Prin Programul de Dezvoltare Comunitară, Fundația Pădurea de Mâine vine în sprijinul comunităților locale prin proiecte și inițiative care susțin natura în mediu urban. În anul 2020 au fost reabilitate grădini și parcuri ale unor instituții din județul Suceava, cu scopul de a reda vitalitatea și aspectul îngrijit oazelor verzi și micilor „păduri urbane”.

Centrul de Asistență Socială Ingvar KampradFoto: Fundația Pădurea de Mâine
  • 1.200 metri pătrați, suprafața grădinii de la Centrul de Îngrijire
  • s-au plantat 21 de arbori de 2-3 metri înălțime din mai multe specii (arțar, molid argintiu, castan, carpen, stejar roșu, platan)
  • Amenajarea aleilor și căii de acces
  • Construcția unui foișor cu bănci pentru beneficiarii centrului
  • Instalarea gazonului și a unui sistem de irigație

Centrul de Asistență Socială din Siret a primit ajutor pentru renovarea grădinii

Persoanele în vârstă au fost foarte afectate de pandemie și rămân în continuare vulnerabile în acest an dificil. În Siret, centrul de Asistență Socială Ingvar Kamprad este singura instituție care oferă servicii dedicate persoanelor vârstnice. Centrul are o capacitate de cazare de 30 de locuri care nu pot fi momentan ocupate în totalitate din cauza pandemiei, deși cererea depășește cu mult capacitatea Centrului. În condiții de pandemie, Centrul nu mai poate desfășura activități cu voluntari, nici asigura îngrijirea și asistența la domiciliu. Beneficiarii nu mai pot părăsi Centrul și singurele activități exterioare accesibile sunt îngrijirea serei de legume și plimbarea în grădina cu flori. Pentru ca această plimbare să fie un moment cât mai plăcut, conducerea Centrului a contactat Fundația Pădurea de Mâine și a cerut sprijin pentru reabilitarea grădinii.

„Era mare nevoie pentru ca persoanele de la Centru să beneficieze de un spațiu de socializare în exterior, să se simtă mai acasă. Este vorba despre un confort fizic și psihologic pe care nu reușeam să-l oferim altcumva în această perioadă. Izolarea este foarte greu de suportat și activitatea fizică din mica noastră seră de legume nu este suficientă pentru beneficiarii Centrului”, a declarat Sorin Fraseniuc, directorul Centrului.

Cu ajutorul unor specialiști în peisagistică și amenajări urbane, Fundația Pădurea de Mâine a reabilitat în scurt timp grădina Centrului din Siret. S-a plantat gazon și a fost instalat un sistem de irigație, aleile au fost îndreptate și curățate și s-au plantat 21 de arbori de 2-3 metri înălțime.

Fundația Pădurea de Mâine a oferit Centrului un foișor din lemn

În același timp cu reabilitarea grădinii, Fundația a oferit centrului și un foișor din lemn, cu bănci, pentru ca beneficiarii centrului să poată petrece mai mult timp afară și în caz de vreme nefavorabilă.

„Beneficiarii Centrului și-au dorit dintotdeauna să poată sta mai mult afară și vara, și în caz de precipitații, dar nu aveam structura necesară pentru a-i adăposti. Iată că Fundația Pădurea de Mâine a reușit să le facă această bucurie. Impactul a fost mult mai mare decât m-aș fi așteptat, mă opreau în curte, mă opreau pe holuri, cu ochii sclipind de veselie. «Doamna Gabi, avem foișor! Avem foișor!»”, ne povestește Gabriela Lăzărescu, consilierul juridic al Centrului.

„Le suntem recunoscători celor de la Fundație. Ne-au ajutat într-un moment în care atenția tuturor era pe altceva – pe pandemie, pe spitale, mai puțin pe micul nostru centru. Și le suntem recunoscători și pentru că s-au gândit la noi și pentru viitor și ne sunt gata să ne ofere sprijinul și pentru alte proiecte”, a încheiat Directorul Centrului, Sorin Fraseniuc.

Pentru mai multe informații despre Centrul de Asistență Socială din Siret puteți consulta pagina de Facebook a instituției.

Articol susținut de Fundația Pădurea de Mâine