Fostul director general adjunct al Autorităţii Rutiere Române (ARR) Alin Iulian Ţucmeanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că nu a demisionat din funcţie, deşi fusese condamnat definitiv pentru complicitate la date de mită, având și interdicţia de a ocupa o funcţie publică. El a fost condamnat în aprilie 2019 și a rămas în funcția de la RAR până în octombrie 2020.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat vineri că Alin Iulian Ţucmeanu - în prezent angajat tot la RAR într-o funcţie de execuţie (economist gradul II) - a fost trimis în judecată sub control judiciar, pentru săvârșirea, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracţiunii de neexecutare a sancţiunilor penale.

Procurorii arată că, în 3 aprilie 2019, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Alin Iulian Ţucmeanu, pentru complicitate la dare de mită, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani, a mai multor drepturi, între care: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

"Deşi a luat la cunoştinţă de dispoziţiile deciziei penale mai sus menţionate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcţia de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorităţii Rutiere Române până la data de 27 octombrie 2020, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situaţii juridice şi executării pedepsei complementare constând în interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public", afirmă DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor în cazul Aureliei Surulescu, care a fost director general al ARR şi care l-ar fi menţinut în funcţie pe Ţucmeanu.