Articol actualizat

Bucureştiul va găzdui Centrul de Securitate Cibernetică al Uniunii Eurropene - prima structură a UE de pe teritoriul României / Iohannis: ”Este un succes excepțional” / Care va fi rolul instituției

de DG     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2020, 7:15 Actualitate | Esenţial


Bogdan Aurescu
Foto: AGERPRES
Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al Uniunii Europene - prima structură a UE de pe teritoriul României, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că România a înregistrat astfel ”un succes diplomatic excepțional”. Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) va avea sediul la București, iar obiectivul acestei instituții, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor.
 • UPDATE Marian Murguleț, secretar de stat coordonator pentru tehnologia informației la nivelul întregii administrații publice centrale, a precizat pentru HotNews.ro că operaționalizarea Centrului este estimată pentru vara anului viitor, însă "orice element trebuie luat cu o oarecare rezervă în aceste prime ore de la decizia gazduirii în România". El a spus că urmează discuții cu reprezentanții CE pentru alegerea unuia dintre cele 3 sedii puse la dispoziție de către România.
........................
”Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu”, a scris șeful statului pe Twitter.

”Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima Agenţie UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică”, a scris ministrul pe Twitter.

Orașele candidate

Propunerea de regulament de instituire a Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice și a rețelei de centre naționale de coordonare (Centrul Cyber al UE) a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutat inclusiv pe durata Președinției române a Consiliului UE.

Statele membre au decis inițierea unei competiții deschise pentru stabilirea sediului acestui Centru, procedura de selecție fiind agreată de către toate statele membre. Conform acestei proceduri, statele interesate au depus, până la 6 noiembrie, dosarele de candidatură.

Astfel, s-au înscris în competiția pentru găzduirea Centrului Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varșovia), Spania (Leon) și România (București). Dosarele de candidatură au fost analizate ulterior de către Comisia Europeană care a publicat, la 2 decembrie, evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Procedura de selecție pentru stabilirea sediului viitorului Centru Cyber a fost organizată, la 9 decembrie, la Bruxelles, și finalizată în această dimineață (ora României). În urma votului statelor membre, s-a stabilit ca Centrul să fie localizat la București. Oferta României nu a inclus estimări referitoare la costurile de instalare.

Structură-cheie

Centrul Cyber va reprezenta o structură-cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre, spune Ministerul de Externe.

De asemenea, Centrul va acționa pentru stimularea cercetării și inovării tehnologice în vederea consolidării securității cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE cu relevanță pentru sector - Europa Digitală și Orizont Europa.

"Va gestiona fonduri de miliarde de euro pentru cercetare pe zona de cyber"

Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului, a declarat pentru Euractiv că decizia reprezintă "atât o chestiune de echitate, dar și una de recunoaștere a parcursului european al României în domeniu”.

Potrivit acestuia, "România și-a dorit enorm aducerea Centrului la București și s-a prezentat cu un dosar de candidatură extrem de solid”: "Am fost prima țară care și-a manifestat interesul pentru găzduirea noului Centru și singura care nu aveam nicio agenție europeană.”

Potrivit lui Murguleț, deși nu este în mod formal o agenție europeană, ECCC "va gestiona fonduri de miliarde de euro pentru cercetare pe zona de cyber (în principal pentru criptare și securitatea rețelelor), odată cu crearea de locuri de muncă specializate. Vorbim de 30 de posturi pentru început și până la 70-80 ulterior.”

Decizia de înființare a acestui centru a fost luată de Comisie în 2018, el urmând să primească finanțare din partea programelor Digital Europe și Horizon Europe. Obiectivul acestei instituții, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor. Mandatul ECCC va fi diferit de cel al agenției europene pentru securitate cibernetică, ENISA, dar confuzii for exista, probabil, în special la începutul co-existenței celor două. ENISA are birouri în Heraklion (Creta) și Atena.

