Piețele în spații închise vor fi redeschise de la sfârșitul acestei săptămâni, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis.

HotNews.roFoto: Hotnews

„(...) am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii, și am decis ca, de la sfârșitul acestei săptămâni, să fie redeschise piețele. Asta este, cu siguranță, o veste bună și pentru producătorii care vor să vândă în piețe, dar și pentru românii care vor să-și facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă”, a spus șeful statului.

El a susținut că decizia a fost luată în condițiile în care în ultimele săptămâni numărul de persoane infectate "a scăzut semnificativ".

"Am putut să constatăm că în ultima săptămână numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ. Este adevărat că în perioada sărbătorilor poate s-a testat un pic mai puţin, totuşi scăderea este clară. Fiindcă şi aici sunt tot felul de interpreţi politici, această scădere se poate constata cam peste tot în Europa. Deci, nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, ci şi alţii şi această scădere nu este o întâmplare, nu este o şurubare la date, ci este o realitate în Europa şi, din fericire, facem parte din ţările în care se constată o reducere”, a spus Iohannis.

La începutul lunii noiembrie, premierul Ludovic Orban a anunțat că piețele care funcționează în spații închise vor fi închise, în cadrul măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus.

"Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise (...) Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash", afirma atunci Orban.

În ultimele zile, în România au fost raportate în jur de 5.000 de cazuri noi de COVID-19, însă au fost făcute foarte puține teste. Astfel, în 29 decembrie au fost raportate 5.554 cazuri noi de COVID-19, în urma a 16.225 de teste, în 30 noiembrie - 3.826 de cazuri la 9.785 de teste, în 1 decembrie - 4.272, la 14.588 de teste, iar în 2 decembrie - 4.916 îmbolnăviri, în urma a doar 15.701 de teste. Din aceste date se poate observa că rata de pozitivare este una ridicată - aproape 32% miercuri și peste 29% marți.