Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) se va muta într-un sediu nou, proprietate proprie, situat în spatele Tribunalului București și foarte aproape de biserica Sfânta Vineri Nouă, într-o clădire de birouri cu 12 etaje de peste 12.000 metri pătrați, aflată în prezent în stadiu de finisare. Clădirea este dezvoltată de o companie locală controlată de trei firme înregistrate în Ungaria și administrată de doi israelieni și un american, relevă date analizate de Profit.ro.

DIICOTFoto: Agerpres

Unul dintre israelieni, rezident vechi în Ungaria, este fondatorul și CEO-ul companiei maghiare care a renovat și dezvoltat clădirile din cartierul vechi evreiesc al Budapestei care au aparținut în secolul al XIX-lea avocatului și filantropului macedo-român Emanuil Gojdu, a cărui moștenire a fost ani la rând subiect de dispută între România și Ungaria, dar și de scandal între politicienii români, scrie Profit.ro.

Pe 17 decembrie 2020, în ultima ședință a Guvernului Orban, a fost reaprobată necesitatea și oportunitatea achiziției de către DIICOT a unui nou sediu. Potrivit Executivului, DIICOT inițiase de dinainte demersuri în vederea achiziționării clădirii și terenului situate în București, strada Sfânta Vineri nr. 33, sectorul 3, și plătise până la acel moment vânzătorului, "în cadrul raporturilor contractuale" cu acesta, suma de 71,31 milioane lei (cu tot cu TVA), aprobată de Guvernul Tudose în 2017. Valoarea totală a achiziției imobilului este estimată acum la 97,31 milioane lei cu tot cu TVA (aproape 20 milioane euro, la actualul curs de schimb).