Ioan Aurel Pop, președintele Academiei: Sunt socotite degradante și rușinoase noțiuni ca "negrotei", ”cioroi”. Cuvântul ”negru” nu face parte, pentru moment, din aceeași categorie

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:01 Actualitate | Esenţial


Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, scrie, pe pagina sa de Facebook, în contextul scandalului în care este implicat arbitrul Sebastian Colțescu, că în limba română, cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare și abia apoi o rasă.

”Deocamdată, în românește sunt socotite degradante și rușinoase noțiuni ca 'negrotei', 'cioroi', 'cioară' etc. Cuvântul 'negru' nu face parte, pentru moment, din aceeași categorie, dar asta nu înseamnă că unii nu-l folosesc în sens peiorativ”, spune acesta.

”Există și români care acordă acestui termen un sens de ocară, de discriminare, de înjosire, ceea ce este de condamnat categoric. Oricum, în acest moment, „negru” din românește nu are sensul de „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”) din engleza americană. Câtă vreme și în engleză se folosește încă oficial cuvântul „black” pentru a denumi un „african american”, nu ar trebui să fim nici noi (românii) și nici alții scandalizați”, afirmă Ioan Aurel Pop.

”Să ne supărăm și să protestăm și noi – măcar de dragul echilibrului – când albii sunt batjocoriți și când românii sunt numiți, fie și cu dezarmantă „duioșie”, altminteri decât români. Nu spun cum, fiindcă este vorba despre un cuvânt prohibit pentru noi”, adaugă președintele Academiei Române.

Postarea lui Ioan Aurel Pop:

Îmi amintesc de o întâmplare nostimă de acum câțiva ani, când un distins intelectual român mi s-a plâns că un italian a folosit, într-o conversație cu el, cuvântul „morbido”, adică „morbid”, fapt care i s-a părut profund jignitor. E drept că interlocutorul meu, ca mulți alți români, credea că știe italiană fără să fi învățat această limbă.

Noroc că lucrurile s-au lămurit și întâmplarea a rămas benignă, fără urmări. Adjectivul „morbido” din italiană se traduce în românește prin „moale”, „pufos”, „lin”, „delicat” și nu prin „morbid” „bolnav”, „nesănătos”, „patologic”). În limba italiană, expresia „pelle morbida”, adică „piele delicată”, „piele fină”, „piele gracilă”, este una curentă și exprimă, adesea, un adevărat compliment făcut sexului frumos.

Faptul acesta banal arată că limbile au felurite capcane și că există cuvinte de aceeași formă, dar cu înțeles diferit (omonime) și chiar cuvinte de aceeași origine (cu etimologie comună) și cu sensuri deosebite în limbi diferite.

Acum câteva zile am văzut, pe burtiera de la CNN, următorul anunț, preluat apoi și de France 24 și de alte agenții de știri: „Biden picks retired general Lloyd Austin as first Black Pentagon chief” („Biden îl pune pe generalul pensionat Lloyd Austin drept primul șef negru al Pentagonului”).

În alte surse referitoare la aceeași știre, în loc de „Black”, am găsit „African-American”. În românește cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare și abia apoi o rasă. Când se enumeră rasele, se spune încă la noi „rasa galbenă”, „rasa albă”, „rasa neagră”.

Cuvinte precum „caucazian” pentru „om alb” sau „african american” pentru „om de culoare neagră” nu s-au încetățenit deocamdată în românește. „Caucazian” înseamnă la noi locuitor al regiunii Caucazului sau o realitate legată de Munții Caucaz.

„African american” înseamnă american de origine africană, dar, după cum se știe, nu toți africanii (inclusiv cei care trăiesc în Statele Unite) au culoarea pielii neagră. Cu toate acestea, unii adepți ai „corectitudinii politice” consideră că ar trebui să ne modificăm și noi limbajul și să nu mai folosim noțiuni ca „rasă” sau „negru”, socotite ofensatoare, jignitoare.

Se va întâmpla, probabil, în timp, acest lucru și se vor folosi alți termeni, fiindcă limbile, ca și oamenii, se schimbă. Deocamdată, în românește sunt socotite degradante și rușinoase noțiuni ca „negrotei”, „cioroi”, „cioară” etc. Cuvântul „negru” nu face parte, pentru moment, din aceeași categorie, dar asta nu înseamnă că unii nu-l folosesc în sens peiorativ.

Există și români care acordă acestui termen un sens de ocară, de discriminare, de înjosire, ceea ce este de condamnat categoric. Oricum, în acest moment, „negru” din românește nu are sensul de „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”) din engleza americană. Câtă vreme și în engleză se folosește încă oficial cuvântul „black” pentru a denumi un „african american”, nu ar trebui să fim nici noi (românii) și nici alții scandalizați.

Or, „black chef” nu se poate traduce în românește – oricât de precauți am vrea să fim – decât prin „șef negru”. Dacă viitorul șef al Pentagonului poate să fie numit „negru” în surse oficiale sau în mass-media, ar fi de dorit ca și alții să se poată chema așa, fără supărare sau fără mare supărare.

