ADAMA RomâniaFoto: ADAMA România

2020 a fost probabil unul dintre cei mai dificili ani din istoria recentă. În incendiile din Australia au ars peste 1 miliard de animale, tensiunile rasiale din Statele Unite au făcut înconjurul lumii, Brexit-ul a devenit oficial și avem astfel o Uniune Europeană care a pierdut un membru, coronavirusul a luat 1.7 milioane de vieți și brusc viața socială, culturală sau sportivă a fost suspendată pe termen nedefinit. În plus, economia globală este afectată considerabil, industria ospitalității este aproape la pământ în toată lumea, rata șomajului este foarte ridicată, sănătatea mentală a populației este grav afectată, abuzurile domestice sunt din ce în ce mai dese - pe scurt, viața noastră s-a schimbat într-un mod în care nimeni nu credea că va fi posibil.

Cea mai importantă schimbare este însă că oamenii au învățat să trăiască singuri. Nu mai există evenimente sociale, nici sărbători petrecute împreună sau petreceri, nunți ori alte ocazii care presupun mobilitate și grupuri mari de oameni într-un singur loc. Sunt oamenii ”o specie socială care caută compania celorlalți ca parte a stării lor de bine” așa cum a susținut Aristotel? Dacă ar mai fi printre noi, până și el ar avea dubii.

Pe măsură ce ne apropiem de perioada sărbătorilor, cu un Crăciun pe care îl vom petrece relativ izolați și un An Nou fără strălucirea de altădată, zâmbesc, pentru că știu că nu o să dureze mult această situație. Și, da, 2021 va fi un an senzațional și special.

Istoric vorbind, perioadele dezastruoase sunt urmate de exuberanță și progres. Pandemia din 1918-1919 a condus spre societatea liberă și prosperă a anilor ‘20, debutul Războiului Rece și amenințarea nucleară a vremii a contribuit la apariția mișcării flower power, criza petrolului și stagnarea economică de la mijlocul anilor 70 a condus la dezvoltarea industriilor culturale și de entertainment, antreprenoriat și tehnologie.

Este în natura umană să se redreseze și să încerce să ajungă mai sus. Este un adevăr demonstrat atât de științele sociale cât și de teoriile economice. Oamenii vor reîncepe să cheltuiască, apetitul pentru investiții va reveni și va reapărea tendința firească de a face acele alegeri care să ne schimbe viața în bine.

Fără îndoială, viața personală se va întoarce la normalitate, însă nu voi insista pe acest lucru. Este în natura noastră să căutăm și să cultivăm relațiile cu semenii noștri pentru că acolo ne regăsim sursele de fericire.

Mă voi concentra pe oportunitățile de îmbunătățire a economiei și a afacerilor.

Cinci elemente care vor susține creșterea economică:

1. Parteneriatele public – private. Din lipsă de resurse proprii, guvernele vor încerca să susțină dezvoltarea economică și să devină mai competitive, apelând tot mai mult la PPP-uri. Programele de ajutor pentru șomeri sau categoriile vulnerabile vor fi o soluție pe termen scurt, iar competitivitatea națională va fi obiectivul național pe termen lung. Companiile își vor relua creșterea, vor apărea noi locuri de muncă și antreprenoriatul va fi obligat să se dezvolte.

2. Parteneriatele strategice. Acest tip de colaborare va funcționa pe toate palierele ecosistemului economic: între corporații, între corporații și furnizorii acestora și, în cele din urmă, între corporații și start-up-uri. Ingeniozitatea și competitivitatea vor fi în centrul acestui nou început. Este un moment excelent pentru a discuta cu prietenii și partenerii pentru a crea avantaje competitive și financiare.

3. Piețele de capital. Mai mulți analiști economici vorbesc despre perspective încurajatoare pentru 2021. Iată motivele:

• Începutul sfârșitului pandemiei și distribuirea vaccinului vor spori încrederea în știință și, în consecință, vor crește și acțiunile pe bursă ale companiilor farmaceutice, iar încrederea și prețurile acțiunilor companiilor care au pierdut în timpul pandemiei se vor restabili. Viteza cu care vom depăși pandemia va avea un impact macroeconomic uriaș, iar asta va modifica orice sector de investiții. Creșterea nu va fi doar pentru Facebook, Apple, Amazon, Microsoft și Google, așa cum s-a întâmplat în 2020, când indicele bursier S&P 500 a crescut considerabil tocmai din acest motiv, ci se va face simțită la toate nivelele, în toată lumea.

• Îmbunătățirea activității economice va revigora întreprinderile mici și mijlocii și implicit trezoreria publică.

• Majoritatea băncilor centrale vor continua să susțină rate scăzute ale dobânzii. Toate acestea vor duce la o creștere a apetitului investițional și la o creștere a prețurilor acțiunilor. Ceea ce am avut în ultimele 12 luni a fost o scădere dramatică, urmată de o revenire solidă. Această experiență oferă o lecție pentru investitori în 2021: să investească pe termen lung într-un portofoliu diversificat cu costuri reduse. Acest lucru va crea stabilitate în majoritatea economiilor, cu consecințe pozitive asupra diverșilor indicatori macroeconomici.

4. Tehnologia. Trebuie să fim naivi să credem că tehnologia va merge înapoi. Nu se poate. Am experimentat avantajele tehnologiei în comunicare, transporturi, energie și multe altele. Tehnologia va fi un motor important al reluării creșterii economice și, în consecință, inovația va fi și mai accelerată.

5. Sustenabilitatea ecologică și economică vor deveni obiectivele principale ale corporațiilor și națiunilor. Acești doi parametri pot asigura gura de oxigen în orice posibilă viitoare criza.

Pot lucrurile să se înrăutățească? Bineînțeles. Dar trebuie să ne scoatem din minte această opțiune. Trebuie să luăm în considerare că 2020 a setat un standard atât de jos, încât orice progres va fi vizibil și extrem de apreciat. Va fi din nou o bucurie să te întâlnești cu prietenii la o cafea, să te urci în avion pentru a merge în vacanță și să te înghesui pe plajă în mijlocul verii. Orice pas pentru revenirea la normalitate va fi apreciat. Iar viața personală se va întoarce.

Viața profesională nu va fi niciodată aceeași, dar acest lucru nu este neapărat rău. Toată lumea poate asista la beneficiile unui nou „echilibru între viață și muncă” pe care pandemia l-a adus. Mai puține călătorii, mai mult timp petrecut în familie, mai multă apreciere pentru interacțiunile umane.

Privind din punct de vedere istoric, societatea și știința pot progresa masiv după o criză de anvergură ca cea din 2020.

În concluzie, nu mă îndoiesc că 2021 va fi un an care are toate datele să pună bazele unui viitor solid.

An Nou Fericit!

Articol susținut de ADAMA România