Deputatul Cătălin Rădulescu este urmărit penal de procurorii DNA pentru modul în care a dobândit titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”, obținând ilegal, începând din ianuarie 2015, o indemnizație lunară de peste 2.000 de lei. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată. În același dosar sunt cercetați și trei funcționari din comisia pentru eliberarea certificatului.

HotNews.roFoto: Hotnews

DNA a anunțat că a început urmărirea penală a lui Cătălin Rădulescu pentru infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuată.

În același dosar, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite trei funcționari din comisia pentru eliberarea certificatului:

  • Sanda Adrian, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant
  • Corina Denisa Tănase, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,
  • Cristina Valentina Cechi, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant.

Potrivit procurorilor, în 2016 cei trei funcționari i-ar fi acordat lui Cătălin Rădulescu, cu încălcarea Legii 341/2004, titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea "de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12:10 – ora fugii dictatorului Nicolae Ceaușescu". Acest titlu se acordă în baza Legii 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977.

Procurorii spun că membrii comisiei ar fi admis cererea lui Cătălin Rădulescu și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989.

"Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că suspectul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București", afirmă DNA.

În urma acestor demersuri, lui Rădulescu i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii în mod necuvenit, din ianuarie 2015, a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar, în total 143.420 de lei.

Cătălin Rădulescu - unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea și susținător al aministiei și grațierii - a fost exclus din PSD în 1 septembrie, după ce a lipsit de la şedinţa de plen a Parlamentului în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. În octombrie, Rădulescu a anunțat că s-a înscris în Partidul Ecologist.