Organizația Mondială a Sănătății a decis prelungirea măsurii de extindere a Stării de urgență de sănătate publică de importanță internațională - USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivat din vaccin, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

VaccinFoto: Donal Husni / Zuma Press / Profimedia

În urma evaluării de risc, care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, a fost actualizată lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen.

Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați anti polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internațional 2005) și va însoți documentele de călătorie.

Potrivit MAE, este posibil ca persoanele care intenționează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care călătoresc spre România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Vaccinarea se recomandă acelor persoane care călătoresc spre și dinspre: Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș. Guineea, Republica Democratică Congo, Etiopia, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Togo și Zambia.

Specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional - 2005, reiterează că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional încă se constituie ca un risc şi OMS actualizează periodic „Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea anti polio”, după primirea rapoartelor din țările respective.