Bogdan Mateescu, după ce a fost ales șef al CSM: Secţia specială, aşa cum este organizată astăzi, nu este eficientă
Declarația pare să semnaleze o schimbare de atitudine, în condițiile în care, potrivit unei știri publicate de Agerpres în 2019, „Bogdan Mateescu s-a pronunţat în mai multe rânduri pentru desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor”.
La jumătatea anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de redeschidere a anchetei într-un dosar pe numele judecătorului Bogdan Mateescu, dosar închis în anul 2018 de către DNA.
Întrebat joi de jurnalişti dacă mai susţine desfiinţarea SIIJ, Mateescu a răspuns: "Astfel cum este organizată astăzi, nu este eficientă. Împreună, în schimb, cu sistemul judiciar, cu partenerii noştri, în crearea unei propuneri corespunzătoare va trebui să găsim o soluţie astfel încât drepturile şi libertăţile şi independenţa judecătorului să fie respectate, însă, în acelaşi timp, să asigurăm eficienţa sub aspectul tragerii la răspundere penală şi a magistraţilor care greşesc".
Bogdan Mateescu a dat asigurări că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate.
"Este o onoare şi o imensă responsabilitate pentru mine, mai ales în condiţiile în care ne aşteaptă un an extraordinar de dificil, în contextul destul de dificil în care ne aflăm şi în contextul modificării legilor Justiţiei. Vreau să asigur magistratura că în CSM va avea în continuare un sprijin. Consiliul se va preocupa şi anul viitor pentru apărarea în termenii cei mai optimi a independenţei sale. În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe toţi, inclusiv societatea în ansamblul ei, că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate şi că vă rog pe toţi cei care ne urmăriţi să veniţi cu sprijin şi înţelegere către puterea judecătorească pentru că ea reprezintă ultimul bastion şi cel mai important al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale dumneavoastră", a declarat Bogdan Mateescu, după şedinţa plenului CSM.
Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 13 voturi ''pentru'', trei ''împotrivă'' şi două voturi nule.
Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
alt corupti la conducerea CSM...
viitorul suna bine...
intre timp judecatorii incalca legea si dau sentinde pe genunci fara probleme...
hai sictir "justitia" romana
sunteri PRAF! si primiti si pensii si salarii speciale pentru asta... da ... sunteti speciali dar nu la modul la care va ganditi... la modul la care unu cu un IQ de 50 e special si la cum vb. tovarasi judecatori mi m-ar mira sa aveti d-astia!
Este CLAR pentru toti cetatenii din aceasta tara ca aceasta Justitie este praf de incompetenta,corupta si aservita statului securisto mafiot.
Au demonstrat ca NU MERITA nici un fel de privilegii fata de restul societatii.Nu au facut NIMIC pentru aceasta tara si ridiicarea ei din mocirla coruptiei si inapoierii,din contra,au patronat si au fost partasi la toate hotiile din aceasta tara.
Si atunci vor sari unii sa spuna ca ne pleaca magistratii. Sa plece in UE cum le-a spus un fost presdinte si altor categorii de bugetari.
Oops ! Problema e ca n-au unde ! Cine are nevoie demagistrati de calitatea celor de la noi care nu-s in stare sa redacteze o sentinta decat in luni sxau chiar ani sau sa prezinte un act de acuzare cu argumente "beton".
Nu exista "cel mai optim" sau "cel mai putin optim".
"Consiliul se va preocupa şi anul viitor pentru apărarea în termenii cei mai optimi a independenţei sale"
Daca acest citat cu ghilimele chiar este spus de Mateescu, atunci este un analfabet care nu are ce sa caute sa ocupe aceasta functie.
Magistratii i-au invatat pe politicieni sa faca legile in asa fel incat sa fie acoperiti in Hotararile Judecatoresti date in sprijinul infractorilor.
Au lucrat mereu mana in mana ,dar mereu dand vina unul pe celalalt....
Poate acum se va schimba ceva..suntem cu ochii pe voi !!
e doar ineficienta, asa cum e organizata acum - asta insemnand ca trebuie sa plece unii, ca sa vina ai lor.
nu mai conteaza ce a zis ue, ce - vax albina! nicio vorbulita, ca si cand n-ar fi existat raportul pe justitie.
exact la fel or sa faca si cu impozitarea pensiilor hipernesimtite, si cu parlamentul de 300 de hoti, cu toate.
sa asteptati, javrelor, sa iesim la vot!
asteapta, johannis, sa-ti votam parlamentul tau!!
h