Natural, cu o condiție: ca adresarea să nu fie făcută cu intenția de a jigni. Dacă reaua voință este dovedită, atunci oprobriul vine aproape de la sine și este pe deplin meritat.

Pe de altă parte, un mare istoric al Universității din Cluj, abia scăpat din închisorile comuniste, a scris în testamentul său că o faptă omenească nu trebuie judecată numai după rezultatele sale, ci și după curățenia sufletească a celui care a generat-o. „A greși este omenesc, dar a persevera în greșeală este drăcesc”, după cum „greșeala recunoscută este pe jumătate iertată”. Din păcate, acestea sunt doar simple proverbe.

În perioada comunistă, când se promova frăția universală a popoarelor și lumilor și când „proletarii din toate țările” trebuiau să se unească, am învățat la școală o poezie de Otilia Cazimir, în care figurau și următoarele versuri: „Copii de pe toate-ale lumii meleaguri –/ Flori albe, flori negre, flori galbene ,flori.../ Culegeți-mi dragostea, miere din faguri,/ În negri, în galbeni și-n albi pumnișori.”

Prin urmare, copiii africani erau „flori negre”, iar copiii asiatici erau „flori galbene”, precum erau de aceeași culoare și „pumnișorii” lor. Evident, Otilia Cazimir, agreată de regimul comunist și trăitoare (până în 1967) sub regimul comunist, nu se mai citește și studiază astăzi, odată cu ea dispărând și „florile” albe, negre sau galbene.

Față de aceste observații pur filologice, nu am decât o singură remarcă de altă natură, deși este legată și ea tot de sensul cuvintelor: să ne supărăm și să protestăm și noi – măcar de dragul echilibrului – când albii sunt batjocoriți și când românii sunt numiți, fie și cu dezarmantă „duioșie”, altminteri decât români. Nu spun cum, fiindcă este vorba despre un cuvânt prohibit pentru noi.

NB: Am scris cuvintele de mai sus – menite să explice câteva sensuri ale unor cuvinte – ca om, nu ca președinte al Academiei Române și nu cu scopul de a acuza sau achita pe cineva. Cine mă cunoaște știe că dezaprob și condamn cu toată tăria orice manifestare de rasism, xenofobie și șovinism și că aș dori ca toate aceste tare să fie eliminate definitiv din spațiul public și din mentalitatea unor oameni. Știu că unii, în ciuda celor declarate sincer și explicate detaliat aici, mă vor judeca și le promit că, dacă am făcut vreo eroare filologică în explicarea cuvintelor, sunt gata să o recunosc și să o îndrept.

Context

Meciul PSG vs Istanbul BB, din etapa a șasea, ultima, a Grupei H din Champions League, arbitrat de români, a fost întrerupt, marţi, în minutul 14, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul, potrivit News.ro.

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului.

Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul cu PSG din Champions League, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia miercuri seară. Meciul s-a încheiat 5-1 pentru PSG.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

68446 vizualizari

 • +3 (55 voturi)    
  „Turnător” (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  e degradant sau nu?
  • +3 (19 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:05)

   [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   • -2 (4 voturi)    
    sau mai bine... (Duminică, 13 decembrie 2020, 21:13)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

    .. ginitoare.
    adica ii placea ginul.
  • +9 (29 voturi)    
   depinde. (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:47)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Turnator este o meserie, chiar grea , dar "turnator" cu sensul de delator este degradant. In cazul tau este stravezie intentia de a-l denigra pe autor, dovada de lipsa celor mai sapte ani de acasa...
   • -3 (15 voturi)    
    Ironia nu-i ca Covidu' (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:31)

    contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Ironia subtilitatii semantice a cuvântului pare sa nu va fi atins.
    Cum nici sefu' Academiei nu pare mai breaz, întelegem de ajung unii în "functii".
  • -1 (17 voturi)    
   NU ! (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:26)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nu, pentru ca, dupa mintea "elitei" Academiei? care stie sa "citeasca" "decât" "la prima vedere" sau "au premier degré", cum ar zice englezu' ;-), turnator este "decât" cel ce "turneaza" metalele topite. Nu şi cei ce se află astăzi în funcţii de răspundere de unde să ne dau lecţii de morală depre habotnicie, patriotism şi ştiinţă de carte.
   Iar interpretarea mecanică a unor noţiuni complexe dă naştere unor aberaţii voite sau datorate calitătii intelectuale îndoielnice ale unor proptiti politic în funcţii de prestigiu.
   În ţara asta (auto)educaţia nu este făcută de părinţi (nici ei mai breji) ci de publicităţile molipsitoare, tabloide şi englezite, ce ne educă copii lăsaţi de capul lor în faţa televizoarelor, pentru care problemele vieţii sunt constituite de rating, consum, şi profit. Ce rezultă din aceast haos intelectual ? Plastilină mentală !
   Romglezu', de exemplu, va traduce (greşit) englezul YOU "ca şi" fiind românescul TU, într-o tară al cărui etos propune DUMNEAVOASTRĂ (ba chiar "dumneata" sau "matale", un fapt excepţional pentru o ţară).
   Fudulia snobismului va plasa într-o conversaţie, când trebuie şi când nu, câteva boabe ale unei engleze chinuite.
   Părinţii se vor revolta împotriva scrierilor lui Creangă pe motiv de complicaţie inutilă a bietilor lor copilaşi ce sug, inconştienti la pericole, ţoaca Internetului neânţeles dar asimilat ca fiind sursa fericirii cognitive.
   De unde teoriile conspiraţiei pentru cei ce nu cunosc semantica cuvântului respectiv (si nici nu-i chinuie curiozitatea), de unde AUR pentru cei ce confundă "patriotismul" cu "naţionalismul" şi "naţionalismul" cu "prapura" religiei fluturând peste o ţară a haosului generalizat.
   Unii vor zice că limba "e vie". De ce nu !?! Hai să înjurăm la fiecare doua cuvinte, că aşa am văzut la filmele "americane" şi aşa se vede şi-n programele mimetismului românesc al prostului gust din cinema şi/sau televiziune.
   Si hai sa interpretam "patriotic" cuvintele naravase ce nu ne convin.
 • +40 (56 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:19)

  vitan.sandu [utilizator]

  Daca ii zicea cioara nu era nici o problema! Negrul nu stia ce insemna cioara!
  • +41 (55 voturi)    
   Oportunist pentru a se victimiza (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:54)

   Tom2 [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Acel jucător de culoare a exploatat la maxim situația pentru a găsi un pretext de victimizare rasială.
   • +22 (30 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:43)

    [anonim] i-a raspuns lui Tom2

    • +20 (22 voturi)    
     Demba Ba (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:47)

     Tom2 [utilizator] i-a raspuns lui

     la o analiză a activității acestui jucător pe rețeaua de socializare twitter, se pare că a "a aderat" (prin butonul "like") la foarte multe mesaje vădit rasiste și discriminatorii (pe diverse criterii).
     chiar a transmis un mesaj rasist în ceea ce îi privește pe albii din occident (se pare că și-a șters acel mesaj).
  • +14 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:24)

   [anonim] i-a raspuns lui vitan.sandu

 • +24 (48 voturi)    
  Conteaza presedintele Academiei!? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:26)

  Anges [utilizator]

  Nu stie mai bine Webo ce inseamna “negru”, sau Neymar sau Erdogan sau nu stiu ministrii sportului din 2 tari europene si prietene!? Mai sa fie...
  • +20 (28 voturi)    
   conteaza (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:39)

   Andreiasu [utilizator] i-a raspuns lui Anges

   Conteaza. Acest text, tradus cum trebuie intr-o limba de circulatie poate fi utilizat, daca va fi nevoie, pentru apararea brigazii de arbitrii in fata UEFA. Presedintele unei Academii de stiinte este considerat ca atare in toata lumea indiferent de persoana care ocupa aceasta demnitate.
   • +2 (2 voturi)    
    chiar daca (Luni, 14 decembrie 2020, 19:47)

    Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Andreiasu

    Nu conteaza cum suna in limba romana cat timp a fost spusa si in fata unor persoane care pot intelege altceva. Si nu e vina aluia de a inteles gresit, cat timp cuvantul negru s-a referit la o persoana identificabila dupa culoarea pielii si nu a solicitat o negresa ca prajitura si sa se fi sesizat cineva din public pe asemanarea de cuvinte in limba romana.

    Este exact exemplul ca ignoranta, prostia si lipsa de educatie te baga in belele. 80% prostie si 20% rasism (daca nu era rasist ar fi stiut sa identifice un om dupa altceva decat dupa culoarea pielii).
    • +1 (1 vot)    
     Spre exemplu, (Marţi, 15 decembrie 2020, 11:23)

     doar_un_mesaj [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

     după culoarea șiretului de la papuci, sau marca echipamentului sportiv sau și mai simplu după poziționarea spațială exactă conform datelor GPS? :))
  • -12 (20 voturi)    
   Academia asta ce face? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:07)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Anges

   Joacă footbal,bate manifestanții în P-ța Victoriei?Că nu am auzit ca în România să fie alte academii.Am ajuns să cred că sunt un vierme că nu am studiat la academia bocancului și am studiat la Politehnică.Auzi ce prostie!Cine are nevcoie de Politehnică?Infractorii ajunși în Parlament vor //ACADEMICIENI//făcuți(nu instruiți).Când văd denumiri de Academii de fotbal,academia infractorilor,etc,mă întreb ce rost are au minister al educației.Fiecare se educă și dacă el se crede academician,este academician.Apropo,d-l Ioan Aurel Pop ce fel de academician este?De care clan aparține?Unii spun că-i din clanul lui Pandele,care nu-i (încă) recunoscut drept clan inteligent.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Joi, 17 decembrie 2020, 11:28)

    vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Iata ce inseamna sa fi prost! Si sa nu iti dai seama ca este prost!
  • -4 (8 voturi)    
   da.. (Duminică, 13 decembrie 2020, 21:31)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Anges

