Sute de români sunt blocaţi în continuare în Marea Britanie, după ce mai multe state europene au închis graniţele din cauza noii tulpini de SARS-COV-2. Ministerul Afacerilor Externe spune că a făcut noi demersuri marți la nivel european pentru deblocarea situației, iar funcționari consulari și voluntari au mers să le distribuie apă și alimente românilor blocați la frontiere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit MAE, în cursul acestei dimineți, reprezentanți ai secției consulare din cadrul Ambasadei României la Londra sau mers în zona Dover, pentru a asigura asistență consulară si pentru a distribui apă și alimente transportatorilor români staționați în această zonă. În cursul nopții trecute, o echipă formată din funcționari consulari și voluntari a mers la Maidstone, pentru a acorda sprijin celor aproximativ 350 de români blocați în zonă, distribuind apă și alimente. De asemenea, reprezentanți ai secției consulare din cadrul Ambasadei României la Londra se află la Folkestone, pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români staționați în această zonă și a le distribui alimente, apă, mănuși, măști de protecție și dezinfectant.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Londra este în dialog permanent cu autoritățile locale, solicitându-le asigurarea sprijinului pentru cetățenii români blocați în aceste zone, până la găsirea unei soluții concrete.

MAE menționează că au fost făcute demersuri și la nivelul Ambasadei României la Paris, iar misiunea diplomatică este în dialog cu autoritățile franceze, o echipă mobilă din cadrul misiunii diplomatice fiind pregătită să meargă la punctul de trecere a frontierei cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

La reprezentanțele diplomatice și consulare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Franța, Germania și Belgia, au fost puse la dispoziția cetățenilor români următoarele linii telefonice dedicate special pentru preluarea apelurilor în acest context:

  • 0044 773 871 6335, 0044 7503882992, 0044 8000 353328 - Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  • 0044 753 560 4342 - Manchester, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  • 0044 7951 858 445 - Edinburgh, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  • 0033 6 80 71 37 29 - Paris, Republica Franceză
  • 0049 160 157 9938 - Berlin, Republica Federală Germania
  • 0032 2 344 0854 - Bruxelles, Regatul Belgiei

Ţările UE au introdus în ultimele zile interdicţii ale călătoriilor dinspre Regatul Unit, din cauza unei noi tulpini de coronavirus care se transmite mult mai rapid.

"Interdicţiile de călătorie cu avionul şi cu trenul ar trebui ridicate, dată fiind nevoia asigurării călătoriilor esenţiale şi a evitării întreruperilor lanţului de aprovizionare", a transmis marți Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Toate călătoriile neesenţiale ar trebui, pe de altă parte, să fie descurajate, a precizat executivul comunitar.

"Interdicţiile de călătorie generale nu ar trebui să-i împiedice pe mii de cetăţeni din UE şi Regatul Unit să se întoarcă acasă", a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.