Deputatul USR Iulian Bulai a readus, marți, în spațiul public, ideea demolării zidului de beton care înconjoară clădirea Palatului Parlamentului. Inițiativa a fost dezbătută timp de peste un deceniu și s-a lovit de problema asigurării securității clădirii și a fondurilor necesare reamenajării, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În curând vom conduce Parlamentul României. E o chestiune de zile. Nu de persoane. Printre primele lucruri pe care va trebui să le facem este să eliminăm acest zid. Acest zid trebuie eliminat pentru că acest spațiu și această instituție trebuie redate poporului. Nu demnitarilor țanțoși cu bolile de lux.

Ca să își asume această instituție, românii trebuie să fie mult mai aproape de decidenții politici. Această zid trebuie să dispară. Trebuie să facem aici un parc uriaș unde românii să vină la picnic și unde să vorbească direct cu parlamentarii. Așa cum este peste tot în lumea civilizată. Disparitia acestui zid nenecesar va fi un pas determinant în a lăsa în spate trecutul comunist, cu toate metehnele lui si elimina distantarea incorectă între politicieni si cetățeni. Abia aștept să construim aici cel mai mare parc urban din țară: Uranus-Parlament”, scrie pe Facebook Iulian Bulai.

Demolarea zidului de beton din jurul Parlamentului și tranformarea peluzei într-o zonă de relaxare și punct de atracție turistică a fost dezbătută de clasa politică încă din anul 2007. Problema securității Parlamentului și cea a fondurilor necesare lucrării de demolare și reamenajare a spațiului au fost principalele bariere în calea demolării gardului.

Fostul premier Adrian Năstase (PSD), fostul ministru Elena Udrea (PD-L), trei foști președinți ai Camerei Deputaților - Roberta Anastase (PD-L), Bogdan Olteanu (PNL) și Valeriu Zgonea (PSD) - și fostul președinte al Senatului, Mircea Geoană (PSD), se numără printre cei care s-au implicat în dezbaterile pe acest subiect.

Pe 28 august 2013, în prezența presei, președintele de la acea vreme al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (PSD), împreună cu muzicianul Roger Waters, membru în trupa rock Pink Floyd, au lovit cu un ciocan, într-un gest simbolic, zidul ce împrejmuieşte clădirea Palatului Parlamentului. Zgonea i-a dăruit lui Waters o bucăţică din zidul Palatului Parlamentului ca amintire a gestului simbolic făcut pentru „ruperea ultimei bariere dintre Parlamentul României democratice şi cetăţeni”. Ulterior, Camera Deputaților a lansat un concurs de proiecte pentru a deschide pentru vizitatori esplanada din curtea Parlamentului.

Subiectul demolării gardului din jurul Parlamentului a revenit în spațiul public în septembrie 2015, atunci când deputatul PNL Ovidiu Raeţchi le-a propus tuturor candidaților la Primăria Generală a Capitalei să susțină dărâmarea zidului.

„Există acolo, în jurul Palatului Parlamentului și Catedralei Mântuirii Neamului, posibilitatea de a planta mii de copaci. Acest mare parc se va continua prin grădini similare în Parcul Izvor, care este insuficient fructificat, și în aria neîngrijită din jurul Casei Academiei. Acest lucru va asigura o veritabilă axă verde în București, pentru că Parcul Carol și Parcul Tineretului se află în apropiere”, afirma Raețchi, într-un comunicat de presă.

În data de 14 decembrie 2017, Uniunea Salvați România a lansat proiectul Parcul Uranus care își propune „să transforme spațiul închis și totalitar din jurul Palatului Parlamentului într-unul deschis și democratic”. Proiectul realizat în colaborare cu arhitecți, urbaniști și peisagiști din Copenhaga și București prevedea inclusiv demolarea gardului Parlamentului.

Și Paul Stănescu, vicepremier în 2018, spunea că gardul din jurul Parlamentului ar trebui să dispară: „Mi se pare chiar o idee minunată ca la Casa Poporului să avem o coloană a infinitului, cred că ar trebui să dispară gardurile, ar trebui să dispară multe lucruri de acolo, cred că într-un complex putem să avem un simbol care să ne reprezinte”.