​Vremea va fi caldă, cu temperaturi mai mari decât cele specifice lunii decembrie în toată țara, în următoarele două săptămâni, și vor oscila între 4 și 8 grade. În perioada Crăciunului, vor fi câteva zile friguroase și se vor înregistra precipitații și burniță, potrivit meteorologilor.

Iarna caldaFoto: Flickr/ Benson Kua

Administrația Națională de Mateorologie a publicat luni prognoza pentru perioada 14 - 27 decembrie:

BANAT

Vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă, după primele două zile ale intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va crește, de la 6 grade la început, până la aproximativ 8 grade în intervalul 16 - 21 decembrie. Apoi, valorile termice vor marca o ușoară scădere, spre 5-6 grade la finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn se va menține relativ constant pe aproape tot parcursul intervalului și se va concretiza prin valori medii ale temperaturilor minime de aproximativ 2 grade în primele două nopți, apoi de 0...1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va crește după 21 decembrie, dar ploi slabe se mai pot semnala și în jurul datei de 16 decembrie.

CRIŞANA

În intervalul 16 - 21 decembrie, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, iar media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 8 grade. În primele două zile și, din nou, spre finalul celei de a doua săptămâni, media maximelor va fi ușor mai scăzută, de 4-5 grade. Media valorilor termice nocturne se va încadra, în general, între -1 și 2 grade, cu cele mai ridicate valori la începutul intervalului și cele mai scăzute la sfârșitul acestuia. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată după 21 decembrie, dar și în jurul datei de 16 decembrie vor fi posibile ploi slabe, pe arii restrânse.

TRANSILVANIA

Regimul termic diurn va caracteriza, în general, o vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului și nu va avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 4-6 grade, cu o tendință de ușoară scădere, spre norma de aproximativ 2 grade a perioadei, în ultimele zile din cea de a doua săptămână. Temperaturile nocturne vor fi predominant negative, situate în jurul unei valori medii regionale de -3...-2 grade, exceptând primele două nopți, când această medie va fi ușor pozitivă, de 1-2 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după 21 decembrie și, posibil, în jurul datei de 16 decembrie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi relativ caldă pentru această dată la începutul și sfârșitul intervalului de prognoză, când vor fi temperaturi maxime în jurul a 4 grade, în medie, dar va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă în intervalul 16 - 21 decembrie, când se va înregistra o valoare medie a maximelor diurne de 6-7 grade. Temperaturile nocturne vor fi cuprinse, în medie, între -2 și 2 grade, cu cele mai ridicate valori la începutul intervalului de prognoză și cele mai scăzute la sfârșit. Vor fi posibile precipitații slabe în jurul datei de 16 decembrie, iar după 21 decembrie probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ va fi în creștere.

MOLDOVA

În general, pe parcursul întregului interval de prognoză, media temperaturilor maxime va fi apropiată de cea normală specifică perioadei, aceasta urmând a se încadra între 2 și 5 grade, cu cele mai mici valori în intervalul 16-20 decembrie și din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -2 și 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (și sub -4 grade) în nopțile din perioada 22-25 decembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, slabe cantitativ, va fi în creștere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniță și ploi slabe se pot semnala, trecător, și în prima săptamână de prognoză.

DOBROGEA

În mare parte a intervalului de prognoză, regimul termic (atât cel diurn, cât și cel nocturn) se va situa peste mediile climatologice specifice perioadei și va caracteriza o vreme caldă. Astfel, media maximelor va fi cuprinsă între 5 și 8 grade, cu cele mai mici valori în intervalul 16-19 decembrie, iar cea a minimelor se va încadra între 2 și 4 grade, cu posibilitatea unor valori mai scăzute (și sub 0 grade) în nopțile din perioada 22-25 decembrie. Ploi slabe se vor semnala în prima zi a intervalului, dar temporar și în perioada 19-27 decembrie, în timp ce în restul intervalului, trecător, este posibil sa apară burnița.

MUNTENIA

În primele două zile, vremea va fi caldă, cu o medie regională a maximelor de 7-8 grade, urmând ca în perioada 16-19 decembrie aceasta să scadă spre valori de 4-5 grade, în timp ce cea de a doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi diurne medii, relativ constante, în jurul a 5-6 grade. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -2 și 2 grade (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (și sub -4 grade) în nopțile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, slabe cantitativ, va fi în creștere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniță și ploi slabe se pot semnala, trecător, și în prima săptămână de prognoză.

OLTENIA

Primele două zile vor caracteriza o vreme caldă, cu o medie regională a maximelor de 7-9 grade, urmând ca în perioada 16-20 decembrie aceasta să scadă spre valori în jurul a 4 grade, în timp ce cea de a doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi diurne medii, relativ constante, în jurul a 5-6 grade. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -1 și 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (și sub -3 grade) în nopțile din perioada 23-27 decembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, slabe cantitativ, va fi în creștere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniță și ploi slabe se pot semnala, trecător, și în prima săptamână de prognoză.

LA MUNTE

Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 1 și 4 grade și cea a minimelor între -4 și 2 grade. Ulterior, pe parcursul celei de a doua săptămâni, va avea loc un proces de răcire treptată, astfel încât valorile diurne vor scădea spre medii de -2-0 grade, iar cele noctune, spre medii de -6...-4 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creștere în intervalul 21 – 27 decembrie.