Cum se făcea vaccinarea în epidemiile de acum 100 de ani. Câteva însemnări ale lui Victor Babeș: „Acolo unde izolarea și vaccinările se făceau în mod insuficient, epidemia progresa și se întindea”

de D.P.     HotNews.ro
Marţi, 29 decembrie 2020, 8:29 Actualitate | Esenţial


Epidemie
Foto: Wikimedia Commons
”La București s-au vaccinat cei care sunt expusi de a fi infectati, măturătorii, spălătoresele, agenții sanitari, sergenții, etc. De multe ori m-am convins că administrațiunea și diferite persoane influente au cautat să eludeze izolarea și dezinfecțiunea și au permis aglomerari de oameni și deschiderea bâlciurilor, în detrimentul luptei antiholerice. Va trebui deci crescută puterea executivă a medicului sanitar față de influențele politice”, scria în 1914 Victor Babeș, reputatul bacteriolog și morfopatolog român. Și în epidemiile trecute, ca și în cea de azi, neîncrederea în eficacitatea vaccinurilor apărute era destul de ridicată, iar unii refuzau să se vaccineze.

”În București, unde s-au injectat aproximativ 6.000 de persoane, majoritatea erau din aceia care prin starea lor socială erau la adapostul infecțiunii. Acele persoane cari erau amenințate, ca spălatărese, bucătarese și cealaltă populațiune a claselor de jos, aceștia nu s-au prezentat decât în mod excepțional la injectiuni”, precizează Victor Babeș în lucrarea lui ”Studii asupra combaterii holerei”, apărută în 1914.

”​Nu voi intra în amănuntele combaterii holerei în armata din Bulgaria, și mă voi margini a vorbi de holeră care s-a ivit în România, odată cu întoarcerea cărăușilor. La sosirea mea, coloana cărăușilor nu a fost supraveghiată nici de serviciul sanitar al armatei, nici de cel civil. Abia după ce s-au ivit câteva cazuri de holeră printre cărăuși, s-a început a se lua măsuri și anume s-a injghebat o carantină chiar pe șosea în apropierea podului peste Dunăre. O carantină ne-supravegheată, care nu împiedeca nici contactul, nici aglomerarea. Efectul acestor stări de lucruri a fost că după începerea demobilizarii s-au infectat o mulțime de locuri prin intermediul cărăușilor. Demobilizarea, așa cum s-a făcut, fără a se avea în vedere sfaturile înșirate mai sus, trebuia fatalmente să dea naștere la propagarea infecțiunii la populațiunea țării”, scria reputatul bacteriolog și morfopatolog român Victor Babeș.

Dacă se ținea seama de recomandarea mea ca să se demobilizeze întai trupele neinfectate și să se păzească de orice contact cu trupele și cu locurile infectate, ar fi scapat desigur multa lume; însă din contră s-au introdus holerici în țară și s-au instituit carantine și lazarete insuficient păzite si izolate, adăugă Babeș în lucrarea lui ”Studii asupra combaterii holerei”, apărută în 1914.

Ce se mai arată în lucrarea lui Victor Babeș:

 • Propagarea flagelului, atât în interiorul taberelor, cât și într-o mulțime de localități, s-a făcut și prin intermediul rudelor soldaților, care îi vizitau pe aceștia și luau cu ei diferite obiecte, dar mai ales rufe murdare pentru spălat, în special însă chiar prin contactul soldaților care, infectați fiind, se întorceau acasă. Infectarea țării de către armată dovedește în mod lămurit, că ori dezinfectarea trupelor infectate, ori carantină, ori căutarea și izolarea purtătorilor, nu s-a făcut în mod suficienț și că nici vaccinarea n-a avut în multe cazuri efectul dorit.
 • Când însă am informat pe cei în drept despre starea lucrurilor, sfaturile mele nu au fost ascultate, așa incât am fost nevoit să-mi restrâng activitatea la prepararea cantităților mari de vaccin și în a organiza un laborator pentru diagnoză rapidă a holerei. În țară eficacitatea mijloacelor de combatere a holerei în diferitele regiuni depindea de activitatea și de competența medicului respectiv însărcinat cu combaterea. Acolo unde în primul rând chestiunea apei a fost neglijată, iar izolarea și vaccinările populatiunii se făceau în mod insuficient, acolo epidemia progresa și se întindea. Mie personal, în urmă insistențelor repetate ale mele și ale Consiliului Sanitar, mi s-a dat abia voia de a face câteva călătorii în scop de a studia mersul holerei. Am conlucrat însă cu d-l Director General al Serviciului Sanitar, cu d-l Medic șef al Capitalei și cu Consiliul Sanitar Superior la stingerea epidemiei
 • Vom începe prin a da câteva cifre: În armata română s-au injectat aproximativ 200.000 de oameni,din nefericire Insă vaccinul în parte era diluat, încât 1 cm. cub conținea mai puțin decât 2 mgr. de bacili, și nu se injecta la început decât 1 cm cub. .În urmă insucceselor vaccinului la început - de altfel parțiale- la un moment dat corpul medical nu mai recomanda cu atâta insistentă vaccinarea. Mai târziu am reușit printr-o tehnică specială să prepar în timp foarte scurt cantități mari de vaccin concentrat și prin această am putut proceda, cu cantități suficiente și bine controlate, la vaccinarea populațiunii civile. Deoarece aceste cantități trebuiau preparate în timp foarte scurt, am procedat la prepararea vaccinului în sticle mari, la început de un litru, apoi de 5 litri, sticle care resistau la caldură.
 • Noi făceam două, injectiuni în regiunea pectorală la intervale de 6-8 zile. De o importanță mare mi s-a părut selecționarea culturilor; am preparat vaccinul pe de o parte din culturi trimise de Prof. Kolle, iar pe de altă din culturi pe cari le-am examinat prealabil în modul următor: întai am cercetat gradul de reacțiune pe care-l produceau la om diferitele tulpine și am eliminat pe acelea cari produceau la câte 2 persoane reacțiuni locale mari, sau reacțiune generală; astfel m-am putut convinge că unele culturi conțineau substanțe cari produceau reacțiuni mai puternice decât altele.

 • Am putut constata că din zeci de mii de inoculați s-au îmbolnăvit cam 1-2 la mie din cei inoculați o singură dată cu peste 4 mgr. de bacili; acolo unde epidemia era gravă s-au găsit mai multe îmbolnăviri printre cei inoculați o singură dată. Persoanele cari au cerut să fie inoculate, au fost persoane inteligente, cari luau toate măsurile necesare pentru a nu se infectă. În București unde s-au injectat aproximativ 6.000 de persoane, majoritatea erau din acelea care prin starea lor socială erau la adăpostul infecțiunii. Acele persoane cari erau amenințate, că spălătorese, bucătărese și cealaltă populațiune a claselor de jos, aceștia nu s-au prezentat decât în mod excepțional la injectiuni. Deci pentru a aprecia rezultatele injectiunilor trebue judecate statisticile amănunțite și nu statisticile generale.

Câteva date despre eficacitatea vaccinatiunilor


 • De la început s-a putut constata că rezultatele vaccinării în armată nu au fost în totdeauna satisfăcătoare.1) Dl. Colonel Dr. Constantinescuu a observat la Alexandria 30 cazuri de holeră, cu 11 cazuri mortale la soldați cari au fost vaccinați de 2 ori, cu 3 săptămâni înainte.2) Dl General Dr. Frangulea a observat în spitalul din Blasovitza următoarele cazuri: Din Reg. 13 de Infanterie a avut 25 bolnavi cu 7 cazuri mortale, din care 19 fuseseră vaccinați; din Reg. 37 Infanterie a avut 37 de bolnavi cu 7 morți,din cari 35 au fost vaccinați. În total au fost 638 cazuri cu 157 morți, dintre cari cea mai mare parte fuseseră vaccinați. 3) În Reg. VIII de Artilerie s-au îmbolnăvit, a 2-a zi după inoculatie, mulți soldați vaccinați, după care s-a oprit epidemia pentru a reapărea din nou la cei vaccinați peste 2-3 săptămâni. 4) Vom mai vedea un număr mare de soldați care s-au îmbolnavit după întoarcerea lor În țară deși erau vaccinați.
 • Și în populatiunea civilă s-a constatat cei inoculatiunea făcută o singură dată, chiar cu 4 mgr. sau mai mult, a fost mai puțin eficace decât inoculatiunile repetate
 • Trebui să mai menționăm că cei vaccinați o dată cu o doză foarte mare (8-15 mgr.) au fost mai bine apărați decât cei vaccinați cu o doză mică (4 mgr.).Astfel în Peretu s-a inoculat populatiunea la începutul epidemiei cu 5-8 cm. c. vaccin fară că să se producă fenomene grave; s-au observat însă dureri mai mari și turburari nervoase mai pronunțate și prelungite, dar în schimb nu s-a mai ivit decât un singur caz la un individ vaccinat cu 5 cm. Cubi.
 • În alte cazuri din un număr de 2.000 în care s-au injectat o singură dată 2-3 cm. c. s-a ivit totuși o îmbolnăvire după 14 zile. Prin aceste fapte am putut ajunge la concluziunea că o singură injectiune nu este suficientă pentru a păzi organismul în mod sigur și că la această doză înca se ivesc,la 1-2 zile după vaccinare, cazuri între cei vaccinați, adeseori chiar mortale.
 • Apoi la București s-au vaccinat cei cari sunt expuși de a fi infectați, măturatorii, spălatoresele, agenții sanitari, sergentii, etc. Într-adevăr, agenții cari au căutat și au descoperit cazurile de infecții nu s-au infectat. Imediat s-a făcut examenul dejecțiilor celor suspecți, iar cei suspecți erau izolați la spit. Colentina.
 • De multe ori m-am convins că administrațiunea și diferite persoane influente au căutat să eludeze izolarea și dezinfectiunea și au permis aglomerări de oameni și deschiderea bâlciurilor, în detrimentul luptei antiholerice. Va trebui deci augmentată puterea executivă a medicului sanitar față de influentâțele politice.

Concluzii


 • 1.Vaccinațiunile sunt eficace și trebuie deci privite ca un mijloc important pentru prevenirea boalei, ori unde s-ar ivi ea. Dacă în epidemiile anterioare vaccinul nu a dat rezultate destul de convingătoare, aceasta se datorește: a) vaccinațiunii pe o scară prea mică; b) faptului că vaccinarea a fost făcută în mare parte o singură dată ; c) de mai multe ori vaccinatiunea s-a făcut cu cantități prea mici de bacili. d) vaccinatiunea s-a făcut fără a se lua în considerare starea igienică sau gradul de resistență sau de expunere a celor vaccinați.
 • 2.Prima vaccinare este urmată de o fază de 1-2 zile cand vaccinul nu împiedecă încă năpustirea boalei, de multe ori sub o forma usoară. Apoi urmează perioda de 6-10 zile de imunitate pronunțată, urmata de o lungă perioadă de imunitate mai slabă.
 • 3.Vaccinarea purtătoritor de virus nu prezenta inconveniente însă nici nu contribuie la scurtarea perioadei în care purtătorii păstrează virusul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12612 vizualizari

 • +17 (23 voturi)    
  la care 4 români din 10 (Marţi, 29 decembrie 2020, 8:56)

  blackbird [utilizator]

  "Io nu vreau, ca imi este frica de efecte secundare" - mai bine un virus care chiar vreau sa omoare
  "Astia il testeaza de fapt pe noi" - asta dupa ce deja mai bine de 100.000 de oameni chiar l-au testat pe bune propria piele
  "stiu eu mai bine decat Victor Babeș ce e bine pentru mine" - oameni ce au invatat pe google ce contine un vaccin
 • +17 (23 voturi)    
  Mai sunt cateva aspecte de discutat (Marţi, 29 decembrie 2020, 9:30)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Acum 100 de ani nu existau idioti care sa aiba platforme prin care sa influenteze pe cei slab de inger si sa le explice cum boli sau simptome ce nu au legatura cu vaccinul apareau la pacienti sau sa inventeze modul in care se produce un vaccin.

  De asemenea prin randul oamenilor de stiinta nici nu aveau ce cauta cretini care sa sustina baliverne de genul "Terra e plata" (daca stiau cuvantul Terra). Acum se ajunge ca oricine cu o parere, oricat de tampita, sa o puna pe picior de egalitate cu un fapt cercetat, dovedit si documentat (chiar posibil la care s-a lucrat zeci sau sute de ani si e irefutabil, decat daca vine cineva si zice "nu e adevarat pentru ca nu cred eu").

  Ma indoiesc ca persoane precum Olivia Steer ar fi avut mai mult airtime decat maxim sa participe la o emisiune unde cineva sa faca misto de ea sau persoane ca ea, in niciun caz sa fie luata in serios. Si desigur, spiritul turmei spalate pe creier cu 2 neuroni se vede cand se si afla ca Steer si-a vaccinat copiii, dar niciun fan de-al ei nu e deranjat de aceasta ipocrizie. Oare copiii ei nu sunt sanatosi? Hmm... sigur e o conspiratie ca vaccinul pentru copiii ei sa fi fost fara boala, nu?!

  Nu zic ca nu e buna libertatea de exprimare sau accesul la platforme sociale/de mediatizare. Spun doar ca odata ce pasesti acolo ai o responsabilitate imensa sa te documentezi amplu, nu doar din surse care contin lucruri cu care esti de acord. Tocmai d-aia dictatorii ce au monopol pe presa si imprastie doar propaganda favorabila sunt vazuti atat de rau. Desigur nu ma astept ca cei cu conspiratii in loc de ratiune sa faca vreodata analogii de genul asta. In schimb, pentru ei, este evident ca Bill Gates este urmatorul Antichrist, Soros conduce lumea, vaccinurile contin boli si reptilienii ne fura CNP-urile cu lasere 5G.
  • -5 (5 voturi)    
   dubla masura (Marţi, 29 decembrie 2020, 22:02)

   George1000 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   EU NU INTELEG CAND VIN ARBOII SA FACA PROPAGANDA DE RADICALIZARE EXTREMISTA PRO ISIS, EI DE CE NU SUNT LASATI? LA EI DE CE NU SE INVOCA LIBERTATEA DE EXPRIMARE? De ce se umbla cu dubla masura? Si daca zic guvernantiui nostri ca obligativittea vaccinarii ar incalca deptul la libera alegere, pai de ce nu pun frate la dispozitie droguri pe piata libera? Intrzicand drogurile periculoase nu incalca dreptul la libera alegere? DECI DE CE SE UMBLA CU DUBLA MASURA?
 • -1 (13 voturi)    
  Dar pe vremea aia (Marţi, 29 decembrie 2020, 10:35)

  Votant Ilici [utilizator]

  Pe vremea lui Babesh existau holeara si turbarea, dar din fericire nu existau 5G, nanocipurile si Bil Gheitz, asa ca lumea putea sa se vaccineze fara retineri!

  Insa in 20-20 s-au schimbat profund lucrurile ...
  • 0 (10 voturi)    
   Și pe vremea aia (Marţi, 29 decembrie 2020, 11:42)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Votant Ilici

   Oamenii gândeau mai mult și mai bine spre deosebire de nimicurile de azi...
  • 0 (0 voturi)    
   5G nu exista nici acum (Marţi, 29 decembrie 2020, 12:27)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Votant Ilici

   daca nu ma insel... Oricum 5G inseamna foarte multe lucruri. Nu e clar ce fel de 5G e de temut, sa zicem. Oricum, eu prefer Ericsson. :)
   • -2 (2 voturi)    
    Atunci de ce sunt incendiata turnurile de relee? (Marţi, 29 decembrie 2020, 22:44)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Numai in Anglia si au fost deja incendiate cel putin 77 de turnuri cu antene!

    https://www.denverpost.com/2020/04/26/5g-conspiracy-theories-coronavirus-link/

    https://www.theverge.com/2020/4/4/21207927/5g-towers-burning-uk-coronavirus-conspiracy-theory-link

    https://www.businessinsider.com/77-phone-masts-fire-coronavirus-5g-conspiracy-theory-2020-5
 • -8 (10 voturi)    
  acum 100 de ani (Marţi, 29 decembrie 2020, 11:27)

