Senatorii juristi au decis ca tutunul poate fi comercializat in apropierea unitatilor scolare. Comisia juridica a Senatului a amendat marti ordonata Guvernului privind prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun si a eliminat interdictia comercializarii tigarilor la mai putin de 50 de metri de scoli sau spitale. Daca proiectul de lege va trece de ambele Camere ale Parlamentului, in magazinele si chioscurile din apropierea scolilor si spitalelor se vor putea comercializa tigari.

Textul initial al ordonantei prevedea ca “este interzisa comercializarea produselor din tutun in unitatile economice situate in incinta si la o distanta mai mica de 50 de metri fata de orice acces in spitale si unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior”.

Senatorii juristi au amendat textul si au eliminat prevederea conform careia era interzisa comercializarea tutunului la o distanta mai mica de 50 de metri fata de aceste unitati.

Proiectul de lege privind adoptarea ordonantei Guvernului urmeaza a fi dezbatut in plenul Senatului. Conform procedurii legislative acesta va merge si la Camera Deputatilor care este forul decizional in acest caz.

Ce spun producatorii de tutun

Companiile de tigarete considera ca pastrarea unei astfel de restrictii este o exagerare. Gilda Lazar, Director Corporate Affairs la JTI Romania, spune ca interdictia ar putea restrictiona complet comertul in anumite zone.

"Sa ne gandim la zonele aglomerate, cum este centrul Bucurestiului, de pilda, unde sunt multe licee si spitale", a spus Gilda Lazar.

Reprezentantul JTI a adaugat ca nici in alte tari nu exista restrictii bazate pe distanta. "Ganditi-va, spre exemplu, la benzinariile de langa spitalul Polizu. Ar insemna ca acolo sa nu se mai vanda tutun. Sunt totusi niste exagerari. Sunt absolut suficiente interdictiile de a vinde in spitale si scoli si cea de a vinde tinerilor sub 18 ani", a mai spus aceasta.