Un bătrân de 83 de ani şi-a petrecut Crăciunul la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Iași după ce familia a refuzat să îl primească acasă la externarea din spital. Reprezentanţii UPU-SMURD Iaşi spun că unităţile medicale se confruntă de mai multe ori pe an cu situaţii în care pacienţii sunt abandonaţi de familie în spital.

IngrijireFoto: Pixy.org

Un bărbat de 83 de ani, din Iaşi, a fost trimis cu ambulanţa acasă după ce a fost consultat de chirurgul de gardă, dar familia a refuzat să îl reprimească, a declarat luni pentru Agerpres coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu. Din 23 decembrie, bătrânul a fost ținut pe o targă în Unitatea de Primiri Urgenţe, i s-a dat de mâncare, iar cadrele medicale au încercat să îi găsească un loc. "Lucruri pe care nu ar trebui să le facă nimeni din Urgenţă. Nu avem unde să îl dăm, iar familia nu îl primeşte, astfel că acesta şi-a petrecut Crăciunul la noi", a spus Diana Cimpoeşu.

Potrivit acesteia, bătrânul a fost căsătorit de trei ori şi are copii din fiecare căsătorie, dar niciunul dintre aceştia nu ar vrea să aibă grijă de el.

Pentru a-i găsi un loc bătrânului rămas în UPU, spitalul a făcut demersuri atât telefonice, cât şi în scris către Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi, Poliţia Municipiului Iaşi, Spital Paşcani - Secţia de Îngrijiri Paleative, precum şi către alte unităţi de asistenţă medico-socială din judeţ.

Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi susţine că unităţile medicale se confruntă de mai multe ori pe an cu situaţii în care pacienţii sunt abandonaţi de familie în spital: "Nu este un caz singular. Se întâmplă de câteva ori pe an ca familia să refuze să primească pacienţii acasă. Situaţiile sunt mai frecvente iarna, dar se întâmplă şi vara. Sunt copii care refuză să aibă grijă de părinţi şi îi lasă în grija statului".