Motivarea CCR cu privire la impozitarea pensiilor speciale: Pensiile de serviciu ale magistraţilor - garantate de Constituție. „Legiuitorul a depăşit marja de apreciere în procesul de legiferare”

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 17 decembrie 2020, 21:43 Actualitate | Esenţial


CCR
Foto: Facebook
Curtea Constituţională a constatat, în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor de servicu ale magistraţilor, că „legiuitorul şi-a depăşit marja de apreciere în procesul de legiferare”.

Judecătorii constituţionali au publicat, joi, motivarea deciziei prin care au admis sesizările formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilind că Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei, este neconstituţională, informează Agerpres.
„Curtea reiterează că atât Constituţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale care dezvoltă principiul independenţei justiţiei consacrat de art.124 alin.(3) şi art.145 din Legea fundamentală garantează doar pensiile de serviciu ale celor care au exercitat calitatea de judecător, judecător la Curtea Constituţională, procuror sau de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Curtea Constituţională întreaga perioadă impusă de lege, deci care au avut o carieră în respectivele profesii, nicidecum pensiile de serviciu ale altor categorii profesionale, asimilate sau cu vechime asimilată, conform dispoziţiilor legale în vigoare”, se precizează în motivare.

Curtea constată că, deşi jurisprudenţa instanţei constituţionale a fost constantă cu privire la aceste aspecte, legiuitorul, adoptând Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, a ignorat cele statuate în prealabil şi a anulat toate pensiile de serviciu reglementate de Legea 303/2004, în condiţiile în care legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcţie de posibilităţile financiare ale statului, doar în ceea ce priveşte pensiile care nu beneficiază de protecţia constituţională.

„În concluzie, având în vedere reperele de natură constituţională în materia pensiei de serviciu a magistraţilor, Curtea constată că legiuitorul şi-a depăşit marja de apreciere în procesul de legiferare, astfel că dispoziţiile art.1341 alin.(3) lit.b) şi c) introduse în Codul fiscal prin Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal sunt neconstituţionale, încălcând prevederile constituţionale ale art.1 alin.(3) care consacră principiul statului de drept, ale art.124 alin.(3) privind independenţa justiţiei, ale art.142-145 privind statutul judecătorilor Curţii Constituţionale, precum şi cele ale art.147 alin.(4) privind efectul general obligatoriu al deciziilor instanţei constituţionale”, explică judecătorii.

Pentru identitate de raţiune, spune CCR, având în vedere Decizia 297 din 27 martie 2012, precitată, Curtea constată că dispoziţiile art.134 indice 1 alin.(3) lit.a) introduse în Codul fiscal prin legea supusă controlului încalcă dispoziţiile constituţionale în ceea ce priveşte consilierii de conturi.

Prin urmare, arată judecătorii constituţionali, Curtea constată că legiuitorul trebuie să respecte beneficiul pensiei de serviciu reglementate de Legea 303/2004, Legea 47/1992 şi Legea 94/1992 în privinţa judecătorilor, judecătorilor Curţii Constituţionale, procurorilor, magistraţilor-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ai Curţii Constituţionale şi consilierilor de conturi, doar această pensie de serviciu aflându-se în sfera de protecţie constituţională.

„Legiuitorului îi revine, totodată, obligaţia de a adopta măsuri legislative corespunzătoare care să realizeze o necesară adaptare a pensiei de serviciu în raport cu raţiunea şi scopul instituirii sale”, menţionează CCR.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15941 vizualizari

 • +26 (28 voturi)    
  Lol (Joi, 17 decembrie 2020, 21:57)

  mitg [utilizator]

  Semeni vant, culegi furtuna. Cecere trebuie dizolvata, iar ai sai membri exilati.
 • +29 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 21:58)

  [anonim]

 • +22 (24 voturi)    
  nu-nteleg (Joi, 17 decembrie 2020, 22:03)

  Cetateanu [utilizator]

  Unde scrie in constitutie ca anumite categorii , mai ales cele de reprezentare trebuie sa primeasca pensii speciale, fara nici-o legatura cu contributia. Inteleg ca anumite categorii sa primeasca datorita muncii si pericolului sau conditiilor economice o indemnizatie specala. Da de aici ca unii sa ia cate 3/4 pensii speciale sau sa aiba pensie speciala si o functie"speciala" in care sa ia 2/3 suplimente pe langa salariu nu mai e de inteles. Vrei Fucntie lasi pensia deoparte. Vrei pensie stai acas si poti vinde pe srl seminte la coltul starzii.
  • +8 (14 voturi)    
   ///// (Joi, 17 decembrie 2020, 23:20)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   Stiti tablitele lui Moise, codul lui Hammurabi, legile lui Newton? asa sunt si pensiile CCR, poate sa crape Universul sa revina la bigbang etc prostimea tot va fi obligata sa le plateasca.
 • +23 (25 voturi)    
  Rușine de o mie de ori!!!!!!!!! (Joi, 17 decembrie 2020, 22:03)

  gebica [utilizator]

