Într-un interviu acordat HotNews.ro, sociologul Gelu Duminică face o radiografie a societății românești, după alegerile parlamentare câștigate de PSD și a căror surpriză a fost Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). El spune că mulți dintre cei care au votat AUR nu au auzit în viața lor ce vrea acest partid, dar și-au găsit în el salvatorii, pentru că s-au simțit abandonați de partidele mari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sociologul Gelu Duminică spune că surpriza nu este că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în Parlament, ci scorul mare pe care l-a obținut - peste 8%. Duminică avertiza din luna martie, într-un articol pentru Universitatea București, că unul dintre cele mai mari pericole în criza COVID este întărirea discursului naționalist și anti-european deoarece păturile cele mai vulnerabile ale populației, afectate cel mai tare de această criză, sunt tentate să susțină astfel de lideri care pozează în salvatorii și prietenii lor. "Așa s-a întâmplat și după Marea Criză din anii '30", spune sociologul într-un interviu acordat HotNews.

Explicația oferită de Gelu Duminică pentru rezultatul alegerilor de duminică: oamenii și-au pierdut încrederea în leadership-ul tradițional, ceea ce a făcut ca mulți dintre ei să nu se mai regăsească în niciun mesaj. Sunt categorii defavorizate care s-au simțit abandonate. Iar acești oameni au căutat să își găsească "salvatorii".

Cum este acum societatea românească?

  • Năucită. Este ca și cum ar fi primit un pumn în barbă și nu știe ce i s-a întâmplat.

"AUR a câștigat exact ca în anii ‘30, pe aceeași situație de criză, pe aceeași neîncredere în partidele mari"

  • Oamenii s-au simțit abandonați. E vorba despre pături întregi, zonele paupere, care aveau nevoie de investiții și care nu s-au mai regăsit în niciun mesaj. În astfel de momente, te uiți către salvatori, către cei care vin și îi dau sentimentul de mărire, de putere, făcând apel la valorile conservatoare, la istorie, la filmele lui Sergiu Nicolaescu sau la Burebista.
  • De cealaltă parte, au venit alții care le-au dat sentimentul de falsă măreție și le-au găsit vinovații - ungurii, Europa... Aceștia sunt cei de la AUR - mici legionari care au câștigat exact ca în anii ‘30, pe aceeași situație de criză, pe aceeași neîncredere în partidele mari. Este același tip de comportament.
  • Dacă partidele mari ar fi oferit bunăstare, atenție și empatie, comportamentul electoratului român ar fi fost altul. Mesaje precum ”nu ne interesează prea mult micii întreprinzători” nu au făcut decât ca acei oameni să se simtă abandonați. Pentru că ei aveau nevoie de înțelegere și empatie. În momentul în care atenția a fost mai degrabă către marile companii, investitori, atunci acest electorat simplu, pauper s-a simțit al nimănui și s-a orientat către newcomer, către antisistem.

"Mulți dintre cei care au votat AUR nu au auzit în viața lor ce vrea acest partid"

  • Sunt absolut convins că mulți dintre cei care au votat AUR nu au auzit în viața lor ce vrea acest partid, nu a auzit de coaliția pentru familie, despre discursul lor antimigranți. Este exact ca într-o <>, când citeau ziarul <>: Eu m-am săturat de ăștia și de ăștia, la cine să mă uit? Păi n-am pe nimeni altcineva.

"AUR este acum singurul partid antisistem"

  • AUR este acum singurul partid antisistem, așa cum a fost USR, în urmă cu 4 ani.
  • USR, cu un alt tip de electorat, a pierdut o parte din el în primul rând din cauza conflictelor interne, iar mulți dintre votanții lor nu au mai mers la urne, în timp ce alții au votat PNL.