  TrickyWicky [utilizator]

  A fost Alternatorul ala de 200kV.
  A facut lumea gripa normala si a fost un false flag de proportii.
  • +2 (2 voturi)    
   Experimentul ala cu alternatorul (Marţi, 29 decembrie 2020, 12:43)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   ar trebui reprodus intr-o ferma de porci, sa vedem si noi daca chiar fac porcii gripa. Adica eu nu zic nu, poate e ceva adevar, evident ca gripa nu vine din alternator (banuiesc ca e un simplu generator de CA sau un invertor), dar merge testat oricum, poate avem o surpriza, De ex., a propos de 5G sau retele de telefonie, niste taiwanezi au descoperit ca microundele la 8 GHz pot distruge unii virusi gripali: https://www.nature.com/articles/srep18030
   • -1 (5 voturi)    
    faci gripa si de la stres (Marţi, 29 decembrie 2020, 15:00)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Ce cauzeaza stresul asta este partea a 2 a. Nu cred ca trebuie sa fio geniu sa intelegi ca industria pharma are in program vaccinarea animalelor crescute in conditii atroce ceea ce dauneaza si sanatatio oamenilor
 • +6 (10 voturi)    
  ..aceleași metehne.. (Marţi, 29 decembrie 2020, 11:50)

  mgexpert [utilizator]

  ..vedem cum Victor Babeș, o minte strălucită și deschizător de drumuri, a luptat din greu cu proastele obiceiuri românești, iar politicienii vremii nu prea l-au susținut(deși erau nume mari..)
  • +6 (6 voturi)    
   . (Marţi, 29 decembrie 2020, 12:29)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui mgexpert

   Pai ce a luptat Semmelweiss ca sa-i educe pe medici sa se spele pe maini inainte de o nastere... Aia a fost o lupta crincena, pentru un fleac pina la urma, spalatul pe maini era ceva evident.
 • -5 (7 voturi)    
  COVID 19 (Marţi, 29 decembrie 2020, 17:11)

  Constantius [utilizator]

  Sunt concluzii ale lui Victor Babes din anul 1914, cand vaccinarile nu prea dadeau rezultate bune! As fi vrut sa vad, niste concluzii din anul 1924 de exemplu, dupa ce, in urma vaccinarilor in masa, au murit milioane de oameni! Lumea nu vrea sa inteleaga, ca nu virusurile si bacteriile sunt problema, ci sistemul imunitar al oamenilor! Pentru a nu avea epidemie, se poate aplica anticipat, metoda vaccinarilor cu virusurile respective, doar la persoanele sanatoase, fara infectii si boli, cu sistem imunitar foarte bun. In rest e crima! Singurul scop normal al vaccinarii este evitarea suprasolicitarii sistemului medical de urgenta! Banii, sunt un alt scop urmarit! Alte vaccinuri, decat cele pe baza de virusuri, precum cel care se utilizeaza acum in Romania, pot avea repercusiuni grave asupra sanatatii populatiei, acum, dar mai ales in viitor, cu privire la fertilitate si copii! As fi vrut sa fie explicate in detaliu, care sunt efectele celor 11 substante pe care le contin vaccinul Anticovid! De asemenea, sper ca autoritatile noastre medicale au verificat continutul vaccinurilor, inainte de a le administra populatiei!
 • -2 (2 voturi)    
  Eludarea legii inscrisa in gena romanului (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:57)

  George1000 [utilizator]

  Deci eludarea legii e inscrisa in gena romanului de sute de ani
 • 0 (0 voturi)    
  Vaccin inpotriva la COViD-19 (Miercuri, 30 decembrie 2020, 2:39)

  1650Horace [utilizator]

  Poate da, sa fie de folos. Eu, da m-as lasa vaccinat inpotriva la COViD-19. Aceasta pandemie insa, eu va spun, este o mare padeapsa de la Dumnezeu! Foarte bine! Numai sa nu fie ultima pandemie care sa loveasca lumea intrun mod atat de puternic. Poate in viitor vor fi niste pademii si mai dure, cine stie?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by