Starea de alertă în România va fi prelungită, iar hotărârea de guvern în acest sens va include aceleași măsuri prevăzute de actul normativ anterior, a declarat joi premierul interimar Nicolae Ciucă. "Guvernul interimar nu poate să ia decizii care să modifice foarte mult prevederile stării de alertă, în care ne găsim", a spus el.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

De la ora 17.00, va avea loc o ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

  • "E o analiză la nivelul Comitetului de specialitate care analizează toate aceste aspecte ce vor determina decizii la nivel guvernamental. Guvernul interimar pe care îl conduc în acest moment nu poate să ia decizii să modifice prea multe prevederi care se regăsesc în hotărârea privind starea de alertă. Ca atare, vom adopta, în următoarea şedinţă de Guvern, o hotărâre de Guvern în care prelungim starea de alertă cu măsurile și indicatorii prevăzuţi în cea precedentă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat ce se va întâmpla în Capitală, având în vedere numărul mare de cazuri de COVID-19 raportat în ultimele zile, Ciucă a spus că este o problemă foarte serioasă, iar măsurile trebuie discutate de către autoritățile locale și DSP.

" (...) În acest moment se pare că avem o problemă foarte serioasă la nivelul Capitalei. Sunt măsuri care trebuie discutate la nivelul autorităţilor locale şi împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Ca atare, în ansamblul măsurilor care s-au luat la nivel naţional, sperăm ca, pe baza procedurilor deja stabilite, la nivelul municipiului Bucureşti să fie luate măsuri în consecinţă'', a afirmat el.

În 12 noiembrie, Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile, începând din 14 noiembrie.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, declara vineri seara, la Digi24, că vine o perioadă dificilă, iar pericolul este ca în ianuarie-februarie să ajungem din nou la o creștere agresivă a cazurilor de COVID-19.

El spunea că va fi făcută o nouă analiză dacă se impun sau nu noi restricții care să fie impuse odată cu prelungirea stării de alertă, dar că un lockdonwn total, la nivel național, este însă exclus. Va fi preferată în continuare carantinarea zonală, afirma Arafat.

Reamintim că din 9 noiembrie sunt în vigoare noi restricții, precum carantina de noapte - circulația pe timp de noapte este permisă între orele 23:00 și 5:00 doar din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, toate școlile din România sunt în sistem online, iar masca de protecție este obligatorie în toată țara.

CITEȘTE ȘI: