Judecătoarele Gabriela Baltag şi Simona Marcu au intervenit în şedinţa de bilanţ a CSM, la care a luat parte și Klaus Iohannis, şi i-au cerut preşedintelui să nu mai politizeze justiţia. "Vă adresez rugămintea, poate, măcar la finalul mandatului nostru, nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie”, i-a spus Baltag lui Iohannis, în timp ce Marcu a făcut un "îndemn la echilibru".

Sediul CSMFoto: Agerpres

Cele două judecătoare au luat cuvântul după mesajul transmis de Klaus Iohannis în şedinţa de bilant a CSM.

  • ”Din păcate, obiceiul dumneavoastră de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea, a multor magistraţi ai acestei ţări. Vă adresez rugămintea, poate măcar la finalul mandatului nostru nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem suficient de dezbinaţi.
  • Ştiu că sunteţi un creştin. Vă văd de multe ori la televizor duminica. Ştiţi şi dumneavoastră, cu siguranţă, că la sfârşitul vieţii nu dăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat, domnule preşedinte. E foarte important acest lucru”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag, potrivit News.ro.

De asemenea, Baltag i-a cerut preşedintelui să spună cum se raportează la prezenţa serviciilor în justiţie.

  • ”Dacă tot sunteţi oaspetele nostru, musafir cum spuneţi dumneavoastră, aş vrea să nu lăsăm să treacă această zi fără să spuneţi colegilor noştri şi societăţii căreia vă adresaţi, cum vă raportaţi dumneavoastră la posibilitatea de a fi din nou pe val în justiţie serviciile de informaţii, indiferent de numele lor.
  • Ştiu că v-am auzit în octombrie vorbind despre faptul că nu veţi agrea acest lucru, dar să nu uităm, domnule preşedinte, că în septembrie aţi dat un vot în CSAT pe această problemă şi nu îmi explic dacă va exista o hotărâre de retractare faţă de viziunea dumneavoastră din octombrie. M-aş bucura dacă aş afla răspunsul la această problemă, eu şi cei care sunt bineînţeles preocupaţi de posibilitatea implicării serviciilor secrete în actul de justiţie", a mai spus judecătoarea.

Judecătoarea Simona Marcu a intervenit și ea și a avut un "îndemn la echilibru”: ”Ştiu că suntem în prag de alegeri, mai sunt doar câteva zile, dar nu aş dori să se titreze pe marginea şedinţei noastre de astăzi titluri de genul «în plenul CSM se vorbeşte despre majorităţi parlamentare toxice versus majorităţi parlamentare progresiste», pentru că nu este acesta rolul nostru. Aş dori să adresez un îndemn la echilibru şi, ca să îl citez pe domnul preşedinte, «o abordare matură lipsită de partizanat»".

Președintele Klaus Iohannis, prezent joi la ședința de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii, a atacat din nou actuala majoritate parlamentară formată din PSD, spunând că acesta este principalul motiv pentru care nu s-a reușit repararea legilor justiției modificate de PSD

.

  • "Procesul de reparare a legilor justiției, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil și de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO a început deja. Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este bine cunoscut: o majoritate parlamentară care nu numai că nu a făcut nici un secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat trup și suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori. O majoritate parlamentară care, chiar și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare", a spus Iohannis.