9 luni, 42 localități, 6 fotografi și un proiect vizual: „Viața în pandemie”. Documentaria.ro lansează site-ul „Viața în pandemie”, o arhivă de fotografii care documentează impactul crizei COVID-19 în viața oamenilor obișnuiți din România: 40 de fotoreportaje din 42 de localități din România, realizate pe parcursul ultimelor 9 luni de 6 fotojurnaliști. Povești despre medici, antreprenori locali, voluntari, artiști, oameni din societatea civilă, turiști, preoți.

Viata in PandemieFoto: Documentaria.ro / Viata in Pandemie

Fotoreportajele sunt grupate în jurul a două idei: „CUM AM TRĂIT” și „CUM AM AJUTAT”.

Miercuri, 16 decembrie, de la ora 11:00, evenimentul de lansare a proiectului de fotografie documentară „Viața în pandemie" va fi transmis live pe pagina de Facebook Documentaria . La discuție vor participa: Diana Oncioiu (moderator), jurnalist, Corina Murafa, director Ashoka România, Valeriu Nicolae, activist și scriitor, Bogdan Iancu, antropolog, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și Adrian Câtu, fotojurnalist, cofondator Documentaria.ro.

„Ca mulți alții, am resimțit șocul și nesiguranța primelor săptămâni”, spune Bogdan Dincă, membru fondator al grupului Documentaria. „Am făcut primele fotografii ale acestui proiect în zilele în care OMS tocmai declara pandemie, iar la noi se introduceau primele restricții. Am încercat, prin fotografie, să dăm fiecare dintre noi un sens lucrurilor pe care le trăiam. Ne-a venit apoi ideea de a strânge toate aceste materiale într-o arhivă vizuală. Și așa s-a născut „Viața în pandemie”. Am decis atunci să extindem echipa de fotografi cu un colaborator, invitând-o pe Lavinia Cioacă să ni se alăture”.

“Viața în pandemie” a fost finanțat din fonduri proprii și cu ajutorul unei burse de la European Journalism Centre. Ne dorim să continuăm proiectul, în măsura în care vom găsi sprijin din partea cititorilor sau a organizațiilor.

„Noi credem că fotojurnalismul este o oglindă onestă și directă a societății în care trăim. Avem nevoie de această oglindă, pentru a vedea cum suntem și a înțelege încotro ne îndreptăm.”, spune Lavinia Cioacă, colaborator Documentaria și coautor al proiectului „Viața în pandemie”.

Fotojurnaliști:

Andrei Pungovschi

Bogdan Dincă

Ioana Moldovan

Adrian Câtu

Mircea Reștea

Lavinia Cioacă

Proiectul a fost realizat cu sprijinul DoR și Inquam Photos.