Fostul primar al Braşovului George Scripcaru a fost trimis în judecată joi de către procurorii DNA, pentru şantaj în formă continuată, într-un dosar în care se află sub control judiciar din luna octombrie. El este acuzat că l-ar fi amenințat pe unul din angajaţii firmei care difuza spoturi electorale în autobuzele Regiei de transport Braşov că societatea va avea de suferit dacă nu oprește imediat difuzarea reclamei electorale pentru alți candidați. În schimb, el a cerut să fie promovate gratuit ”realizările” mandatului său. Scripcaru a fost primar al Brașovului timp de 16 ani, până în septembrie, când a pierdut alegerile.

George ScripcaruFoto: Arhiva personala

Alături de Scripcaru, a fost trimis în judecată și directorul general al Regiei Autonome de Transporturi Braşov, George Mihai Cornea, pentru şantaj în forma complicităţii, comisă în formă continuată. Faptele ar fi fost comise în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Covasna.

Acuzațiile aduse de procurori:

  • În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, George Scripcaru l-ar fi amenințat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajații societății comerciale care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.
  • Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi de promovare electorală a candidaților la Primăria Brașovului din partea partidelor cu care societatea încheiase anterior contracte de promovare.
  • În perioada 6-12 august 2020, același inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumită formațiune electorală și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, „realizările” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive.