Președintele român Klaus Iohannis a instalat un general al armatei în funcția de prim-ministru, dar planurile sale de a stimula măsurile anticorupție și independențaJustiției par să nu supraviețuiască bătăliei viitoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

După ce Ludovic Orban a renunțat la funcția de prim-ministru pentru rezultatele electorale mai slabe decât se așteptau liberalii, Iohannis l-a numit rapid pe ministrul Apărării și fostul șef de Stat Major al Armatei Nicolae-Ionel Ciucă în locul său.

Ciucă este nou în politica - a aderat la PNL (centru-dreapta) abia în octombrie - și nu are propria sa bază de putere politică. Prin numirea generalului, cu care a lucrat îndeaproape în Consiliul Suprem al Apărării Naționale, Iohannis și-a sporit foarte mult propria influență asupra guvernului. Ciucă este premier interimar deocamdată, dar rapoartele din presă sugerează că va fi numit definitiv în funcție.

„Ciucă va fi un prim-ministru loial care va aplica politicile președintelui”, a declarat analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Totuși, alegerile au slăbit și poziția lui Iohannis, care este oficial deasupra politicii de partid, dar este un fost primar PNL al orașului Sibiu și a acordat un ajutor clar în campanie PNL în dauna Partidului Social Democrat.

Alegerile au fost marcate de o prezență scăzută record de mai puțin de 32 la sută - datorată cel puțin parțial pandemiei coronavirusului - și o creștere a sprijinului pentru extrema dreaptă.

Deși PNL pare probabil să poată forma un guvern cu centristul USR-PLUS și un partid mai mic, PSD se află într-o poziție puternică de a bloca modificările constituționale propuse de Iohannis și probabil principalele partide ale următorului guvern. Aceste schimbări ar consacra măsurile anticorupție în Constituție și ar consolida independența Justiției.

Dar astfel de schimbări ar necesita acordul a 75 la sută din parlamentari - inclusiv un număr semnificativ dintre cei de pe băncile opoziției, conduși de PSD.

PSD a fost puternic afectat de scandalurile de corupție de-a lungul multor ani, dar rămâne popular cu o parte semnificativă a electoratului, în special în zonele rurale. Alegătorii au fost mai puțin afectați de pandemie, așa că au fost mai dispuși să se prezinte la vot. Aceștia au fost, de asemenea, atenționați de promisiunile partidului de a crește pensiile și prestațiile, reducând totodată impozitele pe venit.

„Iohannis este, fără îndoială, unul dintre cei care au pierdut aceste alegeri”, a declarat Radu Magdin, analist politic și consultant. „Nu văd cum PSD i-ar da victoria acceptând schimbarea constituțională după campania agresivă pe care a desfășurat-o împotriva lor”.

Apărând frecvent alături de Orban la inaugurarea proiectelor de infrastructură și a altor evenimente în perioada premergătoare alegerilor, Iohannis a fost un critic acerb al PSD, pe care l-a acuzat că a împiedicat dezvoltarea țării. PSD a petrecut o mare parte din era post-comunistă a României la putere.

„Iohannis și-a făcut simțită prezența în campania PNL, dar dacă te uiți la rezultat, oamenii nu par să fi apreciat-o, chiar dacă prețul pierderii a fost plătit de Orban”, a spus Magdin.

Ciucă, noul prim-ministru care va rămâne și ministru al Apărării, a declarat că prima prioritate a guvernului ar fi abordarea pandemiei de coronavirus. Al doilea val al pandemiei are un efect grav asupra României - 213 de decese asociate au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, un număr record.

Integral pe Politico