”Am fost primul stat membru care şi-a exprimat interesul de a găzdui noul centru. Suntem singurul stat din această competiţie care nu găzduieşte nicio agenţie sau organism al UE”, a declarat reprezentantul României Alexandru Nazare luni, la reuniunea Consiliului telecomunicaţii. România se află pe locul al treilea în statisticile UE privind numărul femeilor angajate în domeniul IT&C, iar 24 % din absolvenţii din acest domeniu din România sunt femei, a fost un alt argument.

Argumentele pentru candidatura Bucureștiului

În dosarul său de candidatură, România a prezentat Bucureștiul ca fiind complet pregătit pentru a găzdui Centrul, mai scrie Euractiv. Printre argumentele prezentate au fost:
 • o clădire pregătită pentru a găzdui sediul (de altfel au fost propuse trei clădiri, două în centru și una în nordul orașului, gata să fie puse la dispoziție: Vila Rosetti (între Piața Romană și Piața Victoriei, Șoseaua Nordului 94W și Calea Victoriei 109).
 • instituții pregătite să sprijine stabilirea sediului la București (CERT-RO, STS, Primăria București, SPP). CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) a creat un „Cyber VIP protection program” pentru viitorul staff al centrului.
 • Bucureștiul era una dintre puținele capitale europene care încă nu găzduia sediul unei agenții comunitare.
 • viteza peste medie a conexiunilor broadband din București.
 • scutirea de diverse impozite și taxe a Centrului și a angajaților acestuia (TVA, venituri, importuri).
Secretarul de stat Marian Murguleț se așteaptă ca, în urma acestei desemnări, Bucureștiul să devină un punct de întâlnire pentru decidenții UE în domeniul cibernetic, iar mediul local de business în domeniul securității cibernetice să înregistreze o creștere.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16619 vizualizari

 • 0 (26 voturi)    
  In Ramnicu-Valcea? (Joi, 10 decembrie 2020, 7:26)

  UnOarecare [utilizator]

  ...expertiza.
  • +3 (9 voturi)    
   Expertiza e plecată de mult (Joi, 10 decembrie 2020, 12:27)

   freedragnea [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Aia care au fost buni au plecat acum 10-15 ani. Facultățile nu produc experți în securitate, ci coderi și admini, care pleacă și aia pe loc. Penetration testers n-am avut niciodată, doar script kiddies înarmați cu scannere și sniffere. Pe partea de vulnerability development suntem zero, cercetare nimic. Forensics poate ceva din partea SRI, dacă își permit să îi mai țină prin firmele satelit. Sa menționăm că folosim antiviruși rusești sau chinezești în structurile de siguranță sau risc național?
  • +5 (11 voturi)    
   A fost 15 la 12 pt Bucuresti, contra Bruxelles (Joi, 10 decembrie 2020, 13:00)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Vot foarte strans, de aici si multumirea presedintelui si ministrului de Externe (Aurescu).

   Romania a reusit sa adune suficienti aliati pt a trece peste candidaturi ale unor orase din tari mai influente in Comisia UE si in Coreper (Belgia, Spania, Luxemburg).

   Centrul de la Bucuresti va avea practic un statut de "agentie UE", cu fonduri de cateva miliarde si zeci de locuri de munca create pt Romania.

   Merita apreciat orice astfel de succes al Romaniei, de obicei presa ne inunda cu stiri negative, scandaluri si masochism national.
 • +2 (26 voturi)    
  E bine.. (Joi, 10 decembrie 2020, 7:41)

  spirache [utilizator]

  Parca mai candidase Romania pt o agenție si nu s-s mai reușit pt ca se temeau angajații lgbt de relocare in Romania( un moft, pt ca nu am auzit in Romania sa tw intrebe cineva de sănătate cand ceea ce faci o faci la tine acasa). Sa fie cu noroc de data asta! In orice caz, daca se face in București transportul in comun va trebui îmbunătățit, ca ăștia cu UE sunt fețe subțiri, fine, nu merge cu namoleala de la noi.
  • +8 (14 voturi)    
   Candidase pentru agentia medicamentelor (Joi, 10 decembrie 2020, 10:18)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Care este intr'adevar agentie UE, pe cand centrul asta nu'i agentie. Agentia UE pe cybersecuritate se numeste ENISA, scrie in articol.
   • -1 (5 voturi)    
    Nu e agentie, da' ... (Joi, 10 decembrie 2020, 12:58)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    ... avand in vedere directia in care merge lumea, va fi un organism din ce in ce mai important.
   • +2 (10 voturi)    
    nu ai cu cine (Joi, 10 decembrie 2020, 13:00)

    Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Asta e votant AUR sau candidat AUR. Propaganda ruseasca s-a mutat de pe sputink in parlamentul romaniei. Nu vezi ce comenariu avea "lgbt", pt astia organizati de la moscova orice e in europa e gay, ei aparand valorile crestine. Ciudat e ca in comunismul timpuriu biserica era redusa la tacere, in comunismul contemporan biserica e pusa in fata.
    Cum sa zici despre angajatii din zeci de tari europene ca sunt lgbt comunity, fiind aceleasi persoane care vegheaza acum ca vaccinul aprobabt sa fie conform standardelor de cea mai inalta calitate. Sau da acum mi-a picat fisa AUR nu suporta nici medicamentele, astia ar trebui sa fie interzisi in spitale, preotii sa dea cu semnatura ca nu vor sa se spitalizeze si mai scapam din presiunea pusa pe sistemul de sanatate cu ceteva zeci de mii de barbosi si sute de mii de pupatori de oase.
   • +1 (1 vot)    
    Sper că le pune WiFi... (Joi, 10 decembrie 2020, 22:48)

    Soarele [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    ... că tot ce este cablu sau fibră se fură, respectiv taie, la Românica.
  • +1 (1 vot)    
   Va fi caldura si apa calda local (Joi, 10 decembrie 2020, 15:39)

   PrivireCritica [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Pe o raza de 500 de metri va fi caldura in zona, panselute proaspat plantate,mizeria stransa si cersetorii ridicati ... WELCOME IN BUCHAREST, AN ARCTIC CITY!
 • +15 (27 voturi)    
  MAE, MAE...Ce ai facut MAE... (Joi, 10 decembrie 2020, 8:29)

  spirache [utilizator]

  Tot România sau mai precis Ministerul de Externe găzduiește pe pagina sa de Facebook o foto de copertă ,,NO TO RACISM Respect", contribuind decisiv la linșarea unui cetățean român nevinovat. Toată lumea cunoaște ca MAE este o încrengătură de rubedenii si nepotisme( v. Romania curata, clanul Ciamba etc), dar cât de mic poți sa fii sa te grăbești să faci acest deserviciu României? Nici până in dimineața asta nu au schimbat foto de copertă, desi 99% din cele 1500 de comentarii încearcă sa le explice ca a fost nefericită interpretare, ca nu a fost rasism,degeaba. Au peste 2000 de aprecieri, din care 15 pozitive, 1500 exprimari de indignare si 600 hazuri de necaz.
 • -10 (32 voturi)    
  Si care este avantajul pentru romanul (Joi, 10 decembrie 2020, 9:25)

  xrogo [utilizator]

  de rand, inafara oficialilor care se bat reciproc pe umar si se felicita intre ei?
  • +6 (18 voturi)    
   hehe (Joi, 10 decembrie 2020, 11:12)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Avantajul pentru romanul de rand e ca o sa ne scape de voi, carcalacilor. Varanul o sa te dea afara in fata dovezilor irefutabile.
  • +4 (6 voturi)    
   locuri de munca (Joi, 10 decembrie 2020, 12:00)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ... decente, nu de postacel...
  • +1 (7 voturi)    
   Cateva milioane bune, ... (Joi, 10 decembrie 2020, 13:00)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ... daca nu macar zeci de milioane de EUR intrate anual in tara moca. Care nu se duc la statul roman spre praduiala, ci-s cheltuite pe chirii, cumparaturi, chestii care merg direct in economie. Unde creeaza locuri de munca si platesc lefuri. Da' na, daca ai doar doi neuroni, certati unu' cu altu', e greu sa legi doua idei.
   • -3 (5 voturi)    
    ci-s cheltuite pe chirii (Joi, 10 decembrie 2020, 13:21)

