BREXIT Condiţii diferite pentru studii în Marea Britanie, în funcţie de statutul persoanei şi de tipul programului

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 28 decembrie 2020, 15:28 Actualitate | Esenţial


UE - UK
Foto: europarl.europa.eu
Studenţii care s-au aflat pe teritoriul Marii Britanii până în 31 decembrie 2020 şi care îndeplinesc condiţiile pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme sau au depus deja solicitări nu sunt afectaţi de noile reguli de imigrare. Ei beneficiază în continuare de taxe de şcolarizare la acelaşi nivel şi de dreptul de a accesa un împrumut pentru acoperirea taxelor de studii în aceleaşi condiţii.

În răspunsul la o solicitare a Agerpres, Ambasada României la Londra explică faptul că, referitor la accesul pentru studii în Regatul Unit, sunt prevăzute condiţii diferite în funcţie de statutul persoanei respective şi de tipul programului de studii vizat.

Astfel, în cazul celor care intenţionează să studieze în Regatul Unit şi au obţinut statutul de rezident (settled status sau presettled status obţinut în cadrul programului EU Settlement Scheme) până la 30 iunie 2020 nu se schimbă nimic. Vor avea acces la sistemul de învăţământ în condiţiile actuale.

Românii care nu sunt rezidenţi şi vor accesa piaţa de studii pentru prima oară în anul universitar 2021-2022 vor trebui să urmeze procedura de obţinere a Visa Student. Ei vor urma prevederile sistemului de imigrare bazat pe puncte care se aplică tuturor cetăţenilor europeni care doresc să studieze după această dată în Regatul Unit. Potenţialii studenţi români trebuie să solicite o viză tip visa student. Important de precizat este că, pentru cursurile de scurtă durată - de exemplu 1-6 luni - , nu este nevoie de obţinerea visa student.

Visa student (pentru cursurile de lungă durată) se obţine prin îndeplinirea unor criterii a căror valoare totală este de 70 de puncte:
  • să fie acceptat de o unitate de învăţământ acreditată în Regatul Unit (licensed student sponsor);
  • să se poată susţine financiar;
  • să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze.
Solicitările se depun online la adresa sunt disponibile informaţii suplimentare despre universităţile britanice acreditate, condiţiile avansate de acestea, ghidul documentelor solicitate etc.


La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1143 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by