"Societatea nu este mai antagonizată decât înainte, însă este amețită"

  • Societatea nu este mai antagonizată decât înainte, însă este amețită. Parte dintre români - cei care nu au mers la alegeri - au înțeles acum că votul lor chiar conta, cei care au fost la vot și au votat cu newcomer-ii se simt îmbătați de succesul victoriei, iar ceilalți nu știu pe unde să o ia, pentru că nu știu ce va urma.
  • Potrivit unui sondaj sociologic făcut în luna mai, o treime din populație este conservatoare, o treime pro-europeană și o treime era nehotărâtă. De data aceasta, treimea de mijloc și-a arătat lehamitea și nu a mai participat la vot, altfel că au mers la vot oameni din cele două extreme. Zona de mijloc nu a mai mers la vot pentru că nu a avut mesaje în campanie, nu a avut emoție și pentru că PSD, principalul rău, nu i-a mai motivat.

"Avem o clasă politică destul de ruptă de agenda cetățeanului"

  • Tot ce se întâmplă acum ne-a arătat că avem o clasă politică destul de ruptă de agenda cetățeanului. A fost un vot politic 100%, nu unul pe idei.
  • Suntem aici pentru că forțele politice actuale au încercat să își conserve votul cât de mult au putut, dar nu s-au gândit că votul este emoțional de multe ori. Și, uite, 10% au votat super emoțional, orice altă formațiune în afara celor vechi.

"Singurul nevinovat pentru rezultatul alegerilor este votantul"

  • România a avut întotdeauna un nucleu de vot conservator, pe care l-am văzut la alegeri întruchipat în votul pentru PRM sau în votul pentru Partidul România Unită. Pe lângă asta, AUR a beneficiat de o mobilizare bună în rândul cuiburilor legionare și al mișcărilor religioase.
  • Singurul nevinovat pentru rezultatul alegerilor de duminică este votantul, pentru că nu este vina oamenilor că nu au înțeles mesajele, ci a partidelor care nu au știut să le transmită și să le arate empatie.

"Atunci când îți ancorezi politicile într-o Românie ideală, România reală îți dă peste ochi"

  • Ziua de ieri nu este despre eșecul electorului român, ci despre eșecul partidelor din România.
  • Sistemul românesc de educație ne-a adus unde suntem.
  • Nimic nu e întâmplător. Pentru unii, <> a însemnat pericol de înfometare. În momentul în care a primit doar <>, logic că omul s-a revoltat. S-a revoltat că nu a înțeles de ce la biserică nu se poate duce, dar la mall se poate duce. Nu a înțeles de ce aceste măsuri dure pe zona bisericii nu au fost anunțate de Guvern alături de preoți. Ei l-au văzut revoltat pe arhiepiscop și atunci nu au mai înțeles nimic.
  • România asta diversă nu a fost avută în vedere. În momentul în care tu, partid, îți ancorezi politicile într-o Românie ideală, România reală îți dă peste ochi. România ideală nu este doar a băncilor, a antreprenorilor, a companiilor. România reală nu vrea doar drumuri și infrastructură, vrea și alte lucruri. Oamenii aceia, România reală, s-au simțit neascultați de partidele mari. Așa a fost și în anii ‘30.

"Urmează patru ani de haos"

  • Urmează patru ani de haos, cu guvernare grea.
  • Dacă alianța nu va reuși să aibă o guvernare eficientă timp de 4 ani vom aluneca definitoriu pe drumul naționalismului și extremismului pentru următorii ani. Pentru că orice greșeală va fi foarte bine capitalizată de partidul antisistem AUR. Niciodată această rețetă pentru România nu a adus nimic bun.

"AUR este precum pandemia: vedem lucruri care existau, dar pe care ne le vedeam"

  • Va trebui să ne obișnuim cu acest partid, AUR. Nu cred că va avea soarta PP-DD, pentru că au organizare foarte bună și multe resurse.
  • Eu sunt convins că va rezista și mă tem că ar putea deveni principalul partid de opoziție, pentru simplul motiv că în acest moment singura formațiune antisistem din Parlamentul României este AUR. USR nu mai poate fi considerat partid antisistem, va fi la guvernare, e condamnat să fie la guvernare.
  • În opoziție va fi și PSD, dar cel care va capta toate nemulțumirile va fi AUR.
  • AUR-ul este precum pandemia: ne face să vedem lucruri pe care înainte nu le vedeam, chiar dacă ele existau.