    VOX. [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    De sa platiti chirie in Bucuresti, cand puteti lucra de acasa, din Vaslui?!
    • 0 (2 voturi)    
     Pentru ca nu orice fel de munca ... (Joi, 10 decembrie 2020, 14:19)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

     ... in IT se poate face de-acasa. Exista si acolo, si mai ales la asa un centru, anumite masuri de securitate care te obliga sa faci anumite chestii exclusiv din sediul firmei - din spatii securizate si fizic, nu doar software. Si-atunci ce faci? Naveta de la Vaslui? (Si ca idee, io as face eventual naveta de la Timisoara, nu stiu de unde v-a venit ideea cu Vaslui.)
  • +4 (6 voturi)    
   haha (Joi, 10 decembrie 2020, 13:03)

   robert.b [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ai rabdare. daca va deveni un pic mai importanta Romania pentru ceilalti, si tariful tau per postare va creste. In loc de o samanta, poate primesti una si jumatate, molfaita inainte de vreun coleg de banca.
  • +1 (3 voturi)    
   asa au spus unii si cu EMA (Joi, 10 decembrie 2020, 13:29)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Cu agentia europeana a medicamentului, ziceau unii la fel. Cu ce ne ajuta pe noi.? Pai aia are spre exemplu 1000 de oameni angajati directi care se muta cu familiile lor si care cheltuiesc milioane de euro in economia asta. Mai organizeaza simpozioane si intalniri cu jucatorii din piata farmaceutica europeana. Adica targuri cu mii zieci de mii de participanti. Deci HORECA prospera in zona aia.
   Luxemburg a are o suprafata f mica, daca nu esti atent ai parasit tara in 15 minute si ei au oferit uniunii europene terenuri si infrastructura gratis acum acolo muncesc mii de oameni care ajuta la economia tarii.
   Deci da mii de locuri de munca ajuta la crearea altori locuri de munca, la randu sau poate atrage si jucatori in domeniul respectivi care pentru o mai buna colaborare isi infiinteaza HQ. Iar mai multi bani la buget ajuta si pe omu de rand ca nu se mai duce sa isi faca nevoile in curte atunci cand economia prospera si are canalizare in sat. ASTA tre sa intelegi tu! Pe tine te intereseaza ce iti intra in buzunar, si din pacate nu esti singuru!
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Joi, 10 decembrie 2020, 21:11)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   salarii platite si impozitate aici, turism de business = pensii mai mari, spitale mai bune, scoli, oameni bine calificati raman in tara.
 • +10 (26 voturi)    
  Deja din titlu e minciuna! (Joi, 10 decembrie 2020, 10:06)

  sfarleaza [utilizator]

  Nu este agentie UE! Agentia pe cybersecuritate este ENISA. Deci nu, Romania inca nu gazduieste nici o agentie UE.
  • 0 (6 voturi)    
   da... (Joi, 10 decembrie 2020, 13:09)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   https://www.politico.eu/article/bucharest-to-host-eus-new-cyber-research-hub/
   Prietene daca nu intelegi diferenta nu o mai da in balarii. Toti spun ca Romania va gazdui CCEU tu confunzi si zici batman batman.
   • 0 (4 voturi)    
    ia de ici, sa inveti ceva ;) (Joi, 10 decembrie 2020, 14:32)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    https://www.enisa.europa.eu/

    https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_Agency_for_Cybersecurity

    Daca nu intelegi diferenta... nu o mai da in balarii ! :)))
    • -1 (3 voturi)    
     esti normal? (Joi, 10 decembrie 2020, 17:36)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

     Citeste ce e in titlu?
     Te certi singur? eu am zis ca e Centrul de Securitate Cibernetică al Uniunii Eurropene, in titlu scrie acelasi lucru tu zici fals romania nu gazduieste AGENTIA...

