Regatul Unit a decis să re-carantineze Londra și sud-estul țării, ca urmare a apariției unei noi mutații ale coronavirusului care pare mai contagioasă decât precedenta. Două mutații sunt cruciale, căci afectează proteina Spike, grație căreia virusul se fixează pe receptorii ACE-2 ai celulelor umane, scrie cotidianul francez Les Echos, preluat de agenția Rador.

Craciun cu coronavirusFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Olanda a fost prima țară care a reacționat, suspendând zborurile dinspre Regatul Unit, fiind urmată de Belgia și Italia și apoi și de alte țări printre care și România. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pe Twitter că este în contact cu autoritățile sanitare britanice. Ce știm, în acest moment, de această nouă formă de coronavirus?

  • 1. Un virus mai contagios?

Afirmațiile lui Boris Johnson se bazează în special pe faptul că această nouă variantă de coronavirus a fost detectată mai frecvent în zone din Regatul Unit unde numărul de cazuri a crescut, explică BBC. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au reușit încă să demonstreze în laborator că acesta din urmă este într-adevăr mai contagios.

„Totul poate fi explicat printr-o transmitere spontană rapidă a virusului, similară cu cea observată în Franța, Germania sau Suedia, observă Patrick Berche, membru al Academiei de Medicină și fost director general al Institutului Pasteur din Lille. ”Nu este exclus ca această nouă variantă să fie mai contagioasă, dar nu avem încă dovezi”.

„Această nouă tulpină constă într-un număr mare de mutații genetice, dintre care unele pot juca un rol în contagiozitatea sau pericolul virusului”. Două dintre mutații afectează gena Spike, care codifică proteina cu același nume prin care virusul se atașează la receptorii ACE-2 din celulele umane, ceea ce poate crește capacitatea virusului de a se atașa și de a pătrunde în celule.

  • 2. Care sunt caracteristicile acestei variante?

Prima mutație majoră a fost botezată de către cercetători N 501. Ea afectează în special receptorul, partea proteinei Spike care se fixează de receptorii celulelor umane. Este deci plauzibil ca această mutație să facă virusul mai contagios.

O altă mutație apăruse deja în varianta virusului observată în fermele de nurcă din Danemarca, transmisă unui număr de zece oameni. Guvernul danez a dat ordinul de sacrificare a tuturor celor 17 milioane de nurci din țară, după care a revenit asupra deciziei. Guvernul danez se temea că această mutație va face vaccinurile ineficiente. Acestea urmăresc de fapt să genereze anticorpi care se fixează pe proteinele Spike ale virusului.

  • 3. Care este impactul asupra campaniei de vaccinare?

Aceasta este întrebarea pe care și-o pun în acest moment oamenii de știință britanici. "Știm că această variantă există, dar nu știm ce înseamnă din punct de vedere biologic", a declarat Alan McNally, profesor la Universitatea din Birmingham, pentru BBC. Este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la importanța acestei mutații”.

Cele două mutații „nu afectează a priori imunogenitatea virusului”, adică capacitatea sa de a provoca un răspuns imun din partea corpului, explică Patrick Berche. Ceea ce ar fi o veste bună pentru campaniile actuale de vaccinare.

Mai multe țări au început deja campanii de vaccinare pe scară largă, în frunte cu Regatul Unit. Autoritățile britanice de sănătate au anunțat miercurea trecută că aproape 140.000 de persoane au primit deja vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Londra a comandat 357 milioane de doze de la șapte laboratoare diferite.