Electorii se vor reuni luni în capitalele statelor americane pentru a valida alegerea democratului Joe Biden în funcția de președinte al SUA, punând astfel capăt tentativelor lui Donald Trump de a răsturna rezultatul scrutinului din 3 noiembrie, relatează Reuters. Biden va deveni astfel, oficial, cel de-al 46-lea președinte american și va depune jurământul pe 20 ianuarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatele electorale arată că Biden, fostul vicepreședinte democrat, a obținut 306 din cele 538 de voturi electorale, depășind astfel pragul de 270 de voturi necesar pentru a fi declarat câștigător în fața republicanului Donald Trump, care a avut 232 de voturi.

Sistemul electoral american este conceput în așa fel încât un candidat devine președinte nu în urma câștigării majorității votului popular, ci prin votul în colegiile electorale din cele 50 de state, fiecare colegiu având o pondere direct proporțională cu populația sa.

Președintele în exercițiu Donald Trump a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor printr-o serie de acțiuni în instanță, lansând acuzații nefondate legate de o așa-zisă fraudarea a scrutinului.

Trump și echipa sa au pierdut pe rând în instanță, ultima lovitură venind din partea Curții Supreme care a decis pe 9 decembrie să refuze un apel formulat de echipa sa pentru a bloca certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale în statul cheie Pennsylvania.

Joe Biden ar urma să preia mandatul, oficial, la 20 ianuarie când va depune jurământul.