   .. dar nu le-a zis-o niciodata un fost securist.
 • +35 (55 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:45)

  [anonim]

 • -15 (47 voturi)    
  hmmm (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:59)

  adrian_rolland [utilizator]

  Se pare ca dl. academician inca nu a aflat ca negrul este o nonculoare...
  • +8 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:07)

   [anonim] i-a raspuns lui adrian_rolland

  • -7 (23 voturi)    
   Cine ți-a dat minus la postare este un bou, (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:42)

   Vruum [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   fiindcă afli în clasa a cincea că, într-adevăr, albul și negrul sunt nonculori!
   • 0 (6 voturi)    
    asa e.... (Duminică, 13 decembrie 2020, 21:36)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Vruum

    .. fix asa mi-a mi-a spus profesorul meu de desen din generala.
    de pe la newton incoace albul si negrul nu-si mai au locul pe scara coloristica.
    dar ce sa faci... n-ai cu cine, ba. niste tarani.
  • +22 (28 voturi)    
   Nu cred ca ai voie (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:56)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   ...sa spui ca negru e non-culoare. Imi pare discriminare.
  • +9 (15 voturi)    
   valabil doar pentru spectru (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:34)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Sunt si alte cazuri . Ca un material sa fie negru trebuie sa absoarba toate radiatiile de exemplu.
   In pictura negru e o culoare. Gaura neagra e neagra nu pentru ca nu are nici o culoare, ci pentru ca absoarbe toti photonii etc
  • +1 (1 vot)    
   De cand negru nu este culoare ? (Marţi, 15 decembrie 2020, 8:57)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Toti vorbim colorat in negru in verde etc.Daca se gasesc multi prosti ca tine nici pictorii nu mai au voie sa foloseasca carbunele pentru pictura.
 • +15 (21 voturi)    
  Noi suntem caucazieni si nu ne gypsym aiurea (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:01)

  Plagarus [utilizator]

  " Public Opinion "imaginile din mintea noastra sunt greu de anulat.
  Stereotipiile,prejudecatile sau discriminarile au viata lunga.
  • +8 (14 voturi)    
   Europeni (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 20:39)

   CristescuPRadu [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Noi din Europa suntem europeni nu caucazieni. Niste rasisti ne-au numit caucazieni ca sa uitam ca suntem europeni. Caucazul este pe undeva prin Asia, pe langa estul Turciei. pe langa Iran, Azerbaijan, Daghestan, Turcmenistan, etc. Vi se pare ca musulmanii de acolo ar fi europeni ? Nici turcii care au insfacat o parte din Grecia nu sunt europeni ci invadatori in Europa. Gresesc ? Scuze.
   Auzi, cica suntem caucazieni. Maine, poimaine or sa zica ca suntem pachistanezi sau nepalezi. Mai stii ce le trece prin cap ca sa ne injoseasca si sa ne umileasca ?
   • -7 (11 voturi)    
    Adicatelea cum vine asta? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 21:35)

    mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

    Daca ai ceva in comun cu nepalezii, pakistanezii sau orice natie din lumea asta inseamna ca esti injosit tu ca romaan verde? Aia n-or fi tot oameni? Probabil ca NU in mintea creata a unor supraoameni.
    Bre, nu te umileste nimeni in afara de tine insuti cind emiti asemenea traznai.
    • +9 (9 voturi)    
     Adicatele (Duminică, 13 decembrie 2020, 0:51)

     CristescuPRadu [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

     Stimate Mimiloi, n-am zis niciunde ca cei din Caucaz nu sunt oameni. Ce-am spus nu este o traznaie. Traznaie este sa-i numesti caucazieni pe europeni.pe europenii nativi. Ce, este rusine sa te numesti european ? Ca european sa te numesti caucazian este mai cu dichis, pare mai elevat, mai abscons, mai ocult ?
     Ca ma caucazianeste nu ma umileste, ma jigneste pentru ca incearca sa ma prosteasca si sa ma desradacineze.
     PS. Haplogroup-ul meu a fost gasit pe aceste meleaguri inca de acum 20-30000 de ani.
 • +33 (43 voturi)    
  Daca noi nu le putem zice "negri", (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:09)

  John M. [utilizator]

  sa le interzicem si noi lor sa ne zica "albi". Sa vedem la ce-i duce mintea ?!
  • +10 (18 voturi)    
   Alternativă (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:24)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Poate că ar trebui să ne numim „decolorați”? :)
  • +21 (27 voturi)    
   Negru (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:36)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Ba chiar le-am putea interzice LOR INSILE sa-si zica NEGRI. Vezi ce injurios suna "Black lives matter", de le e in gura tuturor?!
 • +30 (50 voturi)    
  Bravo (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:27)

