Primăria Timișoara trebuie să plătească aproape 18 milioane de lei pentru procesele pierdute în instanță doar în acest an, scrie tion.ro. Municipalitatea are peste 2.500 de procese pe rol, iar suma pe care trebuie să o plătească "este mult peste ceea ce poate fi acceptat", afirmă primarul Dominic Fritz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sunt sute de procese pierdute în 2020 de Primăria Timișoara, indiferent că e vorba despre firme care au dat în judecată municipalitatea sau despre simpli cetățeni. Ce e mai grav, în opinia primarului, este că administrația locală trebuie să plătească aproape 18 milioane de lei doar pe procesele pierdute definitiv în instanță în acest an.

În 2020, Primăria Timișoara a plătit deja în jur de 14,3 milioane de lei despăgubiri și cheltuieli de judecată și mai are de achitat 3,7 milioane de lei.

"(...) Mi se pare o sumă mult prea mare. E clar că o primărie e dată în judecată pentru diverse chestii. Avem 2500 de procese pe rol, așa cum am mai spus. Dar e clar că 14,3 milioane e mult peste ceea ce poate fi acceptat. Va trebui să gândim o strategie juridică pentru ca aparatul de specialitate să nu mai facă atâtea greșeli și ca să nu mai pierdem atâtea procese”, a declarat Fritz.

În opinia lui, deciziile luate până acum de aparatul Primăriei Timișoara au arătat "o lipsă sistematică de respect față de lege”, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

"Dacă pierzi procese de 18 milioane de lei într-un singur an asta spune multe despre respectul tău față de lege. Asta e parte din moștenirea fostei administrații și un lucru care se va schimba. Probabil nu la anul, dar nu e o situație sustenabilă. Dacă ne întrebăm de ce Primăria Timișoara nu are bani să își plătească facturile, aici găsim o parte din răspuns”, a mai spus Fritz, potrivit tion.ro.

El a adăugat că printre procesele pierdute de primărie se numără și cel cu fosta directoare de la Direcția de Asistență Socială, dar și cu familia unei femei peste care s-a prăbușit un copac în timpul furtunii din 2017. Fosta directoare de la Direcția de Asistență Socială, care a dat în judecată primăria și a câștigat procesul, a primit câteva sute de mii de lei, în timp ce familia femeii a primit despăgubiri de100.000 de euro.