UPDATE Punct de vedere negativ al Consiliului Superior al Magistraturii pe legea inițiată de Predoiu care prevede implicarea serviciilor secrete în anchetele penale: "Sfidează democraţia"

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 15 decembrie 2020, 18:05 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: Agerpres
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind securitatea naţională, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă și adoptată tacit de Camera Deputaților, în luna noiembrie, a primit punct de vedere negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Actul normativ prevede folosirea din nou în anchetele penale a informaţiilor obținute de serviciile secrete.

Plenul CSM a refuzat în ședința de plen de marți să emită un aviz, dând doar un punct de vedere negativ asupra propunerii legislative de modificare şi completare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, inițiată, printre alții, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Potrivit CSM, plenul a hotărât, în schimb, cu majoritate de voturi, emiterea unui punct de vedere negativ faţă de acest proiect. Decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru" transmiterea unui punct de vedere negativ, 6 voturi "pentru" respingerea transmiterii unui punct de vedere negativ și 1 vot nul.

În timpul dezbaterilor din şedinţa Consiliului, o parte dintre membrii CSM au adus acuzații grave, spunând că implicarea din nou a serviciilor de informaţii în anchetele penale ar fi un pericol pentru democraţie, potrivit Agerpres.

"Proiectul de modificare legislativă este unul profund viciat. Viciul viciilor, spun eu, este sfidarea. Mi se pare că această propunere legislativă sfidează ordinea constituţională şi sfidează democraţia. Cadrul constituţional al derulării procedurilor judiciare în România este foarte bine conturat. În niciun capitol sau text din Constituţie nu vom găsi decât instanţele de judecată şi Ministerul Public competente să deruleze vreun act în legătură cu actul de justiţie. Eu cred că democraţia ar înceta să mai funcţioneze în parametrii constituţionali în momentul în care serviciile secrete ar interfera în actul de justiţie", a declarat judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al CSM.

Un alt membru al CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, a spus că proiectul este unul "monstruos", care "ar permite Securităţii să revină în sistemul judiciar".

"Consider că CSM nu trebuie să dea un aviz pe acest proiect de lege. Este trist că, la mai bine de 31 de ani de la Revoluţie, ne gândim să acceptăm ideea că am putea să întoarcem Securitatea în activitatea judiciară. Oficial, că bănuiesc probabil nu prea a plecat niciodată din sistemul judiciar. Sper ca până la sfârşitul zilei CSM nu va face ruşinea să dea vreun aviz pe acest proiect de lege, pentru că ar trebui să plecăm cu toţii acasă. Noi ar fi trebuit să criticăm acest proiect printr-un comunicat, să luăm atitudine, îndată ce a venit la CSM. Nu avem nevoie de studii de drept comparat, avem o istorie cu serviciile de informaţii, indiferent de denumirea lor, că nu e vorba numai de SRI", a afirmat Baltag.

În 17 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, iar proiectul ar urma să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.
Ce prevede proiectul de lege:
 • Datele şi informaţiile de interes pentru securitatea naţională, rezultate din activităţile autorizate, dacă indică pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, sunt reţinute în scris şi transmise organelor de urmărire penală, potrivit art. 61 din Codul de procedură penală, însoţite de mandatul emis pentru acestea, la care se adaugă propunerea de declasificare, după caz, totală sau în extras, potrivit legii, a mandatului. Convorbirile şi/sau comunicările interceptate, redate în scris, şi/sau imaginile înregistrate se transmit organelor de urmărire penală în integralitate, însoţite de conţinutul digital original al acestora. Dispoziţiile art. 143 alin. 3 şi 4 şi art. 146 din Codul de procedură penală se aplică în mod corespunzător.

 • Dacă înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii, care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor prezentei legi, sunt folosite ca mijloace de probă în procesul penal, legalitatea acestora şi a procedeelor probatorii prin care înregistrările au fost obţinute se verifică, în procedura de cameră preliminară, de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.

 • În cauzele penale în care, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, procedura în cameră preliminară s-a încheiat, dispunându-se începerea judecăţii, şi în care sunt folosite ca mijloace de probă înregistrări rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor legii nr 51/1991 privind securitatea naţională, legalitatea acestor înregistrări şi a procedeelor probatorii prin care înregistrările au fost obţinute se verifică de instanţa învestită cu soluţionarea cauzei. În aceste cauze penale nelegalitatea respectivelor înregistrări sau a procedeelor probatorii prin care înregistrările a fost obţinute poate fi invocată până la primul termen de judecată cu procedura completă, după intrarea în vigoare a prezentei legi, dacă încălcările nu sunt sancţionate cu nulitatea absolută.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

960 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Nu uita (Marţi, 15 decembrie 2020, 18:22)

  yol [utilizator]

  De unde a plecat! Protocolul trebuie sa raman protocol!
  Ce pana mea justitie mai e asta? Sa primeasca ajutorul sri doar acuzarea, procurorii, iar apararea ba.
 • -2 (2 voturi)    
  Oare ? (Marţi, 15 decembrie 2020, 19:24)

  danmarian [utilizator]

  mai avean nevoe de inca o dovada ca justitia in romania este la dispozitia infractorilor ? ori ce dovada - din care sa reiasa implicarea unui pungas - hot - bandit - mafios - politician (de regula cei mai, mai ) - indiferent daca vine de la sf. petre sau de la aghiuta - trebue acceptata si luata "in seama" de procurori si judecatori ! nu vad de ce o dovada provenita de la sri nu trebue acceptata ? doar ca sa ajutam pungasii ! anularea protocoalelor a fost o clara actiune de impiedecare a justitiei de a actiona contra actelor ilegale - s-a vazut calr cum au scapat de judecata si condamnare multi si mari pungasi ! deci : sa perpetuam prostia - de fapt ilegalitatea - va conduce la continuarea si nepedepsirea a unui mare numar de indivizi care au calcat si vor mai calca legea ! in rest sa auzim nunai de bine ! dar sa nu ne mai facem ca luptam cu coruptia aparand pecorupti !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by