Una dintre primele întâlniri oficiale ale lui Nicolae Ciucă, în calitate de premier interimar, este cu oficialii americani. Potrivit Guvernului, în programul de miercuri este trecută o întrevedere cu Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kimberly Reed, preşedintele Băncii de Import-Export al SUA, și Aleshia Duncan, Departamentul Energiei din SUA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kimberly Reed, preşedintele Băncii de Import-Export al SUA, se află deja în România, aceasta vizitând marți centrala nucleară de la Cernavodă, alături de Adrian Zuckerman. Vizita a avut loc cu scopul inițierii implementării acordului semnat cu Exim US pentru realizarea proiectelor nucleare strategice ale României.

Reamintim că România și SUA au parafat în luna octombrie un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii.

În urmă cu câteva luni, Guvernul Orban a renunțat la chinezii de la CGN pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.