Legea PSD privind acordarea unui stimulent de risc pentru angajații din învățământ, în pandemie, pe agenda Curții Constituționale

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2020, 9:33 Actualitate | Esenţial


Fara cursuri
Foto: frwl/ Wikimedia Commons
Sesizarea Guvernului asupra legii privind acordarea unui stimulent de risc pentru angajații din învățământ în perioada stării de alertă impusă de pandemia de COVID-19 se află pe agenda ședinței de miercuri a Curții Constituționale. Actul normativ, adoptat de Parlament în octombrie, a fost inițiat de PSD și prevede acordarea unui stimulent între 1.500 și 2.000 de lei pe lună angajaților din învățământ.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională asupra acestei legi la începutul lunii noiembrie.

Inițiativa legislativă aparține PSD și a fost adoptată în regim de urgență de către Parlament. PNL și USR s-au opus proiectului de lege, catalogându-l drept populist, pentru care nu există sursă de finanțare.

Actul normativ, adoptat de Camera Deputaţilor în 13 octombrie, prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

Ce prevede legea inițiată de PSD:
 • "Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:
 • a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;
 • b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.
 • Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/studenţilor.
 • Lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ, care este responsabil pentru întocmirea ei şi are obligaţia de a o comunica inspectoratului şcolar.
 • Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul "Contribuţii sociale obligatorii" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1002 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  CARE RISC???? (Miercuri, 9 decembrie 2020, 9:45)

  Tayen [utilizator]

  Păi, atunci să dea statul, STATUL, bani și casierilor din magazine!!! Și șoferilor din curierat, că ăia chiar riscă!!! Nu ălora care doar stau acasă, nu fac lecții, nu predau, „online” cică, dar iau salarii întregi.
 • +1 (1 vot)    
  UITI CEVA (Miercuri, 9 decembrie 2020, 10:28)

  123qwe [utilizator]

  E lege PSD.
  Altii sa dea.
 • +1 (1 vot)    
  Probabil ca in mintea- .... (Miercuri, 9 decembrie 2020, 10:55)

  gigiN [utilizator]

  ...-putina- a pesedeilor, “invatamantul “ online este un mare risc !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by