  Nesimțire dusă la apogeu.
  De unde scot protecția asta constituțională doar pentru ei și cîțiva acoliți? Au uitat de egalitatea în fața legilor? Din păcate nu se poate face acum o reformă constituțională pentru prevederea explicită a pricnipiului unic al contributivității, dar se poate încerca schimbarea legii CCR și eliminarea actualei componențe toxice, care atrage tot mai mult furia oamenilor. Soluția ar putea veni și de aici, dar mai durează.
 • +20 (20 voturi)    
  Hai (Joi, 17 decembrie 2020, 22:26)

  VARCIOROVA [utilizator]

  siktir CC!!!!
 • +20 (24 voturi)    
  ccr ca parte direct interesată de pensiile (Joi, 17 decembrie 2020, 22:54)

  let_s_twist_again [utilizator]

  speciale nu are dreptul să se pronunţe în această speţă !!!
  parlamentul trebuie să IGNORE acestă decizie oneroasă !!!
  • +6 (12 voturi)    
   cine? (Joi, 17 decembrie 2020, 23:28)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

   gloata aceea in cautare de prosperitate rapida fara munca, indiferent de partid?
  • +10 (10 voturi)    
   Deocamdata au motivatie in sustinere CCR!! (Joi, 17 decembrie 2020, 23:58)

   junshi [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

   Sper ca cei ce i vor inlocu i in parlament sa elimine salariile daca pot sau orice venit suplimentar al acestor impostori si salariile CCR sa fie reduse la minimul permis de lege!!
   Pt ca, cei ce vor ajunge acolo sa se gandeasca de mai multe ori daca sa faca parte din ==== legislati care oricum nimeni nu da doua parale!!!
 • +13 (15 voturi)    
  gretos (Joi, 17 decembrie 2020, 23:27)

  srpc [utilizator]

  salarii mari in timpul activitatii, pensii mari dupa aceea; cica altfel nu se simt independenti! aceeasi poveste cu politistii, securistii si militarii; gretos
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 decembrie 2020, 23:28)

  [anonim]

 • +5 (11 voturi)    
  dar restul de pensii speciale? (Joi, 17 decembrie 2020, 23:51)

  anat1 [utilizator]

  dar de ce nu se publica tot ce e in motivare/ decizia ccr? de catre presa libera, nu-i asa?
  sa vedem si sa discutam despre cele 200.000 pensii de serviciu/speciale fara contributivitate din mai mapn sri sie etc?
  sau despre aviatori, stewardeze, mecanici de zbor, lucratori comert exterior, parlamentari, diplomati, grefieri?
  pensiile magistratilor (judecatori si procurori) sunt 4000. sunt cele foarte mari si se intelege mania proletara. solutia fiind lucrat cu experti si gasit propunere de lege facuta pe bune, nu la misto ca psd, pnl, usr, pentru impozitare/ reducere cuantum calculat etc avand in vedere ca nu se pot desfiinta.
  dar ce facem cu restul? sutele de mii care sunt mai mici (ma rog, aviatorii sunt pe locul 2 dupa magistrati) dar sunt foarte multe. aici de ce nu comentati?
  hai sa vedem tabloul intreg. si nu uitati ca din ianuarie incepe distractia cu primari, viceprimari si tot asa...
  inteleg ca bugetul de stat este saracit de cei 4000 de magistrati care tot ei (unii dintre ei) trebuie sa judece asta. si ce sa vezi, daca zic ce zice legea sunt niste nesimtiti care vor totul pentru ei.
  dar cand, desigur, dau o decizie favorabila pentru simpatiile noastre politice sunt iar integri.
 • +11 (11 voturi)    
  mafioții speciali (Joi, 17 decembrie 2020, 23:56)

  MG [utilizator]

  mafioții si specialii nu vor accepta niciodata mai putini bani. De crescut este legal, de scazut, nu se poate.
  Scârbe îmbuibate.
 • +11 (11 voturi)    
  Spor de stress 25% și de condiții vătămătoare 15% (Vineri, 18 decembrie 2020, 0:34)

  Koczka [utilizator]

  încasate nerușinat de CFR. Nu știu de ce daca le este atât de greu nici unul dintre ei nu a demisionat din funcție. Mai rămâne să mai voteze Parlamentul că li se prelungeste mandatul mai mult de 9 ani probabil pe viata. Și pentru ca rușinea sa fie totala să reținem că unii dintre aleșii neamului din CCR nici nu au fost judecători de meserie.
 • +5 (7 voturi)    
  concluzia (Vineri, 18 decembrie 2020, 1:28)

  Coco Whistle [utilizator]

  1. o institutie cu direct interes isi da cu parerea
  2. nu ia in considerate discriminarea la care se face partasa
  3.deducem ca nu toti sintem egali in fata legii, doar cei care pusi sa fie servanti is creeaza avantaje personale
  4.cum scapam de astia? e decembrie..iar
 • +1 (5 voturi)    
  .... (Vineri, 18 decembrie 2020, 2:16)

  John_Re [utilizator]

  problema in Romania este ca trebuie desfiintat sistemul feudal de caste.