  Zubizareta [utilizator]

  In sfarsit un om care explica cum trebuie! Nu a gresit cu nimic Coltescu.. pt ca suntem romani, asta era gresit pt ei..
 • -26 (58 voturi)    
  Are dreptate nenea (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:28)

  Lespezi [utilizator]

  cand ne jucam de-a "ora zece a sosit, omul negru n-a venit" cu siguranta era un termen neutru, chiar de lauda.
  Toti copii fugeau cand se ajungea la "omul negru a sosit" ca vroiau sa se faca si ei "omul negru", nu?
  E asa un termen de neutru incat spunem "ganduri negre", "intunecimea sa", toti dracii pictati in biserica sunt de un alb imaculat si "oaia alba" este cea exclusa din grup.

  Asa are cuvantul asta niste conotatii pozitive incat la doliu purtam alb si miresele se imbraca in negru.
  Pfoai! Cum de nu mi-am dat seaman pana acum!

  Ce inseamna sa te lamureasca un securist ca negrul este de fapt alb!
  • +20 (28 voturi)    
   Măi negrule (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:59)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Lespezi

   Dar black Friday, cafea neagră, negrul subțiază, îți stă bine în negru, negru ca abanosul, negrul câștigă la ruletă cum sunt????
   Păi ce naiba facem, ajungem să ne temem să mai folosim cuvinte doar pentru că unii sunt mai sensibili???
   Dacă încep și blonzii, înalții, deștepții, frumoșii, artiștii etc să fie deranjați de apelativele astea ce naiba facem, inventăm cuvinte noi în fiecare zi???
   Webo ăla era ăla negru de pe bancă sau nu? Nu e rasism, dacă îi zicea “cioara aia” era rasism, dar nu se mai oripila niciun turc, brazilian și francez lovitor de bășică...
  • +10 (16 voturi)    
   black coffy (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:51)

   mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui Lespezi

   Negrul este o culoare controversată.
   Pe de o parte este asociată demonilor, vrăjitoarelor, pe de altă parte durabilității și încrederii.

   Pe de o parte inspiră autoritate și putere, pe de altă parte disperare și jale. De ex, Dacia neagră de pe vremuri sau dricul din totdeauna(ptiu drace.. :)

   Pe de o parte simbolizează răutate și activități criminale, pe de altă parte constanță, prudență și înțelepciune.

   Negrul este culoarea preferată a multor oameni.
   Unii poartă negru pentru că este o culoare formală și inspiră putere.

   Preoții, dimpotrivă, poartă negru pentru a-și arăta supunerea față de Dumnezeu.

   Alții poartă negru întrucât îi face să arate mai subțiri. Mult timp hainele negre au fost un simbol al stilului, al sofisticării.

   Cât despre pielea neagră.. E doar o adaptare genetică, ce ține de latitudinea geografică și care se datorează excesului de melanină. Atât și nimic mai mult.
   Un om cu pielea neagră este la fel de inteligent, talentat, bun la suflet ..etc ca oricare altul, sau dimpotrivă..

   Nu știu ce culoare are pielea ta, dar apelativul "securist" este unul răutăcios și gratuit..
  • +14 (18 voturi)    
   Neh (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:21)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Lespezi

   Unii dau kilograme de bani pe televizoare OLED ca sa aiba "true black" nu fake-ul spalacit al LCD-urilor .
   PS - on topic , daca ii zicea cioara chiar era o problema dar asa Coltescu chiar e nevinovat . Asta e progresism de 3 lei , inutil si toxic , cel mai bun ajutor dat conservatorilor .
 • -11 (31 voturi)    
  Sinistru de limitat (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:35)

  provest [utilizator]

  Ca orice politruc comunist!

  Mai turnatorule Pop, aici nu e vorba despre limba romana si nici despre ROmania (pe care le faci de ras cu astfel de intervenii), ci despre un meci internatonal intr-o tara straina.
  Ce atitudine limitata si cretina poate avea un reprezentant al statului roman, zici ca suntem inainte de 1989!
  Obtuz, prost intentionat, ignorant si autosuficient!
  Rusine, Pop!
  Copii de gimnaziu sunt mai inteligenti si mai cosmopoliti decat tine!
  Ne faci de ras, politrucule!
  • +14 (20 voturi)    
   meci international (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:18)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui provest

   1. La care "ne" te referi cand ne bagi la " rusinati"?
   2.O fi venit momentul ca proaspat guvernantii progresisti sa pregateasca o brigada de arbitri LGBT care sa cunoasca noua paradigma si, la "un meci internatonal intr-o tara straina" sa nu ne (?!) mai faca de ras? Ce zici de propunere?
  • +13 (15 voturi)    
   cunosti semnificatia cuvantului "politruc"? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 15:37)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui provest

   Nu o cunosti dar crezi asta asa cum un turc a crezut ca stie ce inseamna cuvantul "negru" in limba romana.
   Nu sunt de acord in general cu Liviu-Pop dar stiu sigur nu a fost un "Instructor, îndrumător politic în armata sovietică" si nici macar " Reprezentant al partidului comunist într-un domeniu, care veghează la respectarea aplicării întocmai a principiilor și intereselor partidului "
   Revenind la problema, desi a fost un meci international, jucat intr-o tara straina s-a folosit limba romana. Si daca niste francezi/turci/ negri din Nigeria stiu limba romana mai bine decat Presedintele Academiei Romane ar trebui sa renunti la ea si sa te apuci sa vorbesti orice altceva.
 • +11 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:41)

  [anonim]

 • +16 (26 voturi)    
  De ce nu e rasism (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:04)

  Arminius [utilizator]

  A spune despre un negru ca e negru (adica din rasa neagra, asa cum am invatat la scoala) nu e rasism pentru ca, pe principiul analogiei, a spune despre arbitru ca e roman ar insemna ca e discriminare pe baze etnice. Nici femeie si barbat nu s-ar mai putea spune pentru ca ar fi discriminare pe baza de sex. Ca de obicei, reprezentantii Romaniei l-au condamnat pe Coltescu. Toti puteau sa-l acuze numai statul roman nu. Datoria conducatorilor nostri este sa protejeze cetatenii romani. Rusine!
  • -18 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:45)

   [anonim] i-a raspuns lui Arminius

   • +11 (13 voturi)    
    si daca ii zicea "ala fekete" cum era? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 15:39)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

    Cum era cu Roma? cu romanii?
    • -7 (13 voturi)    
     Si daca era bozgor nu era discrimanre nu (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 16:12)

     democtrates [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Dle Pop, daca zicea ca este bozgor era aproape normal conform cerintelor academiei si ale PCR unde ati fost membru activ , nu?
     Sincer imi pare rau de Coltescu dar ar trebui cineva sa publice si cerintele oficiale ale UEFA sa vedem ce scrie negru pe alb.
     • +2 (6 voturi)    
      ce legatura are trecutul lui Pop cu speta de fata (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 18:36)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

      A gresit punctual in vreo afirmatie in cazul de fata?
      In rest, cunosc destui de multi fosti membri ai PCR ca sa nu ii judec dupa asta.
  • +12 (14 voturi)    
   discriminare (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:11)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   Pentru barbat / femeie n-as baga mana-n foc. Urmeaza cat de curand!
 • +14 (16 voturi)    
  pai... (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:07)

  ggogu [utilizator]

  dar :"bulgaroi cu ceafa groasa"
  "grecotei cu nas subtire"
  ?...
  • +10 (12 voturi)    
   Alea sunt OK (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:24)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui ggogu

   Se consideră licențe poetice.
   • +2 (4 voturi)    
    nu mult timp... (Luni, 14 decembrie 2020, 1:21)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    dacă azi unii dărâmă statui ale unor personaje care ieri erau considerate marcante, mai poţi fi sigur de ceva în această lume dementă ?
 • -4 (10 voturi)    
  sa fim... (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:12)

  muscha mbanana [utilizator]

  cel mai bine e sa fim toti albastri ! unii ,albastri deschis ,altii ,albastri inchis si s-a rezolvat problema !
  • +3 (5 voturi)    
   albastri (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:08)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

   Te-ai referit, cumva, si la ochi? Ca pana acum, ne mai deosebea.
 • -10 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:18)

  [anonim]

  • +11 (21 voturi)    
   Tu crezi ce spui? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:07)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui

   Pai cine a oprit pe USR sa-l apere pe Coltescu? Cumva chestia aia numita doctrina de partid?
   Din partea mea sa vina cat mai multe partide la sustinere; dar pana atunci, felicitari AUR!
  • +4 (16 voturi)    
   si asta il descalifica? (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 15:41)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   Desi ceea ce spune e perfect adevarat?
   Sa fim intelesi, ma dezgusta nationalismul de grota dar ceea ce spune omul ala e perfect adevarat iar adevarul e adevar indiferent de gura care il rosteste.
 • -7 (15 voturi)    
  M-a facut foarte curios dl. profesor (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:26)

  Denulu [utilizator]

  > să ne supărăm și să protestăm și noi – măcar de dragul echilibrului – când albii sunt batjocoriți și când românii sunt numiți, fie și cu dezarmantă „duioșie”, altminteri decât români. Nu spun cum, fiindcă este vorba despre un cuvânt prohibit pentru noi.

  Ce cuvant o fi asa de rau de nu poate sa-l scrie dl. profesor? Mai ales dupa de a scris de 2 ori

  > „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”

  Daca e asa de rau, eu zic ca da, chiar trebuie sa ne suparam si sa protestam cand suntem numiti asa.

  Sunt foarte curios si ce exemple de "batjocorirea albilor" avea in minte dl. profesor. Oare ceva de genul asta?

  https://www.youtube.com/watch?v=74LEM55gD-I
  • -9 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Denulu

 • -9 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 11:28)

  [anonim]

 • 0 (10 voturi)    
  toti egali (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:06)

  aresul [utilizator]

  Nu stiu daca cei ce isi desfasoara activitatea in industria fotbalului au treaba cu mediul academic. Totusi, arbitrul putea sa spuna ,,da-i galben lu' ala cu dintii albi!". Un frumos compliment sanitar, in schimbul nesfarsitului taraboi mediatic.
  Pentru cei sub 1% din populatia planetei, resursa (umana) nu are culoare, rasa, religie...
 • -14 (26 voturi)    
  Oribil (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:24)

  utilizator1 [utilizator]

  In țara lui papura vodă, foștii turnători dau lecții de morala și etica
  • +5 (13 voturi)    
   negru (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:04)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

   Ce sa facem daca atatia "anticomunisti" de ziua 'saptea sunt loviti cu leuca-n cap?
 • +17 (23 voturi)    
  Este cat se poate..... (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:27)

  gigiN [utilizator]

  ... de clar : numai negrilor li se permite sa fie
  Rasisti!!!
 • +9 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:48)

  [anonim]

 • +11 (17 voturi)    
  Negru (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 12:51)

  atc [utilizator]

  Ai nevoie de mai mult de-atat, ca sa intelegi: "Dacă viitorul șef al Pentagonului poate să fie numit „negru” în surse oficiale sau în mass-media, ar fi de dorit ca și alții să se poată chema așa, fără supărare sau fără mare supărare."?
  Nu ti se pare ca aberezi cand introduci in discutie frica-ancestrala- de intuneric, asociata cu iadul, raul, etc, in cazul caracterizarii unei rase asa cum a lasat-o Dzeu. si care, culmea, ea insasi isi spune asa? Cam cum trebuia sa-l indice pe zurbagiu; "ala non - alb"? Pai nu era abia atunci discriminare? Sau: "afro-americanul ala"? Si daca era negru din Caraibe si nu din Africa? Nu vezi unde putem ajunge aberand fara sa gandim nitel macar?
  • +6 (8 voturi)    
   Ei lasă,că se vopsește. (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:13)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Și jurnaliștii care fac jocuri tâmpite,în loc să informeze oamenii,vor spune că nu este.Adică nu-i om,nu-i nergru,nu-i alb.Este ce vor ei nu ce vrem noi.Eu spun că cineva este dobitoc în toată chestia asta.Cine?Noi.Că le permitem unor nimeni să ne învețe civilizație !
  • -2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:27)

   [anonim] i-a raspuns lui atc

   • +7 (11 voturi)    
    pai treaba UEFA e sa mareasca ecusoanele (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 15:45)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

    Sau sa dea numere si antrenorilor.
    Nu sa analizeze lingvistic ce a spus un arbitru catre altul. Si sa interpreteze prin ochelarii de cal ai PC-ului.
   • +5 (7 voturi)    
    negru (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 20:57)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui

    E corect ce spui.
    Mai ramane ca nu cumva pe ecuson sa scrie Joe Black ( stii, filmul)!
 • +19 (23 voturi)    
  Ptr moment esti o rusine (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 13:15)

  Coco Whistle [utilizator]

  Americanii folosesc black si afro american ca sa faca distinctia etnica fara probleme. De ce ar fi diferit la noi tara care nu are populatie de culoare neagra.? Oricum rusine ptr cum autoritatile din romania gestioneaza momentul, sintem calcati in picioare de niste negrii mititei care au colorat parisul in sensul negativ.
 • +12 (16 voturi)    
  Acu problema mare e, ce ne facem cu Marea (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:13)

  ilex2013 [utilizator]

  N.........cu Biserica N..........cu N.......Voda....Hai ca pe Coltescu il ardem pe rug - ca nu mai avem vrajitoare....dar cu restul cum ramane ????
  • -1 (1 vot)    
   rămâne cum a fost. (Luni, 14 decembrie 2020, 1:30)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui ilex2013

   sunt unii ce se strofocă de mulţi ani să ne convingă să le spunem ţiganilor romi, dar noi tot ţigani le spunem...
   ce e frumos e că ei între ei tot ţigani îşi zic...
   ;)
 • +5 (7 voturi)    
  Metode de identificare (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:33)

  radcatmih [utilizator]

  UEFA trebuie sa gaseasca o metoda de identificare a membrilor stafului care pot lua cartonase in caz ca nu respecta regulamentul.O metoda ar putea fi ca acesti membri ai stafului sa poarte si ei tricouri sau geci cu numere ca si jucatorii.Altfel fiecare arbitru va face identificarea cum va putea (cel negru,cel alb,cel rosu,cel cu geaca verde,etc).Sovre se pare ca nu Coltescu a folosit cuvantul negru care se traduce cu "black" din engleza,nu cu "negro","nigger" sau alt cuvant cu conotatii rasiale.
 • -11 (19 voturi)    
  Rasistul da cu parerea (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 15:27)

  Cactus Jack [utilizator]

  :::Pop a fost si este un rasist si un extremist, un cunoscut antimaghiar. Da explicatii in avantajul altor rasisti. O nesimtire strigatoare la cer, un simpatizant Noua Dreapta, PRM, AUR etc. Nu m-as mir dc Pop este membru AUR, o rusine politica a Tarii.
  • -6 (18 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 16:18)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

   In plus un turnator si vechi colaborator al securitatii si al PCR. in rest sa auzim numai de bine.
   • +6 (8 voturi)    
    corect (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 21:00)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

    ....si, cand era mic, scria cuvinte urate pe garduri!
  • +5 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 20:36)

   [anonim] i-a raspuns lui Cactus Jack

   • -1 (1 vot)    
    atunci de unde haşul ce-l bagi în faţa siglei (Luni, 14 decembrie 2020, 1:34)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui

    precum cei ce vor să-i denigreze ?
 • +7 (11 voturi)    
  "ăla negru" = "the black one" (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 19:07)

  mgexpert [utilizator]

  ..așa a spus arbitrul român și asta nu e rasism. Identifică dintr-un grup, un individ cu o anumită particularitate. Putea fi cel cu ochelari(negri..), cel ras în cap, cel tatuat ..etc Pentru că altfel, băiatul ăla nu e vreun Pele, să-l știe o lume-ntreagă..

  Dacă însă spunea "negrul ăla" da, se putea traduce "that nigger" (urmat eventual de unul din epitetele de care limba română nu duce lipsă..) și se putea interpreta ca rasism. Ține de subtilitățile limbii române, iar cei care s-au repezit ca berbecii să acuze, evident că nu le știu.

  Cu argumentația asta, doar dacă ești răuvoitor nu-ți dai seama că acuzația este complet eronată.
 • +8 (10 voturi)    
  Intrebare academica (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 19:44)

  Setalcott [utilizator]

  Decat sa ne lansam in ciclul jocului de-a cuvintele corecte politic, care dupa utilizare au acelasi destin ca cele proscrise pe care le-au inlocuit, nu mai bine refuzam sa jucam jocul de la bun inceput?
 • -7 (13 voturi)    
  academia rasismului (Duminică, 13 decembrie 2020, 7:48)

  eucomentez [utilizator]

  Acelasi academician zice ca 'afara cu ungurii din tara' nu e o lozinca rasista. Daca ar fi 'afara cu romanii din tara' ar fi cu totul altceva, atunci ar fi rasist.
  • +1 (7 voturi)    
   păi nu e rasistă pt. simplul fapt că ungurii (Luni, 14 decembrie 2020, 1:36)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   nu aparţin altei rase decât noi...
  • +1 (7 voturi)    
   alt postac inept (Luni, 14 decembrie 2020, 2:08)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   bah, terchea, ungurii sunt albi, la fel ca romanii! daca ai ceva cu ei poti fi numit xenofob, dar nu rasist! au ajuns toti neispravitii analfabeti sa-si dea cu parerea!
   • +1 (1 vot)    
    De cand sunt oltenii albi? (Marţi, 15 decembrie 2020, 15:00)

    Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    ...mai puneti neica o pereche de ochelari? Unii 0 numesc culoare mediterana. altii afumata, unii ca sunt de culoare rroma, de unde si originea :), intr-un cuvant numai albi nu sunt! :)
 • +8 (12 voturi)    
  Bună dimineața (Duminică, 13 decembrie 2020, 8:54)

  voievodvaida [utilizator]

  În legăturâ cu cazul domnului Colțescu în loc să-i luăm apărarea, este român noi îl denigrăm, a mai văzut naiba așa ceva, numa la români este aceasta situație pe deasupra sunteți si președintele academiei române felicitari domnule Ioan Aurel Pop
  • +4 (6 voturi)    
   Mi se pare că daca trimite la Fifa, Uefa (Duminică, 13 decembrie 2020, 22:59)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui voievodvaida

   această explicație, tradusă, Colțescu a scăpat.
   • +3 (7 voturi)    
    Bună dimineața (Duminică, 13 decembrie 2020, 23:39)

    voievodvaida [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Noi trebuia să-i luăm apărarea nu alții suntem români așa ne mândrim asta înseamna să fii patriot dar cum istoria ne-a învățat suntem trădători înnăscuți.
   • +1 (3 voturi)    
    Nu scapă (Luni, 14 decembrie 2020, 12:26)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    UEFA / FIFA sunt cuiburi de corectitudine politică (și de corupție, dar asta-i ală poveste) care nu vor permite întoarcerea din drum a unui bulgăre care se rostogolește. Și-ar da cu firma în cap. În plus, o să spună că „lasă că am discutat noi cu specialiști români și ne-au confirmat că e rasism”. Specialiștii fiind de-alde CNCD, altă viermuială de inepți bine înzestrați ideologic și cu analizele „anti-rasiste” la zi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by