Comisia Europeană a făcut apel miercuri la statele membre să-și numească rapid procurorii delegați pentru a permite Parchetului European (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-și înceapă activitatea la 1 martie 2021, deși inițial acesta trebuia să funcționeze de la finalul lui 2020, relatează AFP.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Acest Parchet European, care va avea puterea de a cerceta, urmări și trimite în judecată în fața jurisdicțiilor naționale pe autorii infracțiunilor penale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a fost instalat la sfârșitul lunii septembrie, în Luxemburg. Șefa EPPO, românca Laura Codruța Kovesi, și cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul.

Însă intrarea sa în funcțiune depinde de numirea de către țările participante a procurorilor delegați, care vor fi însărcinaţi în aceste state cu efectuarea anchetelor, dar şi de adaptarea legislaţiilor naţionale pentru a integra această nouă autoritate judiciară.

„Câteva state membre și-au numit procurorii delegați, care vor începe să lucreze din 15 ianuarie pentru a testa diferitele proceduri în cadrul Parchetului European”, a declarat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, la finalul unei reuniuni prin videoconferință a miniștrilor europeni.

„Fac apel la toate celelalte state membre să accelereze nominalizările, pentru a fi în măsură să-și demareze activitățile de la 1 martie 2021”, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă.

„Nu ne putem permite noi întârzieri”, a mai spus comisarul belgian, subliniind importanța acestui parchet european pentru protecția viitorului buget multianual al UE și a planului de relansare masiv care îi este atașat.

În prezent numai două ţări şi-au numit procurorii delegaţi - Germania şi Slovacia, iar desemnarea lor este în curs în Olanda, Estonia şi Luxemburg, au informat surse europene citate de AFP.

Din cele 27 de țări UE, cinci nu vor participa la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Click pentru a deschide (Sursa foto: consilium.europa.eu)