     Practic tu spui ...nimic. :)))
     • +1 (1 vot)    
      Articol actualizat (Vineri, 11 decembrie 2020, 19:30)

      sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

      Au schimbat intre timp titlul, sa nu se faca de ras pana la capat :)
      Oricum, ramane tweet'ul lui Aurescu marturie :)))
 • -4 (12 voturi)    
  Cred si eu... (Joi, 10 decembrie 2020, 10:20)

  John M. [utilizator]

  Romanii sunt cei mai buni hackers din lume. Iti scotocesc prin computer si daca e scos din priza !
  • +1 (5 voturi)    
   normal (Joi, 10 decembrie 2020, 13:18)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Cand traiesti in romanica si te uiti la stiri crezi ca romanii sunt cei mai buni la toate. La stirile unde afli ca un roman s-a uitat la vecina lui, "care era vinovata ca umbla in fust", si a abuzat-o sexual. La stirile unde isi bata unu nevasta mai afli de un hacker ca a furat niste bani din strainatate. Iar in mintea ta crezi ca ala e singurul haker pe planeta, zici ia uite ba ce a facut un roman.
   Stirile astea zilnice mai spun ca romania are 40% analfabeti functionali dar tu retii ca un roman a castigat olimpiada la matematica. De parca si restu societatii este la acelas nivel, nu intelegi ca acel copil a muncit de 10 ori mai mult decat altii din alte tari ca aia se duc for fun, in timp ce noi ne ducem sa castigam. Nu intelegi ca un copil in europa occidentala se duce de palcere la scoala, cazul finlandei unde pana in clasa a 5-a nu se dau note. Noi ii punem sa recite ca papagalii in loc sa ii ajutam sa isi dezvolte creierul. SI la sfarsit avem impresia ca suntem buricu pamantului. Nu prietene, hackeri exista cu sutele de mii sau milioanele, doar ca tu nu stii de ei.
   • -2 (4 voturi)    
    Eeeei...hold your horses... (Joi, 10 decembrie 2020, 15:08)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    N-am zis ca toata lumea trebuie sa fie scolita. Un Einstein la un secol e de-ajuns! Hackers nu invata "meseria" la scoala. Majoritatea o invata singuri, bagand bani seriosi in echipamente de top.
    40% analfabeti?! Foarte bine. Orice societate are nevoie si de cei ce cara mortar pe schele, si de gunoriei si prim-monstri PSD. Scuze, ministri vreau sa zic.Tot ce am zis e ca romanii sunt buni hachers. Unii sunt atat de buni ca dupa ce le-au scotocit database-urile americane, aia le-au dat un free flight din Romania direct la Guantanamo. Totul e OK. Cand lumea rade, e semn de progres.
    • +2 (2 voturi)    
     tu nu intelegi diferenta (Joi, 10 decembrie 2020, 17:30)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui John M.

     E o diferenta intre analfabet functional, ala care nu intelege lucruri banale si unul nescolit profesional. Analfabet funcional este ala care nu poate sa functioneze de capul lui, si NU e util societatii!!!! Celalat de care zici tu, intra alta categorie si da ala e un profesionist in pus mortar pentru ca nu i-a placut cartea. Toate tarile au dintrastia doar ca noi avem si dintraia care se lovesc de stalp de 10 ori pana sa il ocoleasca iar a 11 oara tot in stalp intra. Asta e problema prietene. Aia din valcea nu erau hackeri erau hoti marunti, si needucati care furau sute de mii de euro si pana sa fie prinsi au ajuns sa traiasca tot in saracie. Aia erau folositi de altii nu s-a nascut destepaciunea in programare, habar nu aveau de programare o mare parete din ei, foloseau dispozitive introduse de altii. Cum am spus o mare parte erau gainari ce foloseau gainarii inventate de altii.
 • +12 (22 voturi)    
  N-are importanta ca se numeste (Joi, 10 decembrie 2020, 11:47)

