Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, spune că o firmă a livrat măști neconforme Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, el precizând că s-a licitat și câștigat licitația pentru produse de foarte bună calitate, care necesitau un preț ridicat, iar de livrat s-au livrat produse de calitate îndoielnică, la același preț, care a fost și plătit.

Masti de protectieFoto: Profimedia Images/Vladimir Smirnov/TASS

Într-un mesaj postat pe Facebook, Radu Mihaiu acuză că la DGASPC Sector 2 au fost livrate măști ”neconforme” pe post de ”măști chirurgicale”, el spunând că a primit astăzi un raport al Corpului de control privind această achiziție de măști.

Conform primarului, concluzia din acest raport este că ”încheierea și derularea acordului cadru nr 116532/27.08.2020 s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legislației în vigoare privind achizițiile publice”.

Faptele prezentate de Radu Mihaiu:

  • "1. A fost făcut un caiet de sarcini pentru o licitație, iar în aceste caiete de sarcini scria că trebuie livrate măști chirurgicale care să respecte niște standarde (enumerate în documentație)
  • 2. Au participat 3 firme, dintre care una a fost eliminată că nu respectă condițile cerute în caietul de sarcini
  • 3. A câștigat o firmă care (spune corpul de control) a depus o ofertă care nici ea nu respecta condițiile cerute în caietul de sarcini.
  • 4. Această firmă, după ce a câștigat licitația, a cerut schimbarea produsului care făcea obiectul licitației. Nu a mai putut livra ”măști chirurgicale”, ci a putut livra ”măști faciale”, produse de către alt furnizor, cu alte caracteristici tehnice decât cele din oferta inițială
  • 5. Aparatul de specialitate nu a acceptat această modificare, așa că directorul a semnat de la sine putere actul adițional.
  • 6. Când au venit măștile, au venit fără certificatele obligatorii și fără să respecte cerințele din licitație.
  • 7. Măștile au fost plătite la prețul de ofertare".

Cu alte cuvinte, spune el, s-a licitat și câștigat licitația pentru niște produse de foarte bună calitate, care necesitau un preț ridicat, și de livrat s-au livrat produse de calitate îndoielnică. Prețul însă a rămas același, și a fost și plătit.

Mihaiu adaugă că va cere comisiei de disciplină să analizeze gravitatea faptelor și crede că organele de cercetare penală trebuie să preia acest caz.