Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 va transmite în direct, în 27 decembrie, imaginile cu primul român vaccinat împotriva SARS-CoV-2, a declarat, duminică, col. dr. Valeriu Gheorghiță. El a mai spus că s-a discutat cu președintele Klaus Iohannis varianta ca șeful statului să fie primul român vaccinat, dar s-a ajuns a conlcuzia că ar fi mai bine ca acesta să fie un cadru medical. Gheorghiță a mai precizat că odată vaccinate persoanele vulnerabile și profesorii, școlile pot fi deschise fără riscuri, nefiind necesară vaccinarea copiilor.

Stocare vaccinFoto: Sirawit Hengthabthim, Dreamstime.com

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a spus, la DIGI 24, că în 27 decembrie, ziua când vor fi vaccinați împotriva coronavirusului primii români, trebuie să fie una normală, să nu se creeze spectacol, deși este un „moment istoric”.

El a mai spus că s-a discutat cu președintele Klaus Iohannis varianta ca șeful statului să fie primul român vaccinat, dar s-a ajuns a conlcuzia că ar fi mai bine ca acesta să fie un cadru medical. ”Este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Lucrurile trebuie privite într-o normalitate. Nu trebuie să creăm spectacol. Sigur că este un moment istoric. Omenirea se află la mai bine de 100 de ani de la pandemia extrem de gravă care a făcut milioane de victime, pandemia de AH1N1, din 1918, Gripa Spaniolă. (...) Oamenii vor vedea o speranță care ne creează o premisă de a ne reîntoarce la normalitate și la viața noastră (...) și ne dorim ca acele materiale și acele imagine să fie una de normalitate”, a spus colonelul dr. Gheorghiță, citat de Mediafax.

Acesta afirmă că se va încerca transmiterea online a momentului cu primii vaccinați, care vor fi, indiscutabil, din rândul cadrelor medicale.

”Ceea ce vă pot spune despre România este faptul că vom încerca să transmitem în direct imaginile din acele unități sanitare, sigur, respectând măsurile sanitare de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2 și aceste materiale, cadre video care să fie aduse în fața opiniei publice. Încercăm să fim pe picior de egalitate și sperăm să reușim cu toate țările care au demarat acțiunea de vaccinare sau urmează să demareze”, a mai spus col. dr. Gheorghiță.

România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie.