Președintele Vladimir Putin a declarat, joi, în conferința de presă maratonpe care o susține la finalul fiecărui an, că liderul opoziției Aleksei Navalnîi este susținut de serviciile secrete americane, comentând ironic că dacă serviciile speciale rusești ar fi vrut să-l ucidă, ”ar fi terminat treaba”.

Vladimir PutinFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Putin a răspuns astfel la întrebarea corespondentului BBC, în contextul în care postul de televiziune CNN a publicat luni o anchetă realizată împreună cu grupul de investigații Bellingcat, anchetă care arată faptul că Serviciul de Securitate Federal din Rusia (FSB) a format o echipă de elită specializată în agenți chimici neurotoxici care l-a urmărit pe Navalnîi ani de zile.

Navalnîi a fost ortăvit cu agentul Noviciok în august, fiind la un pas de moarte. El a fost tratat la un spital din Berlin după episodul otrăvirii care a avut loc în orașul siberian Omsk.

În primele sale comentarii legate de această anchetă publicată de CNN, Vladimir Putin nu a negat faptul că serviciile secrete ruse l-au urmărit pe liderul opoziției.

În schimb, el a susținut, fără să prezinte dovezi în acest sens, că ”pacientul clinic de la Berlin” este susținut de serviciile americane, adăugând că având în vedere acest lucru era firesc să fie monitorizat de serviciile speciale de la Moscova.

"Dar asta nu înseamnă că trebuie să fie otrăvit, cine are nevoie de el până la urmă? Dacă (serviciile secrete- n.red) ar fi vrut să-l lichideze, probabil că ar fi terminat treaba”, a mai comentat cinic Putin. ”Însă în acest caz, soția sa m-a rugat, și am dispus imediat să îi fie permis să plece la tratament în Germania... Chestia asta este o șmecherie pentru a ataca liderii Rusiei”, a mai declarat Putin.