Cinci execuții sunt programate să aibă loc înainte ca președintele-ales Joe Biden să preia mandatul la 20 ianuarie, încălcându-se astfel o tradiție veche de 130 de ani conform căreia executarea pedepsei capitale era suspendată pe perioada tranziției de la o administrație la alta, relatează BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cazul în care toate cele cinci sentințe vor fi executate, Donald Trump va fi cel mai prolific președinte american în mai bine de un secol în ceea privește execuțiile. Nu mai puțin de 13 condamnați au fost executați din iulie și până acum, în acest an.

Seria de cinci execuții ar urma să înceapă în această săptămână cu Brandon Bernard, 40 de ani, și Alfred Bourgeois, 56 de ani. Cei doi ar urma să fie executați la penitenciarul Terre Haute, din Indiana.

Procurorul General William Barr a precizat că Departamentul de Justiție nu face altceva decât să pună în aplicare legea. Însă există voci critice care atrag atenția asupra grabei de a pune în practică aceste execuții în condițiile în care președintele ales Joe Biden a anunțat că va pune capăt pedepsei cu moartea odată ce va prelua mandatul.

Context

Pedeapsa cu moartea (care este interzisă în statele membre ale Uniunii Europene- n.red) a fost reintrodusă la nivel federal printr-o decizie a Curții Suprme a SUA în 1988, însă execuțiile au rămas extrem de rare și după această hotărâre judecătorească.

Înainte ca Trump să preia funcția de președinte, au existat doar trei execuții la nivel federal, adică în perioada 1988-2016.

Toate au avut loc în timpul mandatului președintelui republican George W Bush, și printre cei executați s-a aflat Timothy McVeigh, condamnat pentru atentatul asupra tribunalului federal din Oklahoma, comis în aprilie 1995 și considerat a fi unul dintre cele mai grave atentate teroriste din istoria Americii.

Nu mai puțin de 168 de oameni și-au pierdut viața după ce clădirea federală a fost bombardată de doi foști militari. Din 2003, nu au mai existat astfel de execuții, la nivel federal.