Instanța supremă începe astăzi verificările privind modul în care a fost repartizat dosarul Ferma Băneasa către completul care a dat deciziile definitive

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 28 decembrie 2020, 9:55 Actualitate | Esenţial


Printul Paul
Foto: AGERPRES
Conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție începe luni verificarea modului în care au fost respectate dispozițiile legale și regulamentele atunci când a fost repartizat dosarul Ferma Băneasa către completul care a pronunțat deciziile definitive de închisoare, majorând pedepsele din prima instanță.

În 22 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că a dispus verificări "având în vedere aspectele vehiculate în spațiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016 (Ferma Băneasa), precum și, în general, referitor la respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanței supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate".

În prima fază, în perioada 28-30 decembrie, se va verifica respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal.

În a doua fază, programată pentru perioada 4-18.01.2021, se vor face verificări cu același obiect la toate secțiile și formațiunile de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, în ceea ce privește dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac.

Conform sursei citate, verificările vor fi făcute de către vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu sprijinul logistic și tehnic al prim-magistratului asistent al instanței supreme și al compartimentului IT.

Demersul are loc în contextul în care în spațiul public au apărut informații că nu s-ar fi ținut cont de principiul repartizării aleatorii a dosarului Ferma Băneasa. Completul care a pronunțat deciziile definitive a fost format din judecătorii Florentina Dragomir, Ioana Ilie și Ionuț Matei.

Printre cei condamnați în acest dosar se numără și avocatul Robert Roșu, iar decizia ICCJ a provocat reacții aprinse ale Uniunii Naționale a Barourilor din România, dar și ale unor colegi avocați ai acestuia, care au protestat la Palatul de Justiție.

În 17 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu - cinci ani. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani, iar terenurile revin statului român.

În prima instanță, Truică primise 4 ani cu executare, Paul al României - 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic şi oamenii de afaceri israelieni fuseseră achitaţi.

Pedepsele pronunțate de ICCJ:
 • Remus Truică - 7 ani de închisoare
 • Paul Philippe al României - 3 ani și 4 luni de închisosare
 • Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) - 5 ani de închisoare
 • Dan Andronic - 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistenţă Integrată Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.
 • Robert Mihăiță Roșu (avocat) - 5 ani de închisoare
 • Omul de afaceri isrealien Tal Silberstein - 5 ani de închisoare
 • Omul de afaceri isrealien Benyamin Steinmetz - 5 ani de închisoare
 • Apostol Muşat (fost primar al comunei Snagov) - 4 ani de închisoare cu executare
 • Marius Andrei Marcovici - 3 ani de închisoare cu suspendare
 • Lucian Claudiu Mateescu - 3 ani de închisoare cu suspendare
 • Gheorghiță Dragomira - 4 ani de închisoare cu suspendare
 • Corina Teodora Dicu - 4 ani de închisoare cu suspendare
 • Ioan Stoian - 4 ani de închisoare cu suspendare
 • Niculae Dima - 4 ani de închisoare cu executare
 • Nicolae Jecu (fost prefect de Ilfov) - 4 ani de închisoare cu executare
 • Caterina Popa - 4 ani de închisoare cu executare
 • Gheorghe Olteanu - 4 ani de închisoare cu executare
 • Valentin Delcea - 4 ani de închisoare cu executare
Dosarul Ferma Băneasa

În 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Remus Truică a fost trimis în judecată de DNA pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Paul Philippe Al României a cumpărat influenţa pe care Truică o avea asupra diferiţilor funcţionari de la instituţiile publice care deţineau cele două proprietăţi. Truică a prezentat "afacerea" unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, pentru a se implica în demersurile infracţionale, singura cale în obţinerea bunurilor imobile pe care Paul Philippe Al României le revendica în mod nelegal.

La acest grup, au aderat şi alte persoane, printre care şi Dan Andronic.

"Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL. Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (...) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcţionari, autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe", spunea DNA.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea, în 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

"În concret, acest contract redactat de Roşu Robert prevede că Al României Paul Philippe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha şi Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha). Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire", mai susţin procurorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, prinţul Paul a semnat alte înscrisuri şi contracte, prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau să fie retrocedate. Este vorba, printre altele, de actul adiţional încheiat pe 20 martie 2007, ce viza 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş, cel din 4 aprilie 2007 ce viza bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic, cel din 4 octombrie 2007 ce viza 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere, precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti.

După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei, iar societatea respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Potrivit procurorilor, prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a fermei regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, reprezintă şi un folos necuvenit pentru prinţul Paul, Remus Truică şi asociaţii acestuia în grupul infracţional, spunea DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2740 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Desigur că nu contează că au furat pădurea (Luni, 28 decembrie 2020, 10:12)

  nick24 [utilizator]

  contează tot felul de birocrații.
  Justiția a eșuat ca experiment în România. Cu toate că sunt plâtiți cu salarii imense, cu pensii speciale, mai mari ca salariul, rezultatul e nul: nu au independență, sunt corupți, incorecți, nepregătiți, analfabeți funcționali prin sentințele strâmbe și motivările pe care le dau. Dreptate nu fac!
  • +6 (6 voturi)    
   Ciuma Rosie nu se lasa. Se grabeste sa (Luni, 28 decembrie 2020, 11:52)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   tranteasca si dosarul asta, pana cand nu intra in paine noul ministru.
   • 0 (6 voturi)    
    Băsescu și Paul de Romania cu calul în casa! (Luni, 28 decembrie 2020, 12:33)

    Argon [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Vezi:
    https://lumeapolitica.ro/actualitate/traian-basescu-este-nasul-considera-analistul-cozmin-gusa/

    Traian Băsescu este în spatele declanșării operațiunii "repartizarea frauduloasa a dosarului Ferma Băneasa către completul care a dat deciziile definitive".

    Un Paul de Romania la închisoare îl trage după el pe agentul Petrov care l-a folosit pe printul infractor pentru a trage milioane din banii României sub forma de moșteniri, despăgubiri și alte escrocherii.
   • +1 (3 voturi)    
    Multă grijă la borfașii PSD. (Luni, 28 decembrie 2020, 12:44)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Mai știu eu un proces prin Olt care se tot amână de vreo 5 ani,așteptând prescrierea.Tot o gașcă PSD sunt la ultimul termen,vreo 30 de indivizi.
  • +3 (3 voturi)    
   de verificat.... (Luni, 28 decembrie 2020, 16:10)

   danton68 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   urmeaza sa verifice:
   -starea vremii
   -horoscopul
   -cutremurele din vrancea
   -baba vanga
   ... etc
 • +5 (5 voturi)    
  Se confirma existența cârtițelor din Justitie (Luni, 28 decembrie 2020, 10:55)

  Koczka [utilizator]

  Într-un comentariu legat de pronunțarea sentinței definitive îmi exprimam rezerve privind caracterul definitiv al sentinței făcând o paralelă cu dosarul Popoviciu și manevrele postdecizie, fiind revizuite prevederi care afectau interese ale unor cercuri de afaceri puternice . Sper sa nu se confirme faptul că în Justiția din Romania există o masa critica de cârtițe aservite acestor cercuri de interese și că Legea se aplica diferențiat și discriminatoriu.
 • +8 (10 voturi)    
  Totul e revizuibil in țara bananieră... (Luni, 28 decembrie 2020, 11:01)

  spirache [utilizator]

  Autoritatea de lucru judecat- vax; politica penală a societății-vax; respectarea legilor-vax s.a.m.d In republica bananieră contează doar confortul hoțomanilor, confortul lui dom' profesor, Motocicleanu, Prins Pol, Vosganian, melomanului Truică s.a. Baneasa, ICA, ALRO Slatina și toate furaciunile nu contează. Legea e pt proști. Avocatul Roșu fură la 4 mâini și acum ICCJ face verificări ca sa nu se supere clanurile de avocați. Oribil.
 • +8 (10 voturi)    
  ticalosşi (Luni, 28 decembrie 2020, 11:06)

  verucu [utilizator]

  Din cauza acestui sistem mafiot aceasta tara se zbate in aceasta mocirla îi interesează doar combinatiile cu mafioţii , salarii babane, pensiile speciale justitia in Romania este un Grup Infractional Organizat in slujba infractorilor milionari iar cine fura o gaina de foame primeste cinci ani cu executare .
 • +10 (10 voturi)    
  O grava eroare de sistem:)) (Luni, 28 decembrie 2020, 11:21)

  BIM15 [utilizator]

  Dosarul nu a fost repartizat la completul pe care-l cumparasera deja, ci aleator, la fel cum se intampla pentru oamenii de rand. Asa ceva e de neconceput intr-un stat de drept! Poate d'aia nu mai e Prădoiu ministru - a esuat lamentabil in protejarea intereselor unor infractori de seama...ce jigodii!
 • +4 (6 voturi)    
  Judecatorii corupti de la ICCJ, CSM si CCR (Luni, 28 decembrie 2020, 11:52)

  Mihai II [utilizator]

  Justitia trebuie sa fie curatata incepand cu ICCJ, cu CSM-ul si cu CCR-ul.
  Acolo mafia si-a infiltrat cele mai odioase slugi.
  Judecatori corupti, aflati in slujba mafiei, sunt la toate nivelurile, dar daca la varf se face curatenie, se va face si mai jos.
  In loc sa fie scandalizati ca s-au dat sentinte atat de mici, ca l-au lasat pe Paul de Lambrino sa fuga, ca au dat condamnari cu suspendare, pe ei ii intereseaza daca s-au tras corect la sorti judecatorii.
  Daca se va dovedi ca au fost trasi corect la sorti, vor investiga daca sunt specializati pe coruptie, daca sunt specializati pe coruptie, vor investiga daca sunt specializati pe retrocedari ilegale, daca sunt specializati pe retrocedari ilegale, vor investiga daca sunt specializati pe retrocedari de paduri, daca sunt specializati pe retrocedari de paduri, vor investiga daca sunt specializati pe retrocedarea Padurii Baneasa, iar pentru ca nu s-au facut specializari pe retrocedearea ilegala a Padurii Baneasa, sentinta va fi casata, iar procesul se va relua de la zero, peste cativa ani.
 • -1 (3 voturi)    
  Uite cum înțelegem cum de au pensii prea mari. (Luni, 28 decembrie 2020, 12:49)

  asavreau [utilizator]

  Calculate folosind un artificiu ilegal.Judecătorii închid ochii la hoțiile PSD,și PSD,care au avut și au posibilitatea corectării legii,închid ochii la hoția magistraților.Poate noua majoritate o vrea să facă ordine în aplicarea legii.Sau poate AUR !!!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by