​Premierul Ludovic Orban spune că tuturor celor care se află în izolare, în carantină sau sunt internați cu COVID-19 trebuie să li se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei mobile la alegerile din 6 decembrie. El afirmă că există într-adevăr o problemă pentru care încă nu a fost găsită o soluție, legată de cei care sunt spitalizați în alte județe decât cele în care locuiesc.

AlegeriFoto: Agerpres
  • "Din punctul nostru de vedere, orice persoană care se află în izolare, în carantinare sau care se află internată într-o unitate spitalicească are dreptul să voteze şi trebuie să i se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei speciale mobile. Am vorbit cu domnul ministru al Sănătăţii să informeze, prin direcţiile de sănătate publică, toţi aceşti cetăţeni care se află în izolare, în carantinare, privitor la dreptul de a îşi exercita votul prin intermediul urnei speciale mobile.
  • Singura problemă care există, într-adevăr, nu este legată de localitate, este legată de situaţia în care un cetăţean este din judeţul Giurgiu, să spunem, și se află internat într-un alt judeţ. Aici e foarte complicat de găsit o soluţie, pentru că dreptul de vot se exercită în cadrul circumscripţiei care este judeţul, respectiv municipiul Bucureşti”, a afirmat Ludovic Orban, luni, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

Întrebat cum vor proceda duminică cetăţenii din localităţile carantinate, premierul a răspuns că aceștia vor putea merge să voteze fără nicio oprelişte.

Orban a susținut din nou că riscul de infectare la vot este foarte mic, dacă sunt respectate regulile stabilite de autorități, și a atras atenția că pot apărea cozi la secțiile de votare, în condițiile în care numărul celor care pot intra este limitat.

  • "Practic, cetăţeanul se duce la vot ca şi cum s-ar duce la farmacie sau ca şi cum s-ar duce la supermarketul din colţ. Evident, trebuie să poarte mască.
  • În cazul în care aşteaptă să intre, din cauza faptului că am limitat numărul de persoane care pot să intre simultan în secţia de votare, este posibil, ca şi la locale, să apară în anumite secţii de votare cozi. La aceste cozi, oamenii trebuie să respecte distanţa, trebuie să poarte masca.
  • De asemenea, la intrarea în secţia de votare trebuie să se dezinfecteze şi, după exercitarea dreptului de vot, de asemenea, trebuie să se dezinfecteze, astfel încât să nu rişte să ia virusul de pe ştampilă sau de pe buletinul de vot sau de pe altă suprafaţă pe mână”, a explicat Orban.

BEC a adoptat vineri o decizie care modifică Decizia 40/2020 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile:

  • "Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti".

El poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:

  • biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
  • decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Potrivit unei alte hotărâri de duminică a BEC, direcţiile de sănătate publică vor transmite birourilor electorale de circumscripţie, până cel târziu în 5 decembrie, lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantină şi cu privire la care s-a formulat cerere pentru votul prin urna mobilă.