  Aka sunt tot felul de categorii de smecheri: unii platesc impozit Zero, altii sunt impozitati cu 85%.

  cred ca pana la urma legea a fost facuta la misto, pentru fraieri, guvernul fiind constient ca va pica la CC.
 • +3 (5 voturi)    
  Scuze, dar ce zice Constitutia despre buget? (Vineri, 18 decembrie 2020, 6:35)

  BEDE [utilizator]

  Zice cumva Constituția că bugetul poate fi dezechilibrat prin pensii mari acordate unora care au avut niște funcții în stat? Zice cumva Constituția cum să faci bani? Zice Constituția ceva despre pensii? Cred că nu... Dacă cumva mă înșel, atunci să-mi indice și mie cineva unde scrie ceva de acest gen. Așa că eu consider că minunata CCR ar face bine să nu se amestece în chestiuni care sunt în principal economico-financiare.
 • +2 (4 voturi)    
  Mai ales, ce să spună CCR (Vineri, 18 decembrie 2020, 6:40)

  BEDE [utilizator]

  În constituție, art. 138 (5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.
  Prin urmare, să facă bine CCR să spună din ce sursă să fie finanțate pensiile speciale, care, de fapt, sunt pentru ei... În schimb, Constituția nu spune nimic despre pensii.
 • +2 (4 voturi)    
  O mizerie ordinara din partea unor mizerabili (Vineri, 18 decembrie 2020, 6:47)

  floriniulian [utilizator]

  Asta e statul mafiot condus de securistii ''speciali''si pus in practica de politicienii corupti care isi bat joc de intreaga populatie facandu-se ca fac legi pentru a desfiinta aceste aberatii de pensii ''speciale''a unor paraziti si corupti cum sunt cei din MAPN/SRI/PARCHET/DIICOT/IPJ,etc adica exact cei care sunt responsabili de distrugerea acestei tari si de inapoierea ei.

  Daca lumea nu va iesi in strada inseamna ca ne meritam soarta de sclavi ai acestor securisti imputiti si nu trebuie sa ne vaitam si sa le platim in continuare viata de lux si privilegii pe care o au.

  Daca aceste pensii nu vor fi desfiintate prezenta la urmatoarele alegeri va fi de 5%.
 • +1 (5 voturi)    
  hmmm, (Vineri, 18 decembrie 2020, 8:43)

  mongolul [utilizator]

  in primul rind, CCR nu avea dreptul sa se pronunte in caz, fiind un evident si grav coflict de interese:
  in al doiea rind, CCR vorbeste doar de pensiile lor; restul pensiilor speciale nefiind acoperite de decizie; (pensiile militare nu sunt pensii speciale; cele ale lui Boc sunt pe baza contributivitatii, cele noi sunt de serviciu);
  in al treilea rind, este ciudata viziunea CCR: Parlamentul are voie sa legifereze mariri de pensii, salarii etc, dar nu are voie sa taie; cam partinica viziune; unde scrie asta? CCR legifereaza?
  Parlamentul trebuie sa dizolve CCR!
 • +2 (2 voturi)    
  concluzie (Vineri, 18 decembrie 2020, 12:08)

  costelo999 [utilizator]

  asa zic si eu - tre desfiintat ccr si infiintat unul nou (ca asa e directiva ue, si toti din ue au ccr) si infiintat un ccr nou care sa dea hotariri de bun simt nu dupa constitutie, cine face legea aia cu taierea de pensii speciale sau micsorare sau taiere sa o faca in puii mei bine si cu cap, ca sa nu o poata contesta nimeni, iar ccr sa nu o mai declare neconstitutionala, in rest la munca sa platim pensiile speciale , care intre noi fie vorba nu vor disparea si nu se vor micsora ci din contra se vor inmultii si se vor majora si indexa, hohohohohooooooo merry Christmas
 • +1 (3 voturi)    
  De asta nu mai evoluam (Vineri, 18 decembrie 2020, 12:20)

  consumator2 [utilizator]

  Ramanem ancorati in deciziile “dumnezeiesti” ale CCR. De cand decide o gașcă de oportunisti? De 30 de ani! Traiasca Ilici, ca el i-a inventat asa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by