  Bradisor [utilizator]

  Centru sau Agentie . Bine ca se face .Va avea ca efect cresterea prestigilui Roaniei in domeniul IT.Nu sunt de neglijat nici avantajele economice .Pacat c-am invatat sa criticam si cand nu este cazul.
  • -6 (10 voturi)    
   vorbesti mai lemnos decat un pecerist! (Joi, 10 decembrie 2020, 12:02)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   Ai fi facut cariera! :))))
  • +3 (11 voturi)    
   Nu cred ca ai idee ce e o agentie (Joi, 10 decembrie 2020, 12:26)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   Intr-o agentie UE serioasa lucreaza sute de angajati in marea lor majoritate straini. Asta presupune niste conditii pe care Bucuresti ul nu este nici departe in stare sa le asigure.
   Nu se refera la niste birouri si metrou sau tren la aeroport. E vorba de multe alte facilitati pentru familiile de expati ce inca nu exista in Romania.
   Nu mai vorbim de gradul de tara, ce pentru majoritatea ar fi de neacceptat. sau ar accepta in necunostinta de cauza iar intr-o scurta perioada ar ceda si pleca. Bucuresti este un oras ...in curs de civilizare.
   Varsovia care gazduieste o agentie mare si care ofera 100 de ori mai multe conditii decat Bucuresti are dificultati in a atrage personal.
   • +2 (4 voturi)    
    Centrul Cyber (Joi, 10 decembrie 2020, 13:47)

    Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    Daca tara si Bucurestiul sunt asa de neprimitoare ,precum spuneti, este o victorie ca se va realiza acest centru.Infintarea acestuia nu exclude posibilitatea ca in viitor sa fim gazda unei Agenti.
    • +3 (5 voturi)    
     Absolut! (Joi, 10 decembrie 2020, 14:10)

     Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

     Asta nu exclude sa avem o agentie.
     Momentan insa cu AUR in parlament si PSD inca cel mai mare partid...greu de rezut ca lucrurile se schimba in urmatorii ani, mai ales ca 70% dintre conationali nu au dat doi banuti pe alegeri si pe viitor.
    • -1 (3 voturi)    
     Sa stii ca agenti sunt in Bucuresti, f multi (Joi, 10 decembrie 2020, 15:22)

     CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

     Daca ar pune mana de la mana, ar face o agentie de s-ar invarti Soarele dupa ea. :))
   • 0 (0 voturi)    
    am trăit în toată lumea (Vineri, 11 decembrie 2020, 11:42)

    hdd [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    problema mea nu e cu București-ul, ci cu sistemul (fiscal, social, poliție, politic etc) din România și cu psihologia colectivă și cultura românilor, în care nu mă regăsesc deloc, încă din școala primară, înainte de a realiza asta și ce implicații are.

    Pentru cât este de curat și de sigur, Bucureștiul este un oraș ieftin.

    Am identificat 3 componente care definesc calitatea vieții într-un oraș:
    - siguranța
    - curățenia (inclusiv poluarea)
    - și prețul

    Locuințele în București sunt foarte ieftine, și pentru cumpărat și pentru închiriat. Din cauza instabilității, ROI la închiriere este unul dintre cele mai mari din lume (sau era înainte de CV), dar asta e o altă poveste.

    În București tot ce poți să pățești este să fii buzunărit. Chiar și spargerile de locuințe au devenit relativ rare, în ultimii 20 ani.
    Comparați asta cu alte capitale europene (nu mai vb de US) și veți vedea că Bucureștiul are un avantaj.

    Bucureștiul este un oraș relativ murdar, comparat cu alte orașe din Europa, dar dacă îl compari cu alte orașe la fel de ieftine care _nu_ sunt în Europa (Kuala Lumpur, Manila, Lagos, Jakarta, Mexico City, Johannesburg etc) este foarte curat! Și mult mai sigur.

    Deci, totul are un preț. Realitatea extrem de neplăcută este că bucureștenii sunt săraci și NU își permit o securitate și o curățenie de calitate. O să-mi sară lumea în cap când spun asta.
    Dar dacă vă spun că într-un oraș curat și foarte sigur o garsonieră se închiriază (în medie) cu 1000€/lună, un apartament de 2 camere (50mp) costă (în medie) 400.000€ de cumpărat, în
    poate vă mai răcoriți un pic și începeți să înțelegeți ce vreau să spun.

    Curățenia costă. Și o să spuneți că se fură, că e corupție bla bla bla. Ok.
    Dar curățenia tot costă de x10 ori, de x100 ori cât se plătește în București.
    Curățenia înseamnă o infrastructură pe care Bucureștiul nu o are. Nu o are pt că nu își permite să ceară de la construcțiile noi norme ca la carte. Dacă ar face-o, construcțiile noi ar costa x5 - x10.
 • -6 (16 voturi)    
  Ura! (Joi, 10 decembrie 2020, 12:09)

  Mazeta [utilizator]

  Românii au performanțe de tradiție cu Securitatea.
 • -3 (5 voturi)    
  Sa-i supravegheze pe iliescu si pe roman pt nu 89 (Joi, 10 decembrie 2020, 13:21)

  DrNRazvan [utilizator]

  Romani, nu mai folositi telefoane mobile, nici PC-uri, tot ce faceti o sa foloseasca DIICOTul sa-si creasca cota de (in)capabilitate (teroristii din 89 sunt liberi si Bucurestiul e oras martir, dar nu stim al cui e martir, cine le-a ucis copii, poate chiar de cei de la DIICOT). Tot ce o sa cautat si o sa comunicati in lini o sa fie folosit impotriva voastra. Oricum, DIICOTUL e plin de pedofili (i-au aparat si protejat pe ucigasii de copii din 89 si de la mineriade) si scatofifili (ilici si roman si-au facut nevoile in capul lor, iar ei au deschis si gura, iar cui nu i-a placut chesita maro au fost trimisi la DNA, acolo nu pute, si sunt frimituri pentru frimituristi).
 • -2 (6 voturi)    
  Uniunii Eurropene (Joi, 10 decembrie 2020, 13:25)

  Mihail. [utilizator]

  Typo sau political correctness?
 • +2 (2 voturi)    
  succes diplomatic (Joi, 10 decembrie 2020, 15:37)

  cet [utilizator]

  Un succes diplomatic de exceptie, marca "Aurescu" - jos palaria, felicitari!
 • +2 (2 voturi)    
  sper sa nu auzim de ASESOFT (Joi, 10 decembrie 2020, 16:17)

  alter_ego2013 [utilizator]

  Teamnet sau alti baieti destepti in acest context. De asemenea sper sa nu avem scandaluri internationale de genul celui de la Magurele.
  Este o ocazie sa ne demonstram capacitatile pe plan international, sau sa ne dam cu stangul in dreptul in dulcele stil romanesc...
 • +1 (1 vot)    
  ma simt magulit (Joi, 10 decembrie 2020, 18:35)

  liviu_ [utilizator]

  poate cu o asemenea institutie o sa se treezeasca si ICCJ sa nu mai tina cu hotii (vezi revolutia)!?

  visez... stiu
 • +1 (1 vot)    
  "succes excepțional" (Vineri, 11 decembrie 2020, 11:22)

  hdd [utilizator]

  "succes excepțional" este că 1 din 3 români a _fugit_ din țară în ultimii 30 ani, și asta inclusiv în timpul mandatului tău, Iohannis.

  "succes excepțional" este că, raportat la numărul de locuitori și la GDP, România găzduiește cele mai puține agenții europene, adică 0 (a se citi ZERO).

  Aceasta fiind prima.

  Și asta în condițiile brexit-ului, când a existat șansa unui "succes excepțional" de a reloca agenții importante din UK.

  "succes excepțional"...

  E ca și cum un repetent ia un 5.
  Da, este un "